Stiri

A mai trecut o ediție de Cinemascop – cum a fost

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august. Vizitatorii grădinii de vară au avut parte de 7 zile pline, iar reacțiile pozitive venite din partea vechilor și noilor fani ai festivalului i-au încurajat pe organizatori.

Grădina de vară din Eforie Sud a fost vizitată, între 1-7 august, de peste 1500 de spectatori la proiecțiile de filme europene, 150 de copii la atelierele de creație, iar 120 de persoane s-au bucurat de spectacolul de teatru „Ia mai zi ceva!”, organizat de Centrul Educațional de Arte Performative CEVA. Cifrele sunt importante, însă mai importante sunt reacțiile publicului, care seară de seară, după film, au împărtășit cu organizatorii părerile lor despre proiecții și atmosferă – unele filme s-au bucurat de aplauze, altele i-au pus pe gânduri pe spectatori, i-au amuzat, sau i-au făcut să-și îmbrățișeze mai tare familia. Filmele din selecția de anul acesta au fost oferite de Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman și Centrul Ceh, care este și organizatorul festivalului, alături de EUNIC România.

Copiii ce au participat la ateliere de creație organizate în cadrul evenimentului au desenat, pictat, făcut colaje și modelat cu plastilină, dar au și învățat lucruri noi despre artă. Ceilalți vizitatori au putut afla mai multe despre arhitectura poloneză sau designul suedez din expozițiile „Polska Architecture” și „Sustain Able Voices”, oferite de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Suediei. Aceste expoziții, precum și „Frenzyforia”, ce se găsește în white cube-ul E T A J on Wheels din grădină, sunt parte din proiectul Eforie Colorat și pot fi vizitate până pe 4 septembrie.

Chiar dacă Cinemascop este acum o tradiție la început de august, grădina de vară este plină de viață pe toată perioada estivală. Proiectul Eforie Colorat, organizat de Asociația Forumul Artelor Vizuale și aflat la a doua ediție, se desfășoară anul acesta între 4 iulie – 4 septembrie și aduce o serie de peste 200 de evenimente menite să îmbogățească viața culturală a turiștilor și localnicilor din Eforie Sud. Așa că, dacă nu ați ajuns la Cinemascop, vă puteți încă bucura de filme și o sumedenie de alte activități în hub-ul în care s-a transformat grădina de vară din Eforie Sud. Puteți afla mai multe despre programul Eforie Colorat de pe site și paginile de Facebook și Instragram ale proiectului. Despre festivalul Cinemascop – cum a fost la ediția proaspăt încheiată și planurile de viitor – aflați de pe Facebook și Instragam.

„Ca de obicei, a fost o mare plăcere să petrecem întreaga săptămână la Cinemascop, în Eforie Sud. După 5 ediții, simțim că suntem cel mai aproape de ceea ce își imagina Centrul Ceh atunci când a redeschis, în 2018, cinematograful abandonat. Acum este un adevărat centru cultural cu un program pe tot parcursul verii, iar spațiul a devenit mai bine pus la punct ca niciodată în acest an. Bineînțeles, acest lucru nu ar fi fost posibil fără un angajament puternic al partenerului nostru local Eforie Colorat, iar rețeaua largă de parteneri locali, naționali și internaționali este un element cheie pentru succesul întregului proiect”, a spus Robin Ujfaluši, directorul Centrului Ceh.

Atât festivalul Cinemascop, cât și Eforie Colorat, înseamnă mai mult decât organizarea de evenimente culturale. Prin reactivarea uneia dintre grădinile de vară de pe litoral, atenția s-a îndreptat către potențialul pe care aceste spații îl dețin şi către repunerea lor în circuit ca elemente active ale patrimoniului cultural. Cu atât mai mult, litoralul românesc nu este asociat în mod normal cu evenimentele culturale și educative. Însă orașe ca Eforie Sud au nevoie sporită de aceste componente în viața locuitorilor și, de ce nu, în vacanțele turiștilor veniți din toată țara. Cinemascop și-a dorit și a reușit să fie un exemplu de bune practici, iar proiectul Eforie Colorat a desăvârșit scopurile inițiale.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomâniaFilm

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri și colaboratori: Skoda, Koh-i-Noor, Comisia Europeană în România, Ambasada Republicii Cehe, Goethe-Institut București, Institutul Polonez, Institutul Francez, Ambasada Suediei în România, Institutul Cultural Roman, Centrul Educațional de Arte Performative CEVA, Film UA Group, Pattern Media, E T A J on wheels, Edmond si Cosmos, Mirage MedSpa hotel, Hotel Anca, Hotel Mercur, Hotel MareMar, Hotel Fortuna, Hotel Jiul, Hotel Atlantis, Hotel Splendid, Complex Fortuna

Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio Constanţa, Radio România Cultural, Radio Vacanța, AGERPRES, Revista Zeppelin, Liternet, Filme-Carti, Movie News, Igloo, Cuget Liber, Ziarul Metropolis, AaRC, Eforie Online

Articole similare

Mindfulness în viața cotidiană – Beneficiile în relaţii, profesie şi dezvoltare personală

Jovi Ene

Neagu Djuvara – 3 vieti, 100 de ani, 500 000 de carti, milioane de cititori

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (10 – 16 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult