Filme Filme americane

Fresh (2022), un film despre savoarea fricii și despre cum Diavolul poate avea o față umană

Fresh (2022)
Regia: Mimi Cave
Distribuția: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs, Andrea Bang, Dayo Okeniyi

În ultima perioadă de timp, găsesc dificil un film care m-ar ține în priză, care mi-ar deranja creierul, de parcă unicul scop al cinematografiștilor e să scoată în față dimensiunea comercială. Prin urmare, de cele mai dese ori dau scroll pe diferite platforme și pierd minute bune până găsesc ceva cu adevărat interesant.

Zilele trecute, în încercarea de a scăpa de o apatie care îmi tot dădea târcoale, răscoleam arhivele Disney+ și iată că am dat, în compartimentul Star, de filmul „Fresh” a regizorului debutant Mimi Cave, cu actorii Sebastian Stan și Daisy Edgar-Jones în rolurile centrale, apărut în 2022, producție comună a studiourilor Legendaru Pictures și Hyperobject Industries. Apropo, printre producătorii filmului se numără și Adam McKay, regizorul faimosului și excentricului „Don`t Look Up”.

„Fresh” este istoria unei femei care caută cu ardoare să-și găsească perechea, iar prințul apărut la orizont devine cel mai feroce monstru. Noa e o tânără deloc complexată, dar ușor introvertită, sătulă până peste cap de mediocritatea potențialilor cavaleri, aceasta decide să pună cruce pe tot ce înseamnă relații amoroase. Până în clipa când îl cunoaște pe Steve, un tip excentric, cu un caracter deloc ușor de ghicit, dar extrem de…dulce. Da, un dulce din acela care ar trebui să devină semnal de alarmă.

Filmul prinde primele momente din relația lor care pare desprinsă dintr-o poveste și captează fericirea eroinei noastre, care se îmbată cu apă rece și descoperă, ulterior, că armura de prinț e de fapt o mare prefăcătorie.

Nu știu de ce a fost catalogat drept o comedie noir, pentru că nu am văzut mai nimic amuzant în acest film. Dimpotrivă, mi s-a părut o adevărată dramă despre lipsa siguranței online, vulnerabilitatea femeii și nevoia unor oameni de a trece limita doar pentru a se simți puternici.

Se cuvine să menționez că pelicula abordează și chestii șocante, precum e canibalismul, deci nu e indicată pentru spectatorii slabi de fire. De facto, miza lui Mimi Cave e să ne arate că trăim într-o lume pur masculină. Chiar și replica lui Steve care spune că „femeile au un gust mult mai bun”, deci pot fi „mâncate” la propriu și la figurat ca pe un adevărat deliciu.

Recunosc că e un film tulburător, care pe alocuri provoacă greață, dar dacă încerci să vezi în asta o metaforă descoperi că nu e un thriller, e mai degrabă un soi de fabulă despre capcanele existenței noastre. Noa este figura femeii tinere, prinse în dorințe pe care trebuie să le satisfacă mereu pe apucate, iar Steve – omnipotent, un soi de zeificare a masculului Alfa care crede că poate să decidă soarta altcuiva.

În aceeași ordine de idei, țin să menționez că filmul a reușit să îmbine scenografia cu o coloană sonoră pe măsură, cu o imagine splendidă, delicioasă (deși, acest termen e cel puțin ciudat pentru un film în care există canibali) și cu un joc actoricesc pe măsură. Pentru mine, Sebastian Stan se va încadra clar în liga actorilor care știu să joace al naibii de bine roluri malefice.

Vizionare plăcută!

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: twitter, imdb)

Articole similare

Apocalipsă capitalistă: Hell or High Water (2016)

Dan Romascanu

Apostoli pentru o nouă Apocalipsă: Glass (2019)

Carmen Florea

Magic Mike XXL (2015)

Mihaela

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult