Carti Memorii jurnale Recomandat

Un barbar în Asia, de Henri Michaux

“Un barbar în Asia”, de Henri Michaux
Editura Nemira, colecţia Babel, Bucureşti, 2008
Traducere din limba franceză de Dan Petrescu

Moto: «Cârmuiţi imperiul aşa cum aţi găti un peştişor» (Lao-zi)

Scriitorul de origine belgiană Henri Michaux s-a născut în anul 1899 la Namur, o localitate situată în cunoscuta zonă a Ardenilor. Pasionat de călătorii, renunţă la 22 de ani la studiile de medicină, pentru a pleca peste mări, ca matelot. A fost descoperit în urma unei conferinţe a lui Andre Gide şi este cunoscut în lumea literară pentru experimentele sale cu drogurile, din care se pare au rezultat şi două dintre operele sale: Miracolul mizerabil şi Les grandes épreuves de l’esprit et les innombrables petites.

Chiar dacă începe să scrie încă din 1922, dorinţa sa de a călători persistă şi, în anii ’30, îl găsim în lumea asiatică, pe care o descrie în cartea „Un barbar în Asia”, publicată mai întâi la Editura Gallimard din Paris în anul 1933, pentru a fi reeditată la aceeaşi editură, în 1967, cu o prefaţă în care autorul încearcă să explice felul cum a văzut, cu 35 de ani mai devreme, o lume în continuă schimbare.

Spre deosebire de celelalte cărţi ale sale, dominate de suprarealism, de lumi imaginare şi de multă poezie, cărţi esoterice, acest jurnal este unul obiectiv, zugrăvind într-o manieră atipică ceea ce el „vede” la faţa locului, fără inflorituri, multe lucruri fiind, de altfel, contrazise de alţi călători sau de evoluţia ulterioară a lumii asiatice. Pentru un pasionat de această zonă exotică-cuprinzând India, China, Ceylonul, Japonia, Malayezia, mai ales pentru acea perioadă de plină transformare (să nu uităm, este vorba de perioada în care şi Mircea Eliade încerca să desluşească India), este un punct de pornire interesant.

Continuarea pe Oriens.ro, un site care îşi propune promovarea culturii Orientului în România.

Articole similare

Romanele și filmele cu spioni sunt o prostie: ”Expo ‘58”, de Jonathan Coe

Jovi Ene

Top 10 cele mai bune filme văzute în 2019 (Jovi)

Jovi Ene

Cum a fost să-i deguști mâncarea lui Hitler? – „Degustătoarele”, de Rosella Postorino

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult