Filme Filme europene Recomandat

Filme pe scurt: Timbuktu (2014)

mediaTimbuktu (2014)

Regia: Abderrahmane Sissako. Poziţia 36 în listă.
Producţie franco-mauritaniană. 7 Césars. Premiul juriului ecumenic (?) la Cannes. Suspendat de la un festival de film din Belgia, în 2015, datorită ameninţărilor teroriste care i-au însoţit anunţul.
Cu Ibrahim Ahmed, Abdel Jafri, Toulou Kiki, Layle Walet Mohamed.

Genul de film cu aer de reportaj, apreciat şi discutat mai mult pentru impactul evenimentelor descrise decât pentru calităţile lui ca film. Deşi nu-i chiar rău, ca film, aş zice.

Începe aşa: o gazelă superbă aleargă prin deşert, urmărită într-o Toyota Landcruiser de nişte mascaţi cu kalaşnikoave care trag salve în aer: „N-o împuşcaţi, s-o facem să moară de frică!” Pe maşină flutura vesel drapelul negru al Califatului. Asta-i nota filmului, şi aşa va fi până la sfârşit.

Chiar eram curios să aflu cum văd musulmanii ce li se întâmplă. De aceea l-am văzut, şi am aflat: bieţii tuaregi, a căror viaţă şi aşa era grea, nu aveau voie să cânte (contra a 40 de lovituri de bici), o femeie care vindea peşte trebuia să poarte mânuşi ca să nu-şi arate pielea în public. Fotbalul era cu desăvârşire interzis. Iar dacă doi tineri îndrăzneau să se vadă înainte de căsătorie, erau lapidaţi. Adică ucişi cu pietre. „Nu aveţi voie să intraţi în moschee încălţaţi şi înarmaţi”, le spune muftiul. „Noi avem voie, pentru că facem şaria!” răspund ei.

TIMBUKTU

Astea sunt de fapt lucruri de care auzisem. Ce m-a tulburat mai mult a fost altceva: am recunoscut situaţia de la noi din anii ’50, aşa cum mi s-a povestit (eram prea mic ca să înţeleg). Aceeaşi teroare menită să înfricoşeze. Aceleaşi pedepse cumplite pentru fapte normale de viaţă. Aceeaşi ideologie artificială şi de neînţeles. Acelaşi absurd.

Nota mea: 8/10

Articole similare

Cel mai nebun sfârșit al lumii: The World’s End (2013)

Dan Romascanu

El Reino (2018). Fabula politicianului ratat

Corina Moisei-Dabija

Pulp Fiction (1994) – Săptămâna Quentin Tarantino

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult