Filme Filme europene

O vacanță înapoi la origini: Lune de miel (2018)

Lune de miel (2018)
Regia: Élise Otzenberger
Distribuția: Judith Chemla, Arthur Igual, Brigitte Roüan, Isabelle Candelier

‘Lune de miel’ (distribuit pe piața de limbă engleză ca ‘My Polish Honeymoon’), filmul realizat în 2018 de Elise Otzenberger (singurul ei film ca regizoare până acum), abordează două teme interesante și semnificative. Prima este cunoscută și a fost abordată de mulți cineaști reputați în registre diverse, dar întotdeauna incluzând o doză de comedie – este vorba despre identitatea evreiască în lumea modernă. Cealaltă este mai delicată și mai puțin abordată – legătura dintre Polonia de astăzi și evreii originari din această țară, descendenți ai celor peste 3 milioane de evrei, cam 10% din populația țării la începutul celui de-al doilea război mondial. Filmul regizoarei franceze abordează aceste două teme din perspectiva unui cuplu parizian care decide să plece într-o călătorie în țara din care au emigrat părinții și bunicii lor. Tratamentul este destul de superficial, neaducând nimic nou primei teme și nereușind să deschidă vreun drum în ceea ce o privește pe a doua.

Anna și Adam își trăiesc evreitatea aproape complet laică în Paris. Invitația de a participa la o întâlnire a urmașilor familiilor dintr-un sat polonez care avusese cândva o populație evreiasca declanșează această vizită, deși un al doilea motiv important este că vor putea fi singuri câteva zile, lipsiți de grija copilului în vârstă cam de un an lăsat în seama părinților ei. Întâlnirea cu Polonia este plină de așteptări neconfirmate și de nesincronizări culturale. Bariera de limbă este mereu prezentă, la Cracovia istoria vieții evreiești și chiar și Holocaustul par a fi comercializate a la Disneyland și nici borșul la restaurant nu este cel din amintirile de la mesele bunicii. Conflictele de acasă și problemele psihologice ale Annei (presiunea maternității?) sunt în pericol să se accentueze, dar se va întâmpla ceva care va aduce înapoi emoția. Finalul este de natură să-i satisfacă pe spectatorii festivalurilor de filme evreiești.

Sunt convins că aceasta poveste și problemele pe care le ridică au fost importante pentru realizatorii filmului și o parte dintre actori. Așa cum iadul este pavat de intenții bune, și arhivele de filme sunt pline de filme făcute cu sinceritate și implicare, care nu reușesc însă să treacă bine ecranul și să reziste în timp. Acesta este, în opinia mea, și cazul cu ‘Lune de miel’. Amestecul dintre problemele conjugale și cele identitare în cazul cuplului Anna – Adam nu funcționează bine, în unele momente agasează, în altele cade în grotesc. Tocmai personajul Annei, excelent interpretat de altfel de Judith Chemla, este cel mai interesant, și nevroza ei identitară combinată cu trauma post-natală ar fi putut avea un impact mult mai mare daca nu ar fi fost înconjurat de un strat de șabloane etnice foarte aproximative când nu sunt grosolane.

‘Lune de miel’, în mod paradoxal, combină situații bine concepute cu un dialog rudimentar și o ilustrație muzicală naivă. (Fonoteca evreiască este imensă și a venit vremea ca cineaștii care fac astfel de filme să descopere și altceva decât ‘Hava Nagila’!) Raportarea poloneză la istoria evreiască merita și ea un tratament mult mai atent și mai profund, poate o vor face in viitor chiar cineaștii polonezi. ‘Lune de miel’ reușește să aducă în atenție subiecte importante dar o face într-o manieră superficială, ratând ocazia unui impact mai profund. Filmul merită totuși să fie văzut pentru tematică și actori, dar așteptările nu ar trebui să fie prea mari.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.chaiflicks.com/my-polish-honeymoon)

Articole similare

Ignore… Delete… Delete… Delete… Ignore…

Delia Marc

Prin blogosfera cinefilă (16 – 22 septembrie 2019)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (8 – 14 august 2011)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult