Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (4 – 10 martie 2019)

Știrile săptămânii: Filme românești la One World România 12 – Istorie, sexualitate, poezie, Beatles și anarhism; Nominalizările la categoria “Cel mai bun film european” la Premiile Gopo 2019, proiectate la Cinemateca Union și Cinema Muzeul Țăranului; Cel mai nou film al lui Ceylan, „Sub umbra părului sălbatic”, intră în cinematografe din 8 martie; „Distanța dintre mine și mine”, cu Nina Cassian în prim plan, de vineri în cinematografele românești.

Filme românești la One World România 12 – Istorie, sexualitate, poezie, Beatles și anarhism

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. 11 proiecte documentare realizate în România în ultimii doi ani vor fi prezentate în cadrul festivalului.

Programul include documentare ale unor cineaști consacrați prin filmele lor de ficțiune, precum Radu Jude („Cele două execuții ale mareșalului”), Dana Bunescu sau Răzvan Rădulescu („Evropa” – work-in-progress), ale căror contribuții pe tărâmul non-ficțiunii se vor dovedi vitale pentru evoluția genului în România.

Scurtmetrajul „Cele două execuții ale mareșalului”, realizat de Radu Jude, demitizează personalitatea Mareșalului Ion Antonescu, punând în paralel secvența execuției filmată de Sergiu Nicolaescu pentru „Oglinda” și filmarea de arhivă care a stat la baza reconstituirii. Filmul va fi proiectat pe 16 și 24 martie, împreună cu documentarul „Bisbee ‘17”. Biletele sunt disponibile aici.

La proiectul „Evropa”Dana Bunescu și Răzvan Rădulescu lucrează cu materiale filmate de cinci studenți la film din Germania care inițial au vrut să documenteze protestele de pe Maidanul ucrainean și apoi au pornit într-o călătorie către Cernobîl. Un fragment din „Evropa” va fi prezentat în premieră de cei doi realizatori sâmbătă, 23 martie, la ARCUB, iar biletele sunt disponibile aici.

Filmul Adinei Pintilie TOUCH ME NOT va fi lansat oficial în cinematografele din România în cadrul festivalului One World Romania. Ne bucurăm să putem găzdui o serie de evenimente speciale legate de acest film neconvențional, la granița fluidă dintre realitate și ficțiune, care invită privitorul să-și pună sub semnul întrebării ideile preconcepute despre intimitate, sexualitate, corp. Biletele la toate cele trei proiecții ale filmului programate în cadrul OWR12 sunt disponibile aici

Duminică, 17 martie în Sala Arcelor de la ARCUB va avea loc dezbaterea Touch Me Not – Politicile Corpuluiun dialog cu carismaticii protagoniști ai filmului: Christian Bayerlein și Grit Uhlemann, activiști pentru dreptul la intimitate al persoanelor cu dizabilități, actrița și profesoara Laura Benson, cunoscută pentru rolurile sale din filmele lui Stephen Frears, Alain Resnais și Robert Altman, activista și lucrătoarea sexuală transgender Hanna Hofmann, producătoarea Bianca Oana și regizoarea Adina Pintilie. Detalii complete despre dezbatere aici.

În aceeași după-amiază, pe 17 martie, la POINT și ARCUB vor avea loc 2 ateliere concepute de protagoniștii filmului „Touch Me Not”. Vor fi experiențe inedite și intense în care participanții nu doar că îi vor cunoaște mai bine pe protagoniștii filmului, dar vor avea ocazia să experimenteze împreună, în cadrul acestor ateliere, trăiri și emoții pe care poate și le reprimă sau pe care nu le-au explorat niciodată. Aflați mai multe detalii despre ateliere și procedura de înscriere de aici. Numărul de participanți la aceste ateliere este limitat, așa că aplicați cât mai repede.

Nu în ultimul rând, una dintre petrecerile speciale ale festivalului va fi organizată împreună cu echipa Touch Me Not și va avea loc sâmbătă 16 martie, după ora 23, în Q Club, avându-i în prim plan pe FLUID.

La OWR 12 prezentăm și alte filme entuziasmante ale unor realizatoare deja experimentate, precum Mona Nicoară („Distanța dintre mine și mine”) și Alexandra Gulea („Valea Jiului – Note”), dar și un fragment din filmul la care lucrează Andrei Ujică – „Things We Said Today”. Proiectul lui Ujică reconstituie weekendul 13-15 august 1965, în New York, când The Beatles au dat primul lor concert pe Shea Stadium, în timp ce la Los Angeles avea loc revolta din cartierul de culoare Watts. Biletele sunt disponibile aici.

Documentarul realizat de Mona Nicoară și Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon – „Distanța dintre mine și mine” – ne-o prezintă pe Nina Cassian, „cea mai atrăgătoare poetă urâtă din literatura română”. După proiecția filmului de joi, 21 martie de la Cinemateca Eforie, vă invităm la o seară de poezie dedicată protagonistei, alături de autoarele Svetlana CârsteanAngela Marinescu și Teona Galgoțiu

Scurtmetrajul Alexandrei Gulea – „Valea Jiului – Note” este dedicat situației particulare a acestei zone unde industria a dispărut complet și oamenii au fost nevoiți să caute de lucru în afara țării, lăsându-și în urmă copiii. Documentarul rulează împreună cu „Zori de zi” pe 22 și 23 martie și biletele sunt disponibile aici.

Ne bucurăm anul acesta să prezentăm și filme ale unor realizatori aflați la început de carieră, pe care pariem. „Timebox” de Nora Agapi va fi proiectat pe 19 martie la Pavilion32 și pe 21 martie la Cinema Eforie. Documentarul descrie o luptă pentru spații și amintiri, un omagiu adus propriului tată, dar și spațiului și lumii în care a crescut realizatoarea. Biletele sunt disponibile aici.

„John 746”, scurtmetrajul tinerei regizoare Ana Vîjdea are în prim-plan un american boem, cu vederi anarhice, care trăiește împreună cu cățelul lui, înconjurat de tot felul de obiecte de mâna a doua, pe care le vinde trecătorilor. Biletele sunt disponibile aici.

Vom arăta la One World Romania 12 și trei proiecte de lungmetraj aflate în lucru, aparținând unor debutanți, pe care le prezentăm cu intenția de a-i acompania în procesul de finalizare a acestora. După fiecare proiecție tinerii regizori vor fi în sală pentru a primi feedback din partea publicului, o ocazie rară pentru ambele părți.

„Pocalul. Despre fii și fiice” – proiectul Cătălinei Tesăr – ne prezintă o comunitate de romi din Transilvania și felul în care tradițiile lor intră în conflict cu lumea de astăzi. Documentarul va fi prezentat pe 23 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

În „Casa cu păpuși”, un tânăr regizor (Tudor Platon) urmărește cinci femei în vârstă din familia sa extinsă și modul în care se acomodează și reflectează asupra acestei vârste. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.

„Casa noastră” – proiectul lui Victor Bulat – spune povestea unei familii din Bălți, Republica Moldova, observându-i pe membrii ei în toiul pregătirilor de Revelion în decembrie 2016. Documentarul va fi prezentat pe 16 martie la Pavilion 32, iar biletele sunt disponibile aici.


Nominalizările la categoria “Cel mai bun film european” la Premiile Gopo 2019, proiectate la Cinemateca Union și Cinema Muzeul Țăranului

Cele cinci producții nominalizate la categoria “Cel mai bun film european” a celei de-a XIII-a ediții a Premiilor Gopo pot fi vizionate în perioada 6 – 17 martie, la Cinemateca Union și Cinema Muzeul Țăranului din București. Gala Premiilor Gopo va avea loc marți, 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Național din București și va fi transmis în direct pe Film Now, online pe premiilegopo.ro și înregistrat pe Digi 24.

Lungmetrajele europene nominalizate anul acesta la Premiile Gopo sunt: “Chipuri, locuri” / “Visages villages” (regia JR, Agnès Varda), “Dovlatov” (regia Aleksey German), “Lumina dinăuntru” / “Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis), “Uciderea cerbului sacru” / “The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos) și “Utøya – 22 iulie” / “Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe).

“Chipuri, locuri” / “Visages villages” (regia JR, Agnès Varda) va putea fi văzut duminică, 10 martie, ora 12.00, la Cinemateca Union și sâmbătă, 16 martie, de la ora 18.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

“Dovlatov” (regia Aleksey German) rulează miercuri, 6 martie, ora 16.30, la Cinemateca Union, și sâmbătă, 16 martie, de la ora 16.00, la Cinema Muzeul Țăranului.

“Lumina dinăuntru” / “Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis) va fi proiectat miercuri, 6 martie, ora 18.00, la Cinema Muzeul Țăranului, și duminică, 17 martie, de la ora 14.00, la Cinemateca Union.

“Uciderea cerbului sacru” / “The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos) este programat joi, 7 martie, ora 17.00, la Cinemateca Union, și sâmbătă, 16 martie, ora 20.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

“Utøya – 22 iulie” / “Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe) va rula miercuri, 6 martie, ora 20.00, la Cinema Muzeul Țăranului, precum și la Cinemateca Union, sâmbătă, 16 martie, ora 14.30, la Cinemateca Union.

Pentru proiecțiile de la Cinemateca Union, biletele pot fi achiziționate online de pe https://www.kompostor.ro, precum și de la casieria cinematografului.

Pentru proiecțiile de la Cinema Muzeul Țăranului, biletele online pot fi achiziționate de pe https://eventbook.ro, sau de la casieria cinematografului.

Mai multe detalii găsiți aici.

Accesul votanților la Premiile Gopo este gratuit la toate proiecțiile, în baza unui act de identitate.

Gala Premiilor Gopo 2019 – ediția a 13-a este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Teatrului National Bucuresti, Babel Communications și Ministerului Culturii și Identității Naționale.


Cel mai nou film al lui Ceylan, „Sub umbra părului sălbatic”, intră în cinematografe din 8 martie

Suflul primăverii aduce în cinematografe unul dintre cele mai sensibile filme ale anului 2018, Sub umbra părului sălbatic, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, care urmează calea anevoioasă a unui tanăr scriitor întors acasă pentru a face față unor adevăruri dulci-amărui. Filmul se lansează pe 8 martie în cinematografe, în București și în alte 17 orașe din țară.

Ceylan a primit o educație formală de natură tehnică – a studiat Inginerie Electrică la Universitatea Tehnică din Istanbul, lucru care a contribuit extrem de mult la rolurile pe care le îndeplinea pe platoul de filmare, implicându-se astfel în imaginea, sunetul și montajul filmelor sale. Sub umbra părului sălbatic este montat integral de regizor pe parcursul unui an. Filmul a fost prezentat în competiție la Cannes anul trecut și s-a văzut pentru prima dată în România la Les Films de Cannes a Bucarest, 2018.

Deși foarte rar răspunde întrebărilor presei, Nuri Bilge Ceylan a afirmat într-un interviu luat pe croazetă că inspirația filmului a venit din întâlnirea întâmplătoare cu unul dintre profesorii satului în care a copilărit și cu fiul acestuia. Scriitor de profesie, Akin Aksu, după care este inspirată povestea lui Sinan, a scris scenariului filmului împreună cu Ceylan și are și un rol, interpretându-l pe unul dintre cei doi imami. „Filmul este povestea unui tânăr care se simte oarecum rușinat de faptul că este unic într-un fel în care este incapabil să recunoască. Simte că viața lui se îndreaptă într-o direcție pe care nu și-o dorește și nu se poate convinge să o accepte. Am vrut să arăt un mozaic vast de personaje și să le portretizez pe fiecare într-un fel real și riguros. Există o vorbă: ‘orice lucru pe care-l ascunde un tată, va apărea mai târziu la fiul lui.’ Fie că vrem sau nu, nu putem să nu moștenim anumite trăsături de la părinții noștri, cum ar fi câteva dintre slăbiciunile lor, obiceiurile și o multitudine de alte lucruri. Partea pe care un fiu nu o va putea îndepărta niciodată din viața sa este aceea a unei sorți pe care tatăl a experimentat-o prin numeroase evenimente dureroase”, spune regizorul despre filmul său.

Sub umbra părului sălbatic este „despre toate trepidațiile pe care le are de înfruntat un scriitor aspirant, dar și despre relația unui tânăr cu tatăl său” scrie revista Forbes. Pasionat de literatură, Sinan și-a dorit dintotdeauna să fie scriitor. Întors în satul său natal din Anatolia, își adună toată energia ca să strângă banii necesari pentru a fi publicat, dar datoriile tatălui său, făcute la pariuri, îl ajung din urmă.

Regizorul turc Nuri Bilge Ceylan a obținut recunoașterea internațională în 2003 cu filmul Uzak, care a fost recompensat la Cannes cu Premiile Palme d’Or și Cel mai bun actor. Uzak are în palmares 47 de premii, dintre care 23 internaționale, fapt care îl plasează în istoria cinemaului turcesc drept cel mai premiat film. Următoarele sale filme au fost toate premiate la Cannes: Climates (FIPRESCI, 2006), Three Monkeys (Cea mai bună regie, 2008), Once upon a time in Anatolia (Grand Prix, 2011) și Winter Sleep (Palme d’Or, FIPRESCI, 2014). Iar dacă despre Winter Sleep, critica a scris elogios la adresa stilului său cehovian, cu Sub umbra părului sălbatic, The Guardian îi recunoaște „un stil propriu inconfundabil: Ceylanian, nu Cehovian!”.

Filmul Sub umbra părului sălbatic este distribuit în România de Voodoo Films.


„Distanța dintre mine și mine”, cu Nina Cassian în prim plan, de vineri în cinematografele românești

Documentarul „Distanța dintre mine și mine”, care o are în centru pe scriitoarea și poeta Nina Cassian, va rula de vineri în cinematografele românești, iar mai multe proiecții speciale, în prezența autoarelor Mona Nicoară şi Dana Bunescu, vor avea loc la București, Cluj-Napoca, Sibiu și Arad.

Realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, „Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut. 

Filmul, distribuit de Rollercoaster PR, va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema and More Băneasa, Hollywood Multiplex, Cine Globe Titan, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Arad (Cinema Arta), Alba Iulia (Hotel Transilvania), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cine Globe, Cinema Unirea), Brăila (Cinefeel – Cinematograf de artă), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema „Florin Piersic”), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Patria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema „Sergiu Nicolaescu”), Vaslui (Cityplex) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Publicul timișorean va urmări în avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, joi, 7 martie, la Casa Artelor. Sunt programate proiecții de la ora 19:30 și 21:00.

Proiecții speciale în prezența celor două realizatoare sunt programate la Cluj-Napoca (Cinema Victoria, joi, 7 martie, ora 20:00, în cadrul Cinematecii TIFF), București (Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 8 martie, ora 17:00, în cadrul Festivalului de Film DaKINO; la Cinemateca Eforie, duminică, 10 martie, ora 18:00, în cadrul Cineclubului Film Menu – Girls on Film) și Sibiu (Teatrul Gong, sâmbătă, 9 martie, ora 19:00).

Marți, 12 martie, de la ora 20:00, Mona Nicoară va fi prezentă la Cinema Arta din Arad.

Documentarul va fi proiectat pe 21 și 24 martie, la Cinemateca Eforie (ora 20:30), respectiv Point (ora 21:00), în cadrul festivalului One World Romania de la București. După proiecția de la Eforie va fi organizat un eveniment dedicat Ninei Cassian, la care vor participa poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

„Distanța dintre mine și mine” a avut premiera toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost desemnat câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”.

Premiera internațională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediție a Trieste Film Festival.

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica – de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice – de Șerban Jipa.

„Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Susținut de: Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania, Renault Commercial Roumanie.

Articole similare

Les Films de Cannes à Bucarest

Jovi Ene

Arcul de Triumf este gazda cititorilor la Noaptea Cărților Deschise

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 15 – 17 iunie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult