Filme Filme americane

Un adio dulce: The Old Man & the Gun (2018)

The Old Man & the Gun (2018)
Regia: David Lowery
Distribuția: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover, Tom Waits  

Actoria este o meserie în care zicala ‘never say never’ se aplică în multe cazuri. Totuși, dacă este să ne luăm după intențiile declarate în august 2018, ‘The Old Man & the Gun’ regizat de David Lowery va fi ultimul film în care joacă Robert Redford. Este un motiv întemeiat pentru care merită să vedem acest film. Din păcate este și motivul principal.

Mărturisesc că nu sunt un mare pasionat al genului de filme ‘true crime’. Nu sunt nici un mare admirator al gangsterilor sau jefuitorilor de bănci. Nu numai că nu-i consider un model, dar nici măcar nu cred că majoritatea dintre ei au fost sau sunt oameni foarte interesanți în realitate, așa cum apar în filmele sau cărțile pe care le inspiră. Este poate unul dintre motivele pentru care ‘The Old Man & the Gun’ nu m-a entuziasmat. Filmul prezintă finalul ‘carierei’ unui jefuitor de bănci pe nume Forrest Tucker (jucat de Robert Redford), celebru pentru faptul că nu a folosit niciodată pistolul cu care își amenința victimele și pentru cele 16 (în film sau poate 18 conform Wikipediei) evadări din închisoare. Evadările nu sunt însă decât menționate într-o singură scenă. În cea mai mare parte a filmului suntem martori la unele dintre ultimele sale ‘activități profesionale’, la ancheta care a dus la capturarea sa și la ultima să aventură sentimentală.

Acțiunea se petrece în Texas în anii ’80, cu puțin înainte de instalarea în bănci a aparatelor de filmat care ar face astăzi mai grea sau imposibilă ‘meseria’ lui Forrest Tucker. O parte din farmecul filmului constă în redarea pe ecran a atmosferei acelor vremuri inocente în care se fuma liber în restaurante și spărgătorii de bănci nu trebuiau să se teamă de aparatele de filmat de securitate din bănci și de pe străzi sau de tehnologia de recunoaștere facială. Regizorul David Lowery (răspunzător și de un alt film care mie nu mi-a plăcut – ‘Ghost’) a creat toate premizele pentru ca Robert Redford să arate bine în acest film, inclusiv câteva cadre memorabile în care pare că spune ‘la revedere’ admiratorilor săi. Îi da replica impecabil și cu farmec Sissy Spacek, care ne și demonstrează cât de frumoasă poate fi o femeie la cei 70 de ani pe care îi va împlini în curând. Chiar dacă scenariul și regizorul au făcut din eroul infractor un personaj mult mai interesant decât polițistul care îl urmărește, am apreciat jocul actoricesc al lui Casey Afleck (preferatul meu între cei doi frați actori).

În rest însă, povestea este destul de banală, filmul lasă impresia de dulceag și banal. Robert Redford a jucat multe roluri memorabile, pe lângă faptul că este un excepțional animator cultural și fondator al festivalului de film Sundance. Acesta nu este cel mai interesant dintre ele. Mai are însă timp să se răzgândească.

Nota: 6/10

Articole similare

Opoziția dintre static și dinamic nu a fost niciodată mai înverșunată: Mortal Engines (2018)

Iulia Dromereschi

No. 4 Street of Our Lady (2009): Festivalul de Film Evreiesc-20 iunie (II)

Delia Marc

Prin blogosfera literară (1 – 7 iunie 2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult