Filme Filme americane

Supraviețuirea Forței – Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017)

Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (2017)
Regia: Rian Johnson
Distribuția: Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, Oscar Isaac, Andy Serkis, Lupita Nyong’o

‘Star Wars’ nu a fost o dragoste la prima vedere pentru mine. Îmi amintesc că la vizionarea primei serii create de George Lucas, în 1977, am fost destul de descumpănit. Care era marea scofală? Eram mare devorator de literatură de science-fiction, ‘2001 – A Space Odyssey’ și ‘Solaris’ (al lui Tarkovski, desigur) erau în primele poziții ale topurilor mele personale de filme, dar universul lui Lucas nu era ceea ce mă asteptatsem – poate pentru că era prea puțin hi-tech, poate că atmosfera de basm și personajele îmi aminteau prea mult revistele de comics ale copilăriei de care mă desprinsesem nu de multă vreme.

A fost nevoie de vizionarea și apoi revizionarea seriilor următoare pentru a începe să înțeleg farmecul acestei saga galactice, pentru a-i înțelege regulile și convențiile, pentru a mă integra în lumea aceasta în timpul vizionărilor. Nu am devenit un pasionat, nu disec fiecare secvență și fiecare personaj, nu particip la discuții în grupurile dedicate de pe Internet, și intre seriile ‘Star Trek’ și ‘Star Wars’ continui să o prefer pe prima, dar am înțeles se pare suficient pentru a viziona cu plăcere ‘The Last Jedi’ sau ‘Star Wars VIII’ regizată de Rian Johnson, care se pare că a dobândit pe merit titlul de cel mai bun film din acest ciclu în mileniul 3.

‘The Last Jedi’ continuă firele de acțiune ale seriilor precedente dar introduce și câteva direcții noi. Cea mai interesantă, poate, este legată de faptul că în lupta dintre Bine și Rău sau, daca vreți, dintre părțile luminoase și cele întunecate ale Forței, balanța, cel puțin în aceasta serie pare să încline spre întuneric. Galaxia cade sub dictatura Noii Ordini conduse de un Lider Suprem, iar Rezistența se pregătește pentru ceea ce ar putea fi bătălia ultimei speranțe. Victoria este departe, scopul luptei este supraviețuirea și păstrarea speranței. Reîntâlnim, la 40 de ani după prima serie, două dintre personajele centrale ale întregii legende – prințesa Leia și Luke Skywalker, întruchipați de Carrie Fisher, la ultimul ei rol pe ecran, și Mark Hamill, doi actori ale căror cariere au fost lansate și strâns legate de aceste filme. Revin pe ecran și alte figuri familiare intre care robotul R2-D2 și pilotul blănos Chewbacca. Noile generații ne propun și ele personaje destul de interesante. Spre deosebire de multe alte filme de acțiune și de science-fiction, cele din seria ‘Star Wars’ au și un grad de mister și o dezvoltare în cursul acțiunii care păstrează interesul și evită șabloanele. Cele două emisfere ale Forței interacționează în acest film mai mult decât în oricare dintre celelalte serii.

‘The Last Jedi’ este un film de acțiune care nu poate să nu-i pasioneze pe amatorii seriei, poate cu excepția celor care sunt atașați prea riguros de personajele trilogiei originale. Colaborarea dintre George Lucas și J.J. Abrams este și ea un fel de trecere de ștafetă de la o generație la alta de producători. Este un film foarte bine făcut, cu un dozaj riguros calculat între acțiune și sentimente, între bătăliile spectaculoase și intrigile politice la scara Galaxiei. Este un film impresionant din punct de vedere vizual și consistent cu liniile și direcțiile trasate în seriile precedente. Acumularea de talente actoricești este și ea remarcabilă, incluzând actori ca Adam Driver, Laura Dern, Benicio del Toro și mai tinerii Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Kelly Marie Tran. Meritul regizorului Rian Johnson este de a fi creat un film care se încadrează foarte bine în serie, cu efecte speciale la nivelul așteptărilor, cu eroi care își execută fiecare părțile respective de acțiune dar au și suficient timp și talent pentru a crea personaje credibile. ‘The Last Jedi’ este un divertisment de calitate, care poate fi apreciat și de cei care nu sunt pasionați ai serialului sau al genului.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://themoviestuff.com/2017/12/28/star-wars-episode-viii-the-last-jedi/)

Articole similare

Prin blogosfera literară (13 – 26 martie 2017)

Dan Romascanu

Judecăți nedrepte: Procesele economice ale funcționarilor evrei din Comerțul Exterior 1960-1964, de Veronica Rozenberg

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (3 – 9 iunie 2013)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult