Filme Filme americane

The Forever Prisonier (HBO, 2021). Un film despre cum democrația americană a luptat cu terorismul

The Forever Prisonier (HBO, 2021) – Prizonierul etern
Regizor: Alex Gibney

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că trăim vremuri incerte, în care lupte tenebre se duc în culisele puterii, în care contează doar banii și influența de care dispun politicienii. Doar că unele momente în istorie pot deturna absolut tot ceea ce s-a creat artificial, spărgându-se paravanele iluzorii ale ideologiei. Una dintre marile confruntări ale secolului în care trăim rămâne a fi lupta cu terorismul și cu extremismul grupărilor criminale, iar aceasta a început să ia anvergură odată cu data de 11 septembrie 2001. Amintesc că în această dată sângeroasă membri ai grupării Al Qaeda au atacat America printr-un act terorist terifiant, nejustificat, crud. Americanii nu doar au fost luați prin surprindere (ditamai țară a libertății în care au îndrăznit să pună piciorul teroriștii lui Bin Laden), dar au cerut sângele dușmanilor.

Iar în acest moment, în funcțiune au fost puse mașinăriile CIA și FBI, iar țelul major a fost capturarea greilor care au stat în spatele actului terorist. Documentarul „Prizonierul etern” este o analiză la rece a acțiunilor întreprinse de americani pentru a captura unul dintre așa numiții arhitecți ai acțiunii criminale, pe numele său Abu Zubaydah.

Pelicula urmărește cursul evenimentelor de la capturarea acestuia și până când reprezentanții CIA au decis să aplice asupra sa tehnici speciale de interogatoriu. Din acest moment, lucrurile iau o turnură care distorsionează orice fel de imagine de pacifist al Statelor Unite ale Americii. Tortura devine o normă, aplicată față de un om căruia nici măcar nu i s-a eliberat o decizie judecătorească sau un verdict judiciar. Practic, prins în cleștii justiției punitive, Abu Zubaydah este supus celor mai agresive forme de tortură:

  • Deprivarea de somn
  • Simularea înecului
  • Agresiunea verbală
  • Utilizarea sunetelor stridente, inclusiv includerea sunetului alb pentru o durată mai mare de 24 de ore.

Toate aceste mecanisme, interzise de facto de Declarația Universală a Drepturilor Omului, act în care SUA a fost un mandatar important, au menirea să îl distrugă pe Zubaydah și să îl facă să mărturisească orice vor să audă călăii săi.

„Prizonierul etern” e un documentar de peste o oră, extrem de tehnic, pe care trebuie să îl vedeți cu maximă atenție, deoarece unele momente, care par clare, ascund cheia de legătură pentru următoarele.

Evident, unii spectatori ar putea să catalogheze acest film despre o posibilă propagandă, dar adevărul e că însăși Barack Obama a recunoscut în prime time utilizarea acestor tehnici speciale de interogare, făcând apel la iertare și compasiune din partea cetățenilor americane.

Pe mine acest documentar nu m-a lăsat rece, ci dimpotrivă mi-a amintit despre cât de subțire este linia dintre lupta pentru democrație și excesul de zel, or nevoia de a arăta cui aparține puterea poate provoca adevărate tragedii.

Disponibil pe HBO Max.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: HBO Max)

Articole similare

Pot câinii dezamăgi? – Isle of Dogs (2018)

Dan Romascanu

Darkest Hour (2017)

Andra Avram

Chaplin (1992)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult