Filme Filme europene

Proba focului: Sauver ou périr (2018)

Sauver ou périr (2018)
Regia: Frédéric Tellier
Distribuția: Pierre Niney, Anaïs Demoustier, Vincent Rottiers

Pierre Niney este unul dintre actorii mei francezi preferați în acest moment. La 21 de ani a devenit cel mai tânăr ‘societar’ din istoria Comediei Franceze. În ultimii ani a captat și atenția iubitorilor de cinema și rolurile sale din ‘Frantz’ și ‘La promesse de l’aube’ le găsesc superbe. A-l vedea în rolul principal din ‘Sauver ou perir’ este motivul principal pentru care am ales să văd acest film, care altfel este destul de departe de vreunul dintre genurile preferate.

Fără îndoială, ‘Sauver ou perir’ pleacă de la cele mai bune intenții. Descrie viața echipelor pariziene de ‘sapeurs-pompiers’ în detalii care dovedesc o excelentă documentare. Are o tentă patriotică și eroică declarată fără nicio scuză, și cei care rezonează la Marseilleza au ocazia să o audă de câteva ori. Când eroului principal i se întâmplă un accident tragic aduce pe ecran o poveste emoționantă a confruntării unei perechi de oameni tineri și frumoși cu un destin dușman. Nu sunt evitate nici melodrama, nici retorica.

Din păcate, în cinematografie, intențiile bune nu întotdeauna rezultă și în filme bune. Filmul regizorului Frédéric Tellier nu reușește să depășească nivelul de docu-dramă de televiziune. Ceea ce îl salvează oarecum este intepretarea lui Pierre Niney, care scoate cam tot ceea ce poate fi scos bun dintr-un rol de tânăr erou, dedicat meseriei sale, obligat să se confrunte cu propria mortalitate, cu limitările fizice impuse de accident, cu criza prin care trece căsnicia să. Până la urmă ‘Sauver ou perir’ mi-a confirmat și temerile și așteptările. Nu a reușit să depășească limitările genului, dar mi-a o oferit încă o excelentă performanță actoricească din partea lui Pierre Niney.

Nota: 5/10

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (2 – 8 ianuarie 2017)

Jovi Ene

Beli, beli svet (2010)

Delia Marc

Un thriller întunecat cu semnificații multiple: Pokot (2017)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult