Filme Filme americane

Film de acțiune inteligent: The November Man (2014)

The November Man (2014)
Regia: Roger Donaldson
Distribuția: Pierce Brosnan, Luke Bracey, Olga Kurylenko

„The November Man” („Omul din noiembrie”) a fost o surpriză plăcută. Filmele de acțiune de spionaj se bazează foarte des pe o combinație de intrigi internaționale ‘subțiri’, violență coregrafiată și sex, pentru a atrage publicul lor specific. Calitatea filmului regizat de Roger Donaldson derivă din faptul că scenariul său este mai bine scris decât majoritatea altor filme similare, personajele și situațiile sunt credibile și nu există ‘găuri’ sau gafe mari în poveste. Un caz rar de întâlnire a lui John Le Carre cu James Bond dacă doriți.

Eroul filmului, Peter Devereax (jucat de Pierce Brosnan, care a fost James Bond pentru doar două filme înainte de a fi înlocuit de Daniel Craig), este un spion CIA ‘la pensie’, care încearcă să trăiască o viață normală în măsura în care pot trăi o viață normală spionii ‘la pensie’. El are un punct slab în biografia sa, care nu este cunoscut nici de foștii săi angajatori, și când va fi reactivat pentru o misiune pe care numai el o poate îndeplini, el va deveni parte dintr-o dramă violentă în care sunt implicați foștii săi șefi și colegi, și care-i pune în pericol nu numai viața sa, ci și pe cele ale ființelor pe care le iubește cel mai mult. Povestea are loc în Moscova și în Balcani după căderea comunismului, iar dilemele cu care se confruntă eroul sunt foarte asemănătoare cu cele ale eroilor romanelor lui John Le Carre: conflictele de generații și valori în organizațiile de spionaj, loialitatea „băieților bătrâni” pentru principiile războiului dintre bine și rău și nostalgia timpurilor când dușmanul era mai bine definit și cunoscut, sacrificiile necesare în viața personală și dificultatea imensă de a trăi „în mod normal”.

Fanii filmelor de acțiune nu vor fi dezamăgiți. Există o mulțime de scene de acțiune, urmăriri de mașini și schimburi de împușcături care îi vor face fericiți. Jucând bine, Pierce Brosnan își face bine treaba atât în ​​scenele de acțiune, cât și atunci când eroul său se confruntă cu dileme dificile, cu replici bune de la restul echipei de actori și mai ales de Olga Kurylenko și Luke Bracey. Cea mai slabă parte a filmului este în opinia mea prezentarea stereotipică a Balcanilor și a rușilor. Poate există o scuză în faptul că intriga se bazează pe seria de eroi și cărți scrise de Bill Granger în anii 1980 și 1990. Multe lucruri s-au schimbat de atunci în lume și în felul în care sunt scrise romanele de spionaj și scenariile filmelor de spionaj și o actualizare mai nuanțată ar fi fost potrivită pentru un film realizat în 2014. Totuși, este un film bine scris, jucat și cu ritm alert, peste nivelul mediei.

Nota: 7/10

Articole similare

Prin blogosfera literară (19 – 25 octombrie 2015)

Dan Romascanu

Top 10 filme „remake”

Dan Romascanu

”Sinonime” sau ”false friends”? – Synonymes (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult