Filme Filme europene

One World Romania 2018: Nothing like before (2017) – Nimic nu va mai fi ca înainte

Nothing like before (2017) – Nimic nu va mai fi ca înainte
Secțiunea: Învăț și dezvăț
Regia: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská
Companie producătoare: Nutprodukce – Pavla Janoušková, Tomáš Hrubý

”Nu primim totdeauna poveștile pe care le merităm”, Renča

Nothing like before spune poveștile a patru tineri, toți în vârstă de 19 ani, care merg la aceeași școală, Varnsdorf, dar la specializări diferite. Lukas Kokes, Klara Tasovska au dorit inițial să spună poveștile unor tineri care se confruntă cu probleme în sistemul de învățământ ceh, însă după cum au precizat la sesiunea de Q&A, în final s-au axat mai mult pe experiențele pe care le au tinerii în procesul de maturizare, mai ales atunci când le lipsesc modelele, suportul financiar și afectiv din partea părinților.

Filmat alături de cei patru tineri pe durata a doi ani și jumătate, Nothing like before examinează schimbările pe care le experimentează aceștia odată cu apariția unor evenimente neprevăzute sau odată cu presiunea din partea profesorilor de a-și asuma responsabilitatea continuării studiilor, care oferă șansa unui viitor mai bun. Odată depășită adolescența, ideea independenței este tentantă, însă protagoniștii nu sunt pregătiți pentru viața de adult. Varnsdorf este un oraș de frontieră mic, cu relativ puține oportunități, iar documentarul urmărește neliniștile lor cu privire la viitor, dar ilustrează și vulnerabilitatea în câteva momente cheie. Faptul că regizorii au ales să plaseze camera foarte aproape de fiecare personaj, dar și dialogul extrem de natural și neconvențional în același timp, fac din Nothing like before o experiență cinematică extrem de personală, care plasează spectatorul, încă din primele scene, în mijlocul acțiunii.

Inițial gândit ca un proiect cu trei filme, apoi ca unul cu structură de mozaic, în final a ajuns la o singură peliculă, împărțită în trei capitole, fiecare spunând povestea unui personaj. Excepție face ultimul, care cumulează poveștile a două prietene. Prima îl are în centru pe Teo, care urmează să se specializeze în grădinărit, dar nu este capabil să își asume responsabilități, se confruntă cu expluzarea și află că va deveni tată în ultimul an de studiu. Renča urmează să se specializeze în domeniul securității, dar pierde nopțile lucrând într-o cafenea și muncind ca DJ, pentru că mama ei a divorțat și nu o poate susține financiar. Anicka și Nikola vor fi ospătărițe și sunt trimise în Grecia la un stagiu de practică hotelieră, care se va transforma într-o experiență brutală, ale cărei urmări se vor resimți profund la revenirea în țară.

Regizorii Lukáš Kokešb și Klára Tasovská au povestit că au realizat castingul pe Facebook, rugând diferiți tineri din zone diferite ale Cehiei să își prezinte pe scurt povestea. Au ales un tânăr la Varnsdorf, iar apoi au continuat cu poveștile a încă trei tineri din aceeași școală. Protagonișii au reușit să rămână neschimbați în fața camerei și să fie verosimili. Încă țin legătura cu regizorii și merg la lansări alături de ei și, deși viața lor nu și-a găsit o rezolvare odată cu finalizarea filmului, el poate constitui un punct de reper pentru cei de vârsta lor, dar și un semnal de alarmă pentru profesori și părinți ca formatori. La Varnsdorf există și o aripă specială unde sunt elevi cu totul diferiți, cu povești de succes, însă aceștia nu au dorit să facă parte din proiect și nici să acorde timpul necesar filmărilor, destul de mare, datorită faptului că bugetul a fost mic și echipa a constat, în cea mai mare parte, doar din Lukáš și Klára, care s-a ocupat și de montaj.

Pendulând între droguri, alcool, lipsa de direcție, imposibilitatea de a face față responsabilităților vieții de viitor adult, dar și din cauza lipsei acute de perspectivă, cei patru tineri reușesc cu greu să se mențină pe linia de plutire și să facă față provocărilor zilnice. Asezonat cu muzică destul de agresivă, ale cărei versuri spun în parte povești asemănătoare lor, dar și cu zgomote de fond dure, care smulg spectatorul din poveste, Nothing like before este o poveste despre nesiguranță și că nu întrevede aproape nicio posibilitate de redresare. Cu excepția ultimei povești. Acolo există speranță, există posibilitatea de depășire și există viitor. Dar pentru el este nevoie de muncă și determinare, implicare și asumarea unor riscuri. Și cel puțin una dintre eroine are tot arsenalul necesar pentru a reuși.

Nota: 10/10

Articole similare

Ultimul mare festival – Message to Love: The Isle of Wight Festival (1996)

Dan Romascanu

O călătorie lungă spre nord: Hytti nro 6 (2021)

Dan Romascanu

Cine livrează timp? – Sorry We Missed You (2019)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult