Filme Filme americane

„Life of Pi” cu Wonder Woman în rolul principal: Adrift (2018)

Adrift (2018) – Supravieţuind pe mare
Regia: Baltasar Kormákur
Distribuţia: Shailene Woodley, Sam Claflin, Grace Palmer, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne

Adrift (sau „Supravieţuind pe mare”, așa cum a fost tradus) se inspiră din povestea reală a lui Tami Oldham și Richard Sharp: cei doi pornesc pe mare, fără să știe că vor întalni un uragan care le va schimba cursul vieţii.

Filmul începe cu imagini și coloană sonoră magnetice – în realizarea cărora se simte influenţa unui regizor care își dorește mai mult decât o structură clasică a decupajului. Din păcate, pe măsură ce acţiunea evoluează, încadratura și mișcarea camerei își pierd din autenticitate, iar accentul cade cu precădere pe replicile actorilor și jocul acestora. Doar în cateva secvenţe ulterioare, cadrele strânse cu ambarcaţiunea în derivă (momentul culminant al filmului) reușesc să transmită suspans, teamă, emoţie.

Pentru că subiectul este dezvăluit din trailer, iar acţiunea (petrecută în cea mai mare parte pe ocean) nu promite mari răsturnări de situaţie, „Supravieţuind pe mare” se folosește de montaj pentru a construi o structură narativă mai captivantă (scene din viaţa celor doi sunt inserate în cronologia naufragiului).

Totuși, nu montajul dă suflu filmului. Scenariul are puterea să producă o răsturnare de stituaţie greu de anticipat chiar și de cei mai antrenaţi cinefili. Din păcate, tonul de până atunci oscilează între tezism (Tami îl eclipsează pe Richard în orice acţiune și pare să fie atât de puternică și independentă, încât acceptarea inelului de logodnă devine un favor) și naivitate (anumite replici sunt spuse mai mult pentru a explica acţiunea, subestimând înţelegerea spectatorilor și plasându-i pe actori într-un context pueril).

„Supravieţuind pe mare” ne poate duce cu gândul la „Viaţa lui Pi”. Însă ne dăm seama că apusurile-rodie și un scenariu  surprinzător nu sunt de ajuns pentru un film bun. Iar Baltasar Kormákur nu are rafinamentul lui Ang Lee. Putem aprecia însă, felul în care scenariul pune într-o perspectivă neașteptată povestea reală a lui Tami Oldham.

Nota: 6.5/10

Articole similare

Filme pe scurt: Once Upon a Time in Anatolia (2011) & Zero Dark Thirty (2012)

Tudor Mirică

The Big Short (2015) – Brokerii apocalipsei

Jovi Ene

Iubire fără speranță: Série noire (1979)

Dan Romascanu

1 comment

andra 10 august 2018 at 22:39

saptamana viitoare merg sa il vad la cinema.sper sa isi merita nota de pe imdb!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult