Filme Filme europene

Un documentar frumos despre unul dintre cei mai mari artiști din toate timpurile – Michelangelo: Love and Death (2017)

Michelangelo: Love and Death (2017)
Regia: David Bickerstaff

Se mai poate spune ceva nou, în scris sau pe ecrane, despre Michelangelo Buonarroti? Spre deosebire de mulți alți nefericiți artiști de geniu sau doar de valoare, sculptorul, pictorul, arhitectul, omul Renașterii născut în Toscana în 1475 a fost recunoscut în timpul vieții sale ca un geniu, s-a bucurat de celebritate și faimă, au fost scrise cel puțin două biografii consistente pe când trăia, și nenumărate cărți în jumătatea de milieniu care s-a scurs de când și-a trăit viață pământeană. Din eternitatea sa fac parte și romanul scris de Irving Stone și filmul care îi prezintă pe ecran lupta sa cu arta și cu lumea din jur – ‘Agonie și extaz’ cu Charlton Heston în rolul principal. Nu știu dacă documentarul ‘Michelangelo: Love & Death’ dă un răspuns clar acestei întrebări. Nu știu dacă spune ceva foarte nou pe care exegezii și biografii nu-l vor fi scris deja. Documentarul regizat de David Bickerstaff este însă o prezentare frumoasă și interesantă, o plăcere pentru ochi și pentru minte.

Deși nu departe de structura folosită în muzee pentru documentare despre artiști și operele lor, filmul regizat de Bickerstaff, care a regizat în ultimii ani câteva filme similare despre artiști precum Goya, Bosch, van Gogh, Canaletto, are avantajele formatului ecranului mare și al duratei filmului de lung-metraj. Acestea îi permit să redea vizual operele sculptorului și pictorului de excepție care a fost Michelangelo în ansamblu și în detalii, din unghiuri inedite și uneori inaccesibile vizitatorilor din muzee. Avem acces de altfel la toate marile muzee, la bisericile și bibliotecile Vaticanului în care se află astăzi comorile create de artistul de geniu. În cele 90 de minute ale filmului parcurgem un itinerariu în timp al vieții artistului și un itinerariu geografic al locurilor în care se află cele mai reprezentative creații ale sale. Comentariile unora dintre cei mai renumiți experți în istoria artei, specialiști în recuperarea operelor de artă vechi, și artiști contemporani completează experiența cu o bogăție de informații foarte interesante.

Filmul face parte dintr-o serie numită ‘Exhibition on Screen’ care poate fi urmărită de cei norocoși să o găsească și în cinematografe. Cinemateca locală se pare că începe să aducă din aceste filme. Le voi urmări cu mare interes.

Nota: 8/10

Articole similare

Prin blogosfera literară (8 – 14 iunie 2020)

Dan Romascanu

Deschiderea festivalului One World Romania 2018 și Das Fest (2017) – Petrecerea: un film, două păreri

Simona Popa

Rudele ţi le dă Dumnezeu şi uneori trebuie să mulţumeşti pentru asta: Demi Soeurs (2018)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult