Filme Filme europene Recomandat

En kärlekshistoria (1970)

En kärlekshistoria (1970) – O iubire suedeza
Regia: Roy Andersson
Actori: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom

Filmul suedez pe care l-am vizionat ieri a curs tot timpul ca o poveste suava despre prima dragoste, aparuta in adolescenta timpurie, cand gandurile fiecaruia erau pline de senzatii si dorinte pentru cei de sexul opus, dar aproape niciunul dintre noi nu cunosteau atunci si adevarata dragoste. O poveste de dragoste din priviri, eroii sunt inca la epoca timiditatii aproape absolute, le este greu in fiecare moment sa se apropie unul de celalalt sau sa isi spuna cuvinte dulci. 

Totul se petrece intr-o Suedie absolut libera, mai ales cu privire la sexualitate, cu privire la libertatea data ca un dar copiilor spre a o folosi fiecare cum crede: iar unii, inca dinaintea varstei de 14 ani isi formeaza gasti de cartier pe motociclete, fumeaza sau fac dragoste, dar fara ca asta sa il atace pe spectator. Oamenii se misca in mod natural, nimic nu pare fortat, din cauza unui scenariu pe masura: desi putem fi atacati de varsta frageda la care acesti copii fumeaza, de exemplu, interpretarea actului in sine nu lasa decat o imagine de normalitate si totul se pierde in cadrul general al povestii de iubire.

Cei doi adolescenti se intalnesc prima data la o vizita intr-un sanatoriu si, din acel moment, momentele de apropiere si de distantare sunt tot mai dese. Nu isi vorbesc decat rareori, probabil la aceasta varsta le este greu sa-si explice exact ce le cuprinde sufletul si incotro trebuie sa o ia sentimentele.  Felul in care sunt filmati alterneaza: momente cand sunt in prim plan, sugerand apropierea dragostei care ii leaga, dorinta de a fi impreuna, mangaieri suave. Interesant este ca, desi apropierile sunt dese si aparenta sarutului este de fiecare data dorita si sugerata de catre regizor, acest act al iubirii nu se intampla decat o data pe parcursul filmului, undeva spre sfarsit si intr-o scena aproape fara culoare.

In al doilea rand, cadrele de filmat din departare sugereaza sentimentul reciproc al iubirii: despartirile dese, fara motiv, neacceptarea unor mofturi ale celuilalt. El pleaca intotdeauna cu motoreta lui, pentru a se intoarce cateva clipe mai tarziu spre iubita sa, pe care nu o poate lasa in urma. Sunt exemplele unei adevarate povesti de dragoste, nu este doar una tipic adolescentina, ci esenta iubirii in corpuri prea tinere. Ce se intampla in jur nu e prea important: discutii de familie, certuri fara motiv, un chef intr-o padure indepartate. Lucruri pe care scenariul nu le-a dezvoltat la fel de bine, dar, in fine, nu era decat primul film al regizorului suedez Roy Andersson.

Nota: 8/10

Articole similare

21 Jump Street (2012)

Jovi Ene

Eseu despre orbire, de Jose Saramago

Jovi Ene

Revista presei culturale (decembrie 2016)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult