Filme Filme americane Recomandat

Wag the Dog (1997)

Wag the Dog (1997) – Inscenarea
Regia: Barry Levinson
Actori: Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Kirsten Dunst, Woody Harrelson

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Provideo.ro.

Wag the Dog (Inscenarea) este un film care te lasa pe ganduri: daca tot ceea ce ni se petrece, daca tot ceea ce ni se arata la televizor, daca tot ceea ce nu putem controla, mai ales la nivelul Presedintiei sau a Guvernului, este doar o inscenare si nu aflam nimic real despre culisele conducerii statului? Totul este o imensa fraunda pentru ca noi sa nu intelegem ce se petrece in spatele usilor inchise? Dupa vizionarea lui Wag the Dog ramai cu aceasta impresie, ca este manipulat si nu ai nicio insemnatate pe harta celor care conteaza. Impresia nu este insa amara, pentru ca suntem in prezenta unei comedii de calitate, o satira la adresa conducatorilor si a televiziunilor din SUA, care se potriveste de minune si realizatorilor de emisiuni TV din prezentul romanesc.

Robert De Niro

Pentru a musamaliza o afacere sexuala de la Casa Alba, chiar in pragul noilor alegeri pentru Presedintie, unul dintre cei mai importanti consilieri ai Presedintelui SUA, Conrad Brean (Robert de Niro), este chemat pentru a rezolva situatia prin orice mijloace si a asigura astfel o companie electorala linistita. Nimic nu este simplu insa, contracandidatul este pe pragul de dezvalui sexgate-ul printr-un clip electoral foarte inspirat (care contine, ce coincidenta, si melodia Thank Heaven for Little Girls din filmul Gigi), astfel incat sunt necesare forte suplimentare si idei nascute din cenusa. Pentru toata desfasurarea de forte, Conrad solicita ajutorului unui „nauc” producator de la Hollywood, Stanley Motss (interpretat de Dustin Hoffman). Din colaborarea celor doi, trebuie sa apara salvarea, ei trebuie sa scrie scenariul, sa regizeze si sa produca „un film” al manipularii opiniei publice.

Solutia imediata este declansarea unui razboi fictiv, dar cu implicatii majore pe piata mass-media, contra teroristilor albanezi (putea fi orice tara in aceasta situatie, chiar si Romania), gasiti „vinovati” pentru incercarea de introducere a unei bombe pe teritoriul american. Sunt mobilizate forte impresionante, scenaristi, regizori, cantareti, actori pentru construirea in cel mai mic detaliu al acestui razboi: un cantec oficial, comunicate de presa si discursuri ale presedintelui, o tanara albaneza filmata in studio ca fiind refugiata din calea unui aparent razboi civil. In cele 12 zile pana la alegeri, dinamica scenariului este alerta pentru ca nici adversarii nu stau cu mainile in san si reusesc „sa incheie” razboiul si sa contraatace.

Dustin Hoffman

Cei doi interpreti principali – Robert De Niro si Dustin Hoffman, impreuna cu un scenariu bine inchegat si pus la punct, fac toata savoarea filmului. Consilierul Brean este omul din umbra, cel care orchestreaza si gandeste toata amanuntele unei presedintii complicate, cea a Statelor Unite ale Americii, si care are grija ca nimic sa nu apara pe un post de televiziune fara a fi mai inainte controlat de oamenii sai. Producatorul Motss este o persoana care are tot ce isi doreste, cu exceptia recunoasterii profesionale, suferind de drama producatorilor de film, care nu sunt niciodata in prim-plan fata de actori sau regizori. Pentru el, „productia” unei minciuni este sansa carierei si nu vrea sa o piarda.

Este un film despre manipulare, despre minciuna la rang inalt, despre usurinta cu care o anumita parte a puterii poate schimba consecintele unor acte prin simpla regizare a unor fapte mincinoase, cu aparenta de adevar. Cat despre dreptate si adevar, ele nu sunt in slujba publicului, ci a puterii si chiar a presei. Si sa nu uitam moto-ul filmului, care da si titlul filmului Wag the Dog: „De ce da cainele din coada? Pentru ca este mai destept decat coada. In cazul in care coada ar fi fost mai desteapta, ea ar fi miscat cainele.”

Nota: 8.5/10

Puteti cumpara DVD-ul acum, de pe Provideo.ro.

Articole similare

Revista presei culturale (7 – 13 august 2015)

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (22 – 28 august 2016)

Dan Romascanu

…Și nu ne duce pe noi în ispită. „Balaur” (2021) – un film ca un decalog

Corina Moisei-Dabija

1 comment

Adina 24 august 2010 at 23:36

O lectie de PR 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult