Interviu

Primăvara literară 2021 la Editura Pilot Books (interviu cu Bogdan Ungureanu)

După ”Scriitor în pandemie”, un proiect pe care l-am văzut ca fiind necesar și care a ținut toată luna februarie, am decis ca luna martie să dăm cuvântul editurilor, care să-și prezinte evenimentele și noutățile Primăverii literare. Dar în același timp, am dorit ”să îi scoatem în față” și pe acei oameni care muncesc mult (și sunt aproape neștiuți de cititori) ca volumele să fie prezentate cât mai frumos publicului. Vorbim de cei care sunt PR, în primul rând, dar și reprezentanți sau chiar fondatori ai editurilor. Enjoy!

Invitatul nr. 9 este Bogdan Ungureanu, fondator al Editurii Pilot Books.

-Cine este Bogdan Ungureanu?

E tipul ăla iubitor de natură, pasionat de skateboarding și ciclism, de snowboarding și înot, care a pus bazele editurii Pilot Books ca punct de intersecție între pasiunea lui pentru sport și experiența acumulată în industria de carte. Bobo (așa cum este cunoscut printre apropiați) este îndemnat în direcția asta, printre altele, și de dorința de a dezvolta în librăriile de la noi un raft tematic de cărți de sport așa cum sunt prin alte țări mai civilizate. Pentru că suntem tentați să ne uităm mai mereu la modele de import, Bobo își dorește să aducă în vitrinele librăriilor și povești ale unor sportivi români despre care lumea știe mai puține lucruri și ar fi uimită să afle că sunt la fel de surprinzători.

-Cum s-a îndrăgostit Bogdan Ungureanu de cărți și cum a ajuns apoi la ideea Editurii Pilot Books?

Ne-au fost nași setea de cunoaștere și curiozitatea. Deși poate sună clișeistic, realitatea este că în cărți găsesc cele mai multe din răspunsurile pe care le caut. De altfel, mă simt mult mai apropiat de non-ficțiune, fiind greu de explicat fascinația pe care o trăiesc în fața cunoașterii. Mi-am păstrat, din punctul ăsta de vedere, de mic copil, doza necesară de naivitate care mă ajută să îmi pun mai mereu întrebarea „da’ de ce”. Și în felul ăsta fac mereu loc în viața mea unei noi cărți.

 

Ideea Pilot Books a apărut firesc la vârsta maturizării mele (cam târziu, ce-i drept; dar nu viteza e atuul meu forte, ci mai degrabă plăcerea călătoriei), când am hotărât că ar fi momentul să lucrez pentru mine. Și atunci m-am întrebat ce anume din ce știu și îmi place foarte mult să fac ar și convinge pe cineva să plătească pentru asta. Răspunsul evident a fost nișa cărților cu tematică sportivă.

 

Numele editurii are multă substanță, pentru că un pilot – indiferent de mijlocul sau suprafața de deplasare – este un individ care își ia sarcina foarte în serios. Și ăsta e un lucru care mă frământă și mă stârnește mult, pentru că, pe la noi, lumea tratează lucrurile cam defensiv: când se întâmplă ceva grav, mai mereu e altul vinovat. Ca-n fotbal, când „ceilalți și-au dorit mai mult victoria”. Să fii „pilot” e-o treabă importantă, nu prea-ți permiți să dai greș. Pentru că de tine depind și alții. Chiar dacă ești fotbalist și pare tentant să te gândești că împarți responsabilitatea cu ceilalți zece de pe teren. Un „pilot” adevărat se întreabă retoric ce s-ar alege de un meci, dacă toți ceilalți 10 ar gândi la fel. Cu atât mai mult în sporturile individuale, unde toată responsabilitatea sfârșește în brațele unei singure persoane. Asta dorim să transmitem prin numele editurii, dar și prin intermediul cărților pe care alegem să le publicăm: că sportul întărește caracterele și ne învață să fim responsabili.

-Ce noutăți sau apariții interesante ne oferă Editura Pilot Books în primăvara literară 2021?

Planurile sunt ambițioase și interesant este că vom atinge sporturi noi, precum baschetul sau tenisul, cu cărți de memorii, dar și tehnice, în seria pe care am intitulat-o „Pedagog”.

 

Biografia lui Phil Jackson, celui mai titrat antrenor din istoria NBA, „Unsprezece inele” este o carte atât pentru pasionații de baschet, dar și pentru orice manager, pentru că Jackson dezvăluie măiestria prin care a reușit să conducă pe Chicago Bulls și LA Lakers către titlurile câștigate, ambele echipe formate din jucători cu caractere extrem de puternice.

 

Seria cărților de tenis debutează cu manualul de tenis al academiei Bollettieri, o carte valoroasă și foarte utilă comunității de tenis de la noi.

-Aveți deja proiecte și noutăți editoriale pentru vara și toamna acestui an?

Avem mai multe proiecte în lucru, unele dintre ele cu protagoniști autohtoni, despre care nu avem foarte multe de povestit acum, fiind la început de drum. Dar sunt proiecte la care țin foarte mult, pentru că implică echipe caracterizate prin mult entuziasm și ne dă tuturor o stare foarte bună să știm că avem și „cu ce” și că avem și „cum” să facem lucrurile astea.

-Cum au fost vânzările din anul pandemic 2020? Sunt titluri ale editurii pe care trebuie să le reținem neapărat din 2020?

Anul 2020 a fost unul de adaptare și de supraviețuire. Într-o parte am pierdut, în alta am câștigat, per ansamblu am încheiat mai bine decât se prefigura inițial. Avem noroc cu câțiva parteneri temerari, care ne-au ajutat să păstrăm altitudinea și să menținem zborul.

 

Dintre titlurile publicate anul trecut s-au remarcat biografiile de fotbal, „Cum să devii fotbalist” de Peter Crouch și „Povestea mea” de Steven Gerrard. De asemenea, am publicat un manual de schi – „Schi la superlativ” de Ron LeMaster – unic pe piața de carte din România, pentru a cărui publicare s-a lucrat mai bine de șase luni. Nu în ultimul rând aș menționa lucrarea laureată Pulitzer „Zile barbare” a lui William Finnegan, un surf-trip literar în jurul lumii.

-Cum s-a adaptat Editura Pilot Books la noua situație de fapt, la evenimentele online (Zoom, Facebook etc.)? Crezi că această modalitate de contact cu publicul (inclusiv cu cel de departe) este eficientă și va continua după pandemie?

Noi am rămas peste noapte fără evenimentele sportive la care doream să fim prezenți, pentru a ne apropia de publicul nostru. De aceea am investit acest timp pentru dezvoltarea de cărți noi și pentru comunicarea cu comunitățile în mediul online. O editură trăiește în principal din vânzarea de carte și o lansare online poate să aducă aproape cititori din teritorii îndepărtate, dar nu poate facilita vânzarea dincolo de granițe. De aceea cred mai puțin în lansările de carte online și cu atât mai puțin în eficiența lor. În plus, pentru a organiza evenimente online este necesară o bază consistentă de adresanți, iar noi – fiind la început de drum – încă lucrăm la asta.

 

Referitor la ce va fi după pandemie, aș remarca mai degrabă o tendință de dezvoltare a conținutului audio și cred că ar trebui să privim cu atenție în direcția asta. Dacă până acum nu am fost prea atrași de conversia cărților în format ebook, cred că a venit momentul să evaluăm serios cărțile audio.

-Cum s-a adaptat omul Bogdan Ungureanu la schimbările provocate de pandemie?

S-a adaptat perfect. De fapt, pare că eram pregătit deja de mult timp pentru o astfel de perioadă. Ca să explic, consider că o editură este genul perfect de organizație care se poate plia pe stilul de muncă la distanță. Este necesar doar un tipar de gândire diferit. Noi, la Pilot, funcționăm foarte bine fără să ne întâlnim fizic, avem toate procesele externalizate: contabilitatea, grafica, traducătorii, redactori, influenceri, ambasadori, tot acest angrenaj de sateliți se interconectează excelent. Mai mult, consider că un astfel de regim de lucru are chiar capacitatea să crească eficiența, deoarece clasicul program de lucru limitat în spațiu și timp ajunge inevitabil la un moment dat să uzeze fizic sau și mental anumiți membri ai echipei. Și se pare că partea bună a pandemiei este că a forțat adoptarea acestui model la scară largă. Ce mă amuză este că unii au fost chiar surprinși să constate că a dat roade, parafrazând parcă ironicul dicton din economie „Se pare că în practică funcționează; acum să vedem dacă funcționează și în teorie”.

-Recomandă-ne, la final, o carte din literatura română care te-a impresionat în ultimul an și cum a făcut-o. Dar și una din literatura universală, tradusă sau nu în limba română. Neapărat însă de la alte edituri 🙂

Din literatura română aș remarca titlul „Care e diferența dintre un copil și un laptop” a lui Cristian Presură, care îmi amintește, prin simplitatea argumentației, de scrierile celebrului Richard Feynman, iar din literatura engleză semnalez „Gena sportivă” a lui David Epstein, pentru conexiunile surprinzătoare prezentate și pentru relevanța pe care o are în lumea sportului.

Articole similare

Scriitor în pandemie: Mirel Bănică

Jovi Ene

„Tot ce vedeți e autentic” (interviu cu Kiran Sonia Sawar, actriță din serialul The Nevers, HBO)

Jovi Ene

„Scrisul de povești reprezintă o mare parte din ceea ce sunt, iar acest lucru mi se pare ge-ni-al!” (Adriana Ștefan, interviu)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult