Editorial Recomandat

4 ani de Filme-cărți.ro

urare2Patru ani are un mandat de prezidential normal. Cine ar fi crezut ca un simplu blog se poate dezvolta incetul cu incetul, astfel incat sa poata depasi cu usurinta acest termen atat de vag? Chiar si nuantarea blog colectiv mi se pare ca diminueaza importanta intreprinderii noastre, caci blogul mi s-a parut intotdeauna mai putin important decat site-ul. Fiind de moda veche, site-ul imi impune respect, in timp ce blogging poate face oricine are o parere. Si har Domnului, cine nu are o parere (sau o mie) in Romania? Cine nu are un blog? Pana si Adrian Nastase consemna pe blog din inchisoare iar veteranul nomenklaturist Ion Iliescu isi face cunoscute opiniile si traseaza indicatii tot pe blog. 

Prefer din ce in ce mai mult termenul pe care Vladimir Tismaneanu l-a folosit atunci cand a desemnat filme-carti.ro: platforma. Reputatul politolog anticomunist are perfecta dreptate, caci printre nenumaratele sensuri propriu-zise ale termenului am regasit unul care mi-a facut mare placere: „Construcție sau suprafață de teren plană amenajată pentru efectuarea unor lucrări cu caracter tehnic, pentru instalarea unui utilaj, pentru verificarea unor mașini sau aparate, pentru depozitarea unor materiale etc.” Pe platforma noastra, intr-adevar, am depozitat materiale mai grele sau mai usoare, unele chiar inflamabile, am ingramadit sute de imagini, mii de pareri personale si comentarii, multe informatii care pot fi folosite de toata lumea si chiar atitudini civice, chiar daca acestea se cer romanilor doar din patru in patru ani, ele fiind prost vazute intre timp (are ala un interes, vrea ala sa dea in cineva sau sa se dea iel mare etc.)

Am si cernit. Ceea ce este mult mai greu pentru ca presupune un adevarat proces de selectie. Nu ne-am dorit alaturi de noi fanatici, ayatollahi ai credintei, caci noi am incercat sa construim o masa rotunda din lemn bine lacuit, la care sa ne simtim confortabil atunci cand tragem scaunele si ne asezam. Virtual. Aceasta nu inseamna ca nu au existat asperitati de comunicare (pentru a apela la limba de lemn corporatista), nemultumiri, orgolii, strafulgerari de manie, Perfect fara tine, incercari de a depune la judecatorii cereri de divort etc. In plus, nu am dorit sa ramanem incremeniti in proiect, deschizand modesta noastra usa din placaj si altora, astfel incat media de varsta „a echipei” este una echilibrata, experienta maturitatii impletindu-se cu vitalitatea si entuziasmul tineretii. Ceea ce este mare lucru. Trebuie sa ai si stiinta de a preda stafeta si de a forma, degeaba esti mare brad sau stejar umbros. Procesul de largire al echipei va continua si se va realiza insa tot in contextul credintei noastre in calitatea selectiei si in continuitatea comunicarii culturale la nivel inalt.

Sunt sigur ca amaraciunea sefului de echipa ar fi fost mai mica, daca ar fi avut inspiratia sa ne desemnam cu versiunea engleza a celor doua cuvinte generale care desemneaza orientarea platformei: movies and books. Movies-books.ro sau books-movies.ro suna ca naiba, trebuie sa recunoastem insa am fi avut mult mai mult de castigat din punct de vedere al marketingului cultural, caci, dupa cum bine se stie, aproape toate blogurile cu care ne aflam in competitie recurg la magicul cuvant book (nu le enumar pentru a nu le face publicitate gratuita). Oare de ce? Cuvantul carte – din latinesul charta – este demodat? In aceeasi masura in care si limba romana este demodata si aflata la periferia Europei si, in general, a lumii civilizate. Navigand insa in apele involburate ale culturii romane, mi se pare cat se poate de firesc sa pastram si folosim in continuare frumosul cuvant de origine latina.

Si doar atunci cand va muri cartea, sa o faca si www.filme-carti.ro.

La mulți ani, Filme-carti.ro!

cover

Articole similare

Fragment în avanpremieră: ”Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă…”, de Matei Vişniec

Jovi Ene

România şi războiul civil spaniol, de Gheorghe Paşcalău

Codrut

10 cărți noi de citit în aprilie

Jovi Ene

4 comments

John 17 august 2013 at 21:38

La mulţi ani plin de cultură internaută! Faceţi o treabă excelentă care este apreciată chiar şi de Google. Cele mai multe căutări pe care le efectuez în legătură cu recomandări pentru filme şi cărţi, mă aduc pe această platformă!

Reply
Jovi 18 august 2013 at 09:51

Merci frumos, John! Sper să nu îți înșelăm așteptările nici pe viitor…

Reply
Cristina Alexandru 19 august 2013 at 15:10

La multi, multi ani ! Bravo voua ! Felicitari ! Si noi va multumim !

Reply
Jovi 20 august 2013 at 09:43

Mulțumim frumos, Cristina!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult