Recomandat Stiri

Concurs: Câștigă 3 cărți ”Mortido”, de Ovidiu Nimigean – ÎNCHEIAT!

MortidoSăptămâna aceasta, un nou concurs, alături de partenerii noștri de la Editura Polirom:

De data aceasta, este vorba de trei exemplare din ediția a II-a, revăzută, a cărții lui O. Nimigean, ”Mortido, apărută în 2013 în Colecția Ego.Proză, dedicată literaturii române, pentru trei persoane care răspund la întrebarea noastră.

Despre carte:

Inceputul anilor ’90. Un oras din Romania. Noapte. Abaza – dupa toate aparentele, un fost ofiter de securitate – se amuza, asemenea Jokerului din filmele lui Burton si Nolan, sa deregleze, minat de pulsiuni perverse si criminale, regulile oricarui joc. Ameninta voalat sau badaraneste, brutalizeaza sadic, descapatineaza, otraveste, impusca, profaneaza, savirseste cele mai abjecte carnagii. Povestitorul si Fra il insotesc, dar nu pot sa-l impiedice, mai mult, sint adeseori fascinati si atrasi de vivacitatea sa malefica. Mortido conduce, cu o virtuozitate stilistica rara, povestea plina de cruzime spre un sens alegoric, lasindu-ne, astazi mai mult decit oricind, sa infruntam intrebarile si provocarile unei lumi „scoase din titini”.

„Important este altceva – si anume ca, din mizeria cvasi-absoluta a unei astfel de lumi, O. Nimigean nu s-a sfiit sa scoata aceasta poveste stralucitoare, acest roman scinteietor…” (Liviu Antonesei)

„Cartea lui O. Nimigean mi-a evocat filmele lui Tarantino: aceeasi aglomerare de coincidente nascute din spuma unei paranoia demiurgice, aceeasi voluptate de a se scufunda in maelstromul actiunii iconoclaste, apetenta pentru contestarea ironica, pastisarea formulelor consacrate (dar facuta fara «sfinta indignare» a contestatarului purtator de caita), adevarate insule de poezie plutind in deriva asemeni Delos-ului apollinic…” (Bogdan-Alexandru Stanescu)

Pentru a castiga una din cartile oferite, va rugam sa răspundeţi la următoarea întrebare:

Care este prima carte citită de dvs. în 2013 și ce impresie v-a făcut?

Condiţii de participare :

  • folosiţi o  adresă de e-mail validă;
  • lasati un SINGUR comentariu (de pe aceeași adresă de e-mail, de pe același IP, etc.);
  • cei trei castigatori vor fi desemnaţi prin tragere la sorti prin intermediul Random.org, dintre cei care respectă condițiile de participare și răspund la întrebarea formulată.

Asteptam comentariile dvs. pana luni, 25 februarie 2013, inclusiv, iar cei trei castigatori vor fi anuntati pe aceasta pagina si pe adresa de e-mail pentru comunicarea datelor personale, respectiv nume si adresa postala, unde vor primi (fiecare) câte un exemplar din volumul Mortidode O. Nimigean.

Succes!

Concursuri Online

Later edit (27 februarie 2013): Concursul s-a incheiat, multumim tuturor pentru participare.

Tragerea la sorti a avut loc astazi, castigatorul fiind ales prin intermediul site-ului www.random.org. Am generat o secventa de la 1 la 73 (numarul comentariilor de la acest concurs), cu precizarea ca respectivii castigatori sunt comentariile cu numerele respective in ordinea exacta de pe site, dacă au respectat condițiile de participare.

Iata castigatorii:

1

2

Castigatorii asadar sunt:

-comentatorul cu numarul  – 10 – Gheorghe – Acasă, Câmpia Armaghedonului” de Marta Petreu. Voiam de multa vreme să o citesc şi nu înţeleg de ce am amânat atât de mult. Dar odată citită, cartea aceasta m-a făcut să mă gândesc la (cel puţin) trei lucruri: limba română “de la ţară” este deosebită şi sub tastatura unei scriitoare precum Marta Petreu devine o adevărată desfătare, viaţa ne pune la încercări, uneori prea grele, dar iertarea este o binefacere pentru cel asupra căruia se prăvale năpasa şi poate cel mai important, la sfârşit am zis: aşa arată o carte extraordinară şi aşa se plămădeşte din cuvinte un personaj aproape unic în literatura română. Nu de puţine ori mi-am întrerupt lectura pentru a citi cu voce tare, celor din jurul meu, unele pasaje care m-au răscolit. Recomand cu mare drag!”;

-comentatorul cu numarul – 37 – nicolae claudia – COMENTARIU INVALIDAT conform regulilor concursului (s-a comentat de două ori de pe același IP);

-comentatorul cu numarul – 53 – Doldoran – INTELIGIBILITATEA NATURII-Peter Dear-se discuta despre modul in care stiinta a evoluat si s-a pozitionat ca idee si disciplina.”;

-comentatorul cu numarul – 44 – Adela D. – Tatiana de Rosnay-Se numea Sarah. O carte induiosatoare despre Franta ocupata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O poveste trista dar foarte realist scrisa…”.

Felicitari!

Articole similare

Uman-Urban. Viziuni și deveniri marca Lars Saabye Christensen

Jovi Ene

Editura RAO vă invită la Bookfest 2015

Jovi Ene

A patra zi la TIFF 2011

Delia Marc

72 comments

Andrei 18 februarie 2013 at 10:17

Prima carte citita in 2013 este Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici. Mi-a lasat impresia ca literatura romana poate concura oricand cu cea occidentala.

Tibi Codorean 18 februarie 2013 at 10:17

White Fang, de Jack London. De cum m-am apucat de ea a început să-mi pară rău că n-am citit-o mai devreme pentru ca acum s-o pot lectura a doua oară. Mi s-a părut grozav cum s-a povestit totul din perspectiva animalului, am fost foarte plăcut surprins.

Ursu George 18 februarie 2013 at 10:21

Prima carte…primul comentariu…am citit acum o saptamana si ceva, o carte intitulata ”Eu plec” de Jean Echenoz, mi-a placut enorm insa nu stiu ce anume…are o aura de puritate si unicitate 🙂 Pornind de la o calatorie fortata de imprejurari, personajul principal ajunge intr-un intreg sir de calatorii initiatice dintre cele mai bizare…Polul Nord, inghetat si cu vietati, cunoaste tot genul de oameni care au preocupari cel putin stranii…Ca la final sa se intoarca… Mi-a placut 🙂 sper sa va placa si voua.

Bumbaru Daniel 18 februarie 2013 at 10:24

Prima carte citita in 2013 a fost Donia Juana de Lorena Lupu, un roman destul de reusit despre tainele seductiei.

bogdan costea 18 februarie 2013 at 12:08

Prima carte din 2013 a fost Asteptand ceasul de apoi-Dinu Pillat.Cartea cu una dintre cele mai tulburătoare biografii din istoria romanului românesc,carte care a ramas inedita timp de 50 de ani.Ceea ce m-a intrigat într-un fel este motivația acestor anarhiști ratați care doresc dărîmarea lumii în care trăiesc, pe care o consideră putredă.Totusi romanul l-am simțit incomplet, cumva pe jumătate pe cît ar fi trebuit să fie.

Cristina Alexandru 18 februarie 2013 at 12:37

” Paienjenel”, Patrick McGarth. Extraordinara ! Am descoperit un autor extrem de profund si de atent. Una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit. Am cautat sa vad si ecranizarea cartii pe care regizorul David Cronenberg a desavarsit-o impecabil. O carte recomandabila psihologilor si psihiatrilor.

Iulia Stanciu 18 februarie 2013 at 12:49

Dona Juana -Lorena Lupu,mi-a placut mult,am citit-o pe nerasuflate desi,culmea ,credeam ca o sa ma socheze limbajul,dar m-am amuzat si mi-am descoperit si eu niste laturi ascunse (bine)ale personalitatii…

alex 18 februarie 2013 at 13:08

Stapanul inelelor, mi-a placut foarte mult.

Pauna Oana 18 februarie 2013 at 14:21

Prima carte citită de mine în 2013 este „La capatul lumii si in tara aspra a minunilor” de H.Murakami si imi place la nebunie.

gheorghe 18 februarie 2013 at 14:33

„Acasă, Câmpia Armaghedonului” de Marta Petreu. Voiam de multa vreme să o citesc şi nu înţeleg de ce am amânat atât de mult. Dar odată citită, cartea aceasta m-a făcut să mă gândesc la (cel puţin) trei lucruri: limba română „de la ţară” este deosebită şi sub tastatura unei scriitoare precum Marta Petreu devine o adevărată desfătare, viaţa ne pune la încercări, uneori prea grele, dar iertarea este o binefacere pentru cel asupra căruia se prăvale năpasa şi poate cel mai important, la sfârşit am zis: aşa arată o carte extraordinară şi aşa se plămădeşte din cuvinte un personaj aproape unic în literatura română. Nu de puţine ori mi-am întrerupt lectura pentru a citi cu voce tare, celor din jurul meu, unele pasaje care m-au răscolit. Recomand cu mare drag!

Marian 18 februarie 2013 at 15:07

Chiar ieri am terminat Disparuta fara urma scrisa de Dennis Lehane, si mi s-a parut o carte captivanta, usor de citit si parca acum imi pare rau ca am terminat-o. 🙂 O recomand celor pasionati de suspans/mister si nu numai.

Bordei Alexandru-Ionut 18 februarie 2013 at 15:42

Prima carte pe acest an a fost Trenul de Trieste de Domnica Radulescu, un roman captivant care prezinta o lume a regimui romanesc din anii 80 si intamplarile unei emigrante insetata de libertate.

Nicoleta 18 februarie 2013 at 20:34

„Cartea pierduta a vrajitoarelor” – inca nu am terminat-o dar este o carte care te vrajeste 🙂

robert 18 februarie 2013 at 21:48

Anul acesta prima carte lecturată a fost ,,SENSUL CREATIEI” de către N. Berdiaev. O carte fabulos de actuală, în special capitolul VIII SEX ȘI SEXUALITATE. PRINCIPIU MASCULIN ȘI FEMININ.

Corina Oltean 18 februarie 2013 at 22:39

Prima carte pe care am citit-o in 2013 a fost „Femeia in alb” de Wilkie Collins. Impresia pe care mi-a lasat-o a fost ca am citit prea multe carti atat de asemanatoare cu aceasta, incat mi-a parut o pierdere de vreme.

raluca radu 19 februarie 2013 at 08:37

Prima carte pe care am citit-o in 2013 este „Intoarcere in secolul 21” de Ioana Parvulescu. E scrisa in acelasi stil fascinant specific Ioanei Parvulescu cu pendulari in secolele trecute. E o carte scrisa despre lucruri obisnuite, traite de ea si chiar si de noi contemporanii ei, insa intr-o maniera si cu un farmec aparte. In concluzie, e o carte placuta si reconfortanta.

Priboianu Marilena 19 februarie 2013 at 08:49

Prima carte pe 2013… 24 de ore din viata unei femei. O carte usoara, de duminica la amiaza.

Mihai T. 19 februarie 2013 at 09:47

Prima carte in acest an citita de mine se numeste Doua iubiri, un volum scris de Ion Agarbiceanu. Am descoperit o lume plina de suferinta si cu toate acestea nimic nu s-a schimbat nimic astazi.

Emanuel 19 februarie 2013 at 09:49

Cartea citita din acest an se numeste Oliver Twist. Este o carte care vorbeste despre destinul unui baiat ce trece prin filtrul greutatilor, iar impresia mea este una uimitoare.

Radu D. 19 februarie 2013 at 09:55

Tocmai am terminat cartea cu titlul Visul, Emil Zola. M-a impresionat delicatetea dragostei.

Irina C. 19 februarie 2013 at 09:58

Literatura sub comunism, Negrici. Am aflat multe lucruri care mi-au lasat o impresie nu tocmai frumoasa. Este povestea tragica prin care a trecut cultura romaneasca.

Bulancea Dumitru Ionut 19 februarie 2013 at 10:04

Romeo si Julieta. Este o carte foarte interesanta de dragoste, impresia mea fiind una de tristete.

Veronica 19 februarie 2013 at 10:24

Prima carte citita in 2013 este „Arhitectura fericirii” de Alain de Botton
Este un fel de introducere in arhitectura si pentru cei „profani” scrisa intr-un stil destins, glumet pe alocuri, o lectie de autocunoastere, probleme ca armonia şi dezechilibrul, ordinea, eleganţa sau coerenţa ce ne inconjoara zi de zi ne dezvaluie multe lucruri despre noi insine .

mari 19 februarie 2013 at 10:32

Ce as fi eu fara tine – Guillaume Musso

Cefalan Dragos 19 februarie 2013 at 12:16

Prima carte citită de mine în 2013 este “Pamantul de sub talpile ei” de Salman Rushdie si a fost o lectura interesanta.

Alexandra M. 19 februarie 2013 at 13:34

Prima carte citita a fost ” Cincizeci de umbre ale domnului Grey”

Nae M. 19 februarie 2013 at 14:21

Am citit Padurea spanzuratilor si mi-a lasat o impresie profunda asupra personajului Apostol Bologa.

Taerel E. 19 februarie 2013 at 14:22

Fratii Karamazov este o carte deosebita princontinutul sau. Citita in acest an.

Claudiu B. 19 februarie 2013 at 14:25

Cartea citita in acest an se numeste Memorii, Mircea Eliade. Am descoperit lucruri nestiute. Printre asta se numara si Jurnal Portughez de acelasi autor. Aici este exprimat sentimentul national.

Claudia1089 19 februarie 2013 at 15:00

Am inceput anul citind „The Shining” de Stephen King…cu alte cuvinte, am inceput anul cu o sperietura buna :). Cartea este una dintre preferatele mele in materie de lectura horror, singurul lucru pe care il regret fiind acela ca mare parte din carte am citit-o inainte de culcare, deci va puteti imagina ce somn linistit am avut dupa 🙂

Purnavel Laurentiu 19 februarie 2013 at 16:46

”Mitologii subiective”-Octavian Paler.este o carte remarcabila, scrisa in mai multe registre,care invita la reflectie.Diferitelor personaje din mitologia greaca le este alocat cite un capitol ce imbina descrierea istorica si interpretarea eseistica:prezentarea secventei mitologice este completata de comentariul autorului.

vulcu ibolya 19 februarie 2013 at 17:57

prima carte citita este Cele 50 de vicii ale Domnului Grey de E L James-un roman erotic minunat

VASI 19 februarie 2013 at 18:44

Agatha Christie-Cum bate valul

SERBAN LUCIAN 19 februarie 2013 at 20:39

CLOCOT de MARTIN WALSER.O carte foarte buna , pe care o recomand cu placere.

Stanciu 19 februarie 2013 at 20:57

Numele trandafirului-Umberto Eco. O carte excelenta!

nicolae claudia 20 februarie 2013 at 09:31

prima carte citita in 2013 a fost „la rasarit de Eden” de John Steinbeck, carte care mi-a fost oferita de editura Polirom. este o carte care m-a captivat in totalitate si o recomand tuturor.

nicolae adrian 20 februarie 2013 at 09:34

cartea citita in 2013 a fost „616 totul e infern” de David Zurdo, Angel Gutierrez..mi-a dat o lectie de viata..daca am fii cu totii mai buni, atunci iadul n-ar mai exista.

Mariana A. 20 februarie 2013 at 10:42

Prima carte citita in 2013 a fost „Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic” de Hannes Stein si opinia care mi-a lasat-o – nemtii se simt prea agasati de prea multe lucuri, sunt ataaat de sensibili!

Bîldea Alin-Razvan 20 februarie 2013 at 11:11

The Hobbit de J. R. R. Tolkien .

rosca raluca daniela 20 februarie 2013 at 11:18

prima carte citita de me in 2013 este jurnalul initiatic in india s ma impresionat foarte mult prin ce trairi a trecut vasile andru.

draghita melinda 20 februarie 2013 at 12:58

„Singur pe lume” de Hector Malot, este prima carte pe care am citito si m-a impresionat foarte mult deaorece este vorba nunumai de aventurile unui copil orfan ci si de drama taita de aceasta

mirica florentina 20 februarie 2013 at 14:20

Helge Jespen – Jucariile femeilor (hardcover)…este foarte interesanta si utila!

Adela D 20 februarie 2013 at 14:58

Tatiana de Rosnay-Se numea Sarah. O carte induiosatoare despre Franta ocupata de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial. O poveste trista dar foarte realist scrisa…

Monica Daliu 20 februarie 2013 at 15:06

Povestile unei inimi – Diana-Florina Cosmin

ony 20 februarie 2013 at 15:16

Potopul cu cele 3 volume, de H. Sienkwicz , o carte impresionanta despre razboi, iubire, tradare.

tynayyy 20 februarie 2013 at 15:17

Tarinele si puterea, o carte care mi-a placut foarte mult, care m-a facut sa invat mai multe despre istorie Rusiei

Stepanschi George 20 februarie 2013 at 19:55

Am citit cartea Pielea deCurzio Malapartesi o consider o carte foarte interesanta, prezentand situatia Italiei dupa arestarea lui Mussollini si eliberarea Italiei de trupele aliate.

Adrian D 20 februarie 2013 at 20:25

Crima si pedeapsa-Dostoievski. Nu mai e nevoie sa spun ca e una din cele mai bune carti pe care le-am citit, un adevarat clasic.

Eugenia 20 februarie 2013 at 20:26

50 shades of Grey- o lectura usoara dar captivanta si care te face sa citesti si urmatoarele volume

narcis 20 februarie 2013 at 23:45

„2 ani de vacanta” de Jules Verne – chiar daca viata e grea, sa nu uitam sa fim copii; o carte in care grijile copilariei se impletestc cu grijile oamenilor mari dar viata merge inainte.

Grosu Ioana 21 februarie 2013 at 14:51

„Al cincilea munte „de Paulo Coelho. Aceasta carte este una din cartile lui Paulo C. direct legate de un subiect religios. Este o invatatura pentru intreaga omenire ca nu este totul pierdut nici chiar in cele mai teribile imprejurari, atat timp cat exista speranta!

Doldoran 21 februarie 2013 at 14:52

INTELIGIBILITATEA NATURII-Peter Dear-se discuta despre modul in care stiinta a evoluat si s-a pozitionat ca idee si disciplina.

Dorin Craciun 21 februarie 2013 at 20:50

Curentii spatiului, de Isaac Asimov sau cum orice pas te poate duce într-o altă lume.
Moştenirea asimoviană conţine în primul rând trei mari serii: Roboţii, Imperiul şi Fundaţia. Imperiul este continuat cu Praf de stele şi Curenţii spaţiului.
O poveste despre o amnezie indusa si agonia unei planete.

Diana 21 februarie 2013 at 21:45

„Mizerabilii” de Victor Hugo. Cartea asta pur si simplu trebuie citita, e o adevarata lectie de viata si de umanitate.

georgiana state 21 februarie 2013 at 21:45

„Dumnezeu calatoreste intotdeauna incognito „Laurent Gounelle
Am savurat-o ! este de fapt un thriller de dezvoltare personala , scrisa sub forma unui roman politist care captiveaza de la bun inceput si nu te mai lasa pana n-o termini:-) Pe langa placerea lecturii , descoperi ca exista intotdeauna solutii ptr greselile, temerile tale ..e un drum al cunoasterii de sine .

Alexandra 21 februarie 2013 at 22:13

„Dansul dragonilor” din seria „Cantec de gheata si foc” – tinuturi fantastice, persoanje compelexe, nenumarate intrigi… Toate acestea sunt ingredientele unui roman ce merita citit …si recitit.

STEFAN NADIA IRINA 21 februarie 2013 at 22:31

“Dumnezeu calatoreste intotdeauna incognito “Laurent Gounelle

Noemi Pripon 22 februarie 2013 at 00:55

Prima carte pe care am citit-o in 2013 a fost : O perfecta zi perfecta-martin page. Mi-a placut la nebunie, ideile ce il framantau si planurile de as pune capat zilelor. E geniala nu doar pentru tema pe care a abordat-o, ci si prin expunere!

Elena Broscaru 23 februarie 2013 at 11:45

Ai mare dreptate. Martin Page e genial prin modul in care isi expune viziunea asupra vietii! 🙂

Armand 22 februarie 2013 at 02:49

Yvain – Cavalerul cu leul de Chretien de Troyes. Este plăcut să te tupilezi intre boltile unei alte vremi, in soaptele altui mod de a deslusi viata.

Veronica Picioroaga 22 februarie 2013 at 11:28

Chemarea ingerului – musso
O poveste f frumoasa care mi- a adus o fila de romantism care m- a delectat !

Roxana P. 22 februarie 2013 at 11:32

„Memoriile” lui Bartolomeu (Valeriu) Anania

Adriana 22 februarie 2013 at 17:41

Armance- Stendhal

Impresia pe care mi-a lăsat-o a fost aceeaşi cu a unui film din acela care la început nu-ţi face o impresie deosebită şi nici nu te ţine cu sufletul la gură, însă spre final totul capătă noi înţelesuri astfel încât devine extraordinar.

Andrei 22 februarie 2013 at 21:16

„Marea casă” a Nicollei Krauss a fost cartea cu care am trecut în noul an. A fost un roman cât se poate de complex, cu mesaje de-o profunzime și finețe străine banalului și cu personaje bine clădite. O carte meritorie.

sanzianul 22 februarie 2013 at 22:59

Colectionarul de catre John Fowles. interesanta carte abordata din punctul de vedere la rapitor si victima. de asemenea va recomand s-o cititi.

Martinescu-Damsescu Florentina 23 februarie 2013 at 00:00

„Scoala pentru soti” de Wendy Holden -Editura Polirom,colectia Chic- despre relatii si cum sa constientizezi ceea ce ai construit inainte sa se darame. O carte plina de viata, de umor, te binedispune, cred ca este pe placul tuturor.

Elena Broscaru 23 februarie 2013 at 11:42

„Liturghia neagra”- J.K Huysmans – m-a socat prin descrierile absolut oribile ale crimelor lui Gilles Le Roi (zis si Barba Albastra), dar cumva a si reusit sa ma faca sa vad un pic diferit scopul creidntei..scopul religiei si al iertarii aproapelui. 🙂 E o care foarte interesanta, dar trebuie sa ai un stomac rezistent ca sa o poti citi pana la capat!

Claudia Lungu 23 februarie 2013 at 16:25

Horoscop 2013 -ghidul tau astral complet,de Kris Brandt Riske,m-a incurajat sa accept toate provocarile pe care le voi intampina in acest an.

Lacramioara M. 23 februarie 2013 at 18:53

Radu Aldulescu, „Cronicile genocidului”. M-au urmarit imaginile citite cateva zile la rand: o carte ce exprima atat de bine spiritul realitatii romanesti si care-ti scoate la iveala ganduri tainice, pe care n-ai fi stiut ca le ai…

Moldovan Georgiana 24 februarie 2013 at 10:46

„Nazismul. O istorie ilustrata” (Phill Roland) a fost prima carte citita in 2013. M-a lasat usor surprinsa si placut impresionanta, nu doar fotografiile vechi, ci si descrierile despre Hitler, a unor oameni care au fost alaturi de el pana la capat. Dar in special mi-au placut citatele lui Hitler despre perioada respectiva. E o carte plina de momente surprinse exact cum au fost ele alaturi de tot ceea ce a creat un astfel de om.

neg popescu 24 februarie 2013 at 19:44

“Nazismul. O istorie ilustrata” (Phill Roland) a fost prima carte citita in 2013. M-a lasat usor surprinsa si placut impresionanta, nu doar fotografiile vechi, ci si descrierile despre Hitler, a unor oameni care au fost alaturi de el pana la capat. Dar in special mi-au placut citatele lui Hitler despre perioada respectiva. E o carte plina de momente surprinse exact cum au fost ele alaturi de tot ceea ce a creat un astfel de om.

MarinCn 24 februarie 2013 at 22:10

“King Rat” de James Clavell…povestea brutal de realista a supravietuirii unui soldat, intr-un lagar japonez in cel de-al doilea razboi mondial. Stilul extraodinar al autorului de a face istoria sa prinda viata m-a determinat sa trec intreaga sa opera in lista mea de „must read”.

Comments are closed.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult