Filme Filme americane

Un regal vizual: Dune (2021)

Dune (2021)
Regia: Denis Villeneuve
Cu: Timothée Chalamet (Paul Atreides), Rebecca Ferguson (Lady Jessica Atreides), Oscar Isaac (Ducele Leto Atreides), Jason Momoa (Duncan Idaho), Stellan Skarsgård (Baronul Vladimir Harkonnen), Josh Brolin (Gurney Halleck) , Javier Bardem (Stilgar), Charlotte Rampling (Bene Gesserit Reverend Mother)

Publicată în 1965, Dune, prima carte dintr-o serie consistentă scrisă de Frank Herbert, se înscrie cu succes în seria celor mai citite și influente romane SF ale tuturor timpurilor. Un proiect de proporții gigantice, cu un buget de aproape 165 de milioane de dolari, Dune 2021 ar putea anunța o continuare pentru că multe fire narative rămân deschise.

Filmul lui Denis Villeneuve se pliază aproape perfect pe gustul fanilor lui Herbert: nave cu dimensiuni impresionante, costume cu iz medieval, imagini atent prelucrate, detalii vizuale impresionante, peisaje deșertice care îți taie răsuflarea. Filmul însă nu este realizat doar pentru fanii înrăiți, ci încearcă să capteze și publicul care nu este familiarizat cu universul Dune, personajele și locurile beneficiind de o prezentare accesibilă și celor care nu au citit volumele seriei.

În spatele camerei de filmare, Villeneuve a făcut echipă cu Patrice Vermette, designer de producție nominalizat la Oscar de două ori (Sosire, Sicario, The Young Victoria), cu editorul de două ori nominalizat la Oscar, Joe Walker (Blade Runner 2049, Sosire, 12 ani de sclavie), cu responsabilul de efecte vizuale de două ori câștigător al premiului Oscar, Paul Lambert ( Primul om, Blade Runner 2049) și supraveghetorul de efecte speciale câștigător al Oscar Gerd Nefzer (Blade Runner 2049). A colaborat pentru prima dată cu regizorul de fotografie nominalizat la Oscar Greig Fraser (Leul, Zero Dark Thirty, Rogue One: A Star Wars Story); cu designerul de costume de trei ori nominalizat la Oscar, Jacqueline West (The Revenant, The Curious Case of Benjamin Button, Quills) și cu Hans Zimmer (Blade Runner 2049, Inception, Gladiator, The Lion King), compozitor premiat de asemenea cu Oscar, care a creat coloana sonoră.

O primă ecranizare a cărții a fost planificată în 1970, de către regizorul Alejandro Jodorowsky și ar fi beneficiat de o distribuție impresionantă: Mick Jagger, Orson Welles sau Salvador Dalí. Au existat însă divergențe între producători și regizor, mai ales legat de lungimea filmului; pe când primii ar fi mizat pe o producție de două ore, Jodorowsky și-ar fi dorit o miniserie de minimum zece episoade. În consecință, filmul nu a mai fost realizat.

În 1984, David Lynch a creat o adaptare care nu s-a dovedit pe gustul publicului și care a fost considerată, cu puține excepții, un eșec de proporții. În 2000 a apărut o miniserie pe Sci Fi Channel, Frank Herbert`s Dune, iar în 2003 a fost lansat pe piață Frank Herbert’s Children of Dune (Copiii Dunei). Deși seriile au urmat acțiunea din romane, impactul cinematografic a fost minor, acest lucru datorându-se, probabil, și bugetului relativ mic de care au beneficiat.

Adaptarea lui Denis Villeneuve are pretenția de a se ridica la pretențiile fanilor, dar și ale celor care nu au avut tangență cu lumea Dune până acum. Și reușește. Filmul debutează destul de lent, încercând să introducă elementele cheie pas cu pas în mintea spectatorilor. Universul Dune conține galaxii de detalii, iar răbdarea devine un element esențial pentru cei care vor să savureze frumusețea lor. Echilibrul joacă un rol foarte important în construcția filmului, iar Villeneuve și-a asumat cu succes și sarcina de a urma aproape fără abateri acțiunea romanului. Viteza este scoasă din schemă, cu excepția câtorva scene de luptă, care însă nu contrastează cu restul filmului.

Dune 2021 mai are și avantajul de a vizualiza magnific scenele din roman și de a reda cu succes dimensiunea spirituală a evoluției umane. Pământul lipsește, dar oamenii s-au repliat pentru a găsi variante viabile de supraviețuire. Familia Atreides este însărcinată de către împărat să conducă planeta deșertului Arrakis. ”Condimentul/mirodenia”, un soi de alternativă a petrolului dacă am face comparație cu lumea în care trăim acum, și cheia supraviețuirii, se află în centrul luptelor pentru putere.

Casa Harkonnen nu mai are monopol asupra planetei Arrakis, unde a exploatat cea mai importantă resursă din univers, mirodeniile care asigură transportul interstelar. Extracția este dificilă, deșertul nu este blând nici cu oamenii, nici cu mașinile, iar viermii care atacă la cele mai mici vibrații fac procedurile mult mai dificile.

Ducele Leto (Oscar Isaac), concubina sa, Lady Jessica (Rebecca Ferguson) și fiul lor, Paul trebuie să plece de pe planeta lor natală, Caladan, și să preia exploatările în deșert, apărați de Gurney Halleck (Josh Brolin) și Duncan Idaho (Jason Momoa). Fremenii însă nu sunt încântați de noii veniți, dar, conform unei superstiții foarte vechi, sunt dispuși să îl primească pe tânărul Paul Atreides ca salvator mesianic, idee sădită cu multă vreme în urmă de ordinul maicilor Bene Gesserit. Paul este asaltat de o serie de viziuni apocaliptice, combinate cu elemente din realitatea imediată, și încearcă să-și controleze frica, condiție esențială pentru împlinirea destinului său. Lady Jessica este cea care pune cel mai mult presiune pe tânărul prinț, supunându-l unui antrenament sever și încercând să-i dezvăluie tainele folosirii Vocii, capacitatea de a ordona cu puterea minții. Vocile celor doi creează o atmosferă demonică în unele scene, care se încadrează totuși perfect în economia filmului, introducând o latură spirituală interesantă și provocatoare.

Dune 2021 propune o călătorie epică impresionantă, de peste două ore și jumătate, care ține spectatorul ancorat în poveste în fiecare minut. (Paul Atreides) are un joc excelent, o alegere mai mult decât inspirată pentru acest rol, la fel și Rebecca Ferguson (Lady Jessica), iar cumva, întreaga producție este centrată pe relația stranie dintre mamă și fiu. Oscar Isaac în rolul ducelui Leto, a fost de asemenea o surpriză plăcută. Alternanța cadrelor, când foarte deschise, mă refer la peisajele din deșert, când claustrofobice, aici am în vedere interioarele, culoarele din deșert sau scenele centrate pe un singur subiect, muzica, pliată foarte bine pe fiecare scenă, imaginile psihedelice ale mirodeniei care plutește prin aer, sunt alte câteva elemente care mă determină să recomand vizionarea Dune la cinematograf, unde experiența este de-a dreptul copleșitoare.

Filmul va rula în cinematografe din 22 octombrie 2021.

Nota: 9,5/10

(Sursă fotografii: polygon.comdenofgeek.comvariety.com)

Articole similare

The Hunger Games (2012)

Iulia Dromereschi

Despre copilărie… şi ceva în plus: Anne with an E (2017-2020)

Tudor-Costin Sicomas

Nu doar un thriller scandinav obișnuit: The Guilty (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult