Editorial Recomandat

Cele mai bune manuale pentru clasa pregătitoare

Să nu credeţi că m-am apucat dintr-o dată de studiat sau că m-am apucat să predau lecţii la clasa pregătitoare. Nu am aşa de multă răbdare cu copiii, îmi este de ajuns copilul propriu şi personal.

Nici nu m-am apucat să scriu advertoriale, dar am fost mereu interesat de cărţi şi, alături de bunul simţ al părinţilor, cărţile sunt cel mai bun mijloc de a forma o educaţie frumoasă pentru copiii dvs.

Aşa că, având în vedere discuţiile multiple din mass-media românească, despre necesitatea introducerii clasei pregătitoare, despre obligativitatea acesteia sau despre faptul că este normal ca să introducem clasa pregătitoare la şcoală (clasa 0) sau la grădiniţă, discuţii care s-au prelungit şi după alegeri, vă prezint acum câteva manuale pentru clasa pregătitoare, pe care le-am frunzărit, toate de la Editura Paralela 45, din oferta educaţionala 2012-2013.

Manuale pentru clasa pregătitoare:

comunicare in limba romana_cp_cop_1„Matematică şi explorarea mediului”. Este clar că o astfel de carte mi-aş fi dorit şi eu la vârsta copilului meu: putem afla de aici, cine suntem (colorând cu succes părţile corpului omenesc), cum să te orientezi în spaţiu, care sunt fenomenele naturii (trecând prin întrebarea esenţială „Care sunt păsările călătoare?”. Veţi descoperi că nici la vârsta adultă nu cunoaşteţi aşa de multe precum copilul dvs.) sau animalele domestice şi sălbatice. Nu trebuie să uităm că vom afla, poate prima dată în viaţă, care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic al copilului, care sunt cele care pot dăuna sănătăţii, care sunt cele care se păstrează la rece. Totul prin exerciţii atrăgătoare.

„Comunicare în limba română”. Să începem să vorbim coerent: cum putem face altfel decât prin formarea de propoziţii simple, cum ar fi cele din două sau trei cuvinte? „Eu bat toba” vi se pare cunoscută? Aşa am început şi noi, pe nesimţite aşa încep şi copiii noştri. Silabe de toamnă, lumea animalelor dintr-o silabă, să învăţăm cuvinte cu Moş Crăciun şi chiar „Ce voi fi când voi fi mare?”.

„Universul semnelor grafice”. Acest manual este auxiliar pentru clasa pregătitoare, dar îl va învăţa pe copilul vostru să scrie mai corect şi mai frumos: punctul, linia orizontală, linia oblică, dreptunghiul, cercul, triunghiul, linia frântă (mai ştiţi ce e aia?), cârligul :D, bastonaşul (hehe!).

calendarul_sarbatorilor_cp_cop_1„Dezvoltare personală”. Aici e cheia. O carte de activităţi, care vă va ajuta la dezvoltarea personală a copilului dvs., poate fi cheia unei evoluţii frumoase viitoare: Ziua sănătăţii (fiecare copil va aduce la şcoală fructul sau leguma preferată), jocul frunzelor, cum mă liniştesc, „ne ajutăm şi reuşim” sau primul interviu al vieţii. Dacă nici asta nu e educativă, m-aş lăsa păgubaş…

„Fişe de lucru interdisciplinare şi transdisciplinare pentru clasa pregătitoare”. Titlul nu îmi place nici mie şi sunt sigur că nici alţi părinţi, cu atât mai puţini copii, îl înţeleg. Poate doar învăţătorii şi profesorii, dar cine îi întreabă pe ei? Totuşi, trebuie să deschideţi acest manual, este pur şi simplu interesant. De la o evaluare iniţială, trecând prin „Eu şi lumea mea”, vom completa fişe despre toate şi orice, în care în mod sigur copiii noştri vor avea ce învăţa: despre toamnă şi calendarul naturii, despre vitaminele din grădină şi hrana ce aduce sănătate, despre bunici şi vieţuitoarele pădurii, despre lumea apelor şi bucuriile iernii. Nu sunt uitate nici anumite obiceiurile ale manualelor de demult, pe care speram să nu le mai vedem: tradiţii româneşti şi „noi suntem români”.

„Calendarul sărbătorilor naţionale şi internaţionale”. Pentru mine, cea mai interesantă carte a colecţiei pentru clasa pregătitoare, un semn că editurile româneşti au trecut de faza cunoaşterii unor litere şi semne pe care nu le vom mai folosi niciodată (cu atât mai puţin doctorii :D) şi s-au aplecat mai mult asupra unei adevărate culturi generale formate de la vârste fragede. Ştiaţi când e Ziua Pompierilor din România şi de ce? Care este Ziua Mondială a Animalelor? Cu siguranţă, e greu să vă daţi seama că nu 1 Decembrie e Ziua Românilor de Pretutindeni, ci cu totul altă dată. Zile, semnificaţii, exerciţii.

„Timtim-Timy învaţă limba germană”. De undeva tot trebuie să începem. Ai, desigur, nevoie şi de un profesor, dar pentru un nivel de început, pentru exerciţii, şi cartea scrisă de Miruna Popescu pentru clasa pregătitoare este suficientă pentru un început într-o limbă, pentru unii, imposibilă. Mult succes!

Puteţi descoperi şi alte cărţi pe site-ul Editurii Paralela 45.

Articole similare

FILIT 2014, Ziua 2: Sahar Delijani și extraordinarul Guillermo Arriaga

Jovi Ene

Filme, cărţi şi câteodată fotbal: 20 iunie 2014

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (23 – 29 iulie 2012)

Dan Romascanu

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult