Carti Carti de fictiune

Paranoia sau supranatural? – Casa bântuită, de Shirley Jackson

”Casa bântuită”, de Shirley Jackson
Editura Litera, Colecția Buzz Books, Bucureşti, 2019
Traducere din limba engleză de Marius Michal Klimowicz

De vreo câţiva ani am devenit interesat de fenomenele paranormale, supranaturale, de orice are legătură cu acest domeniu, fie că e vorba de documentare, filme, seriale sau alt tip de comentariu asupra lor. Însă niciodată până de foarte curând nu citisem vreo carte (fie de ficţiune sau nu) care să aibă drept tema una din cele menţionate mai sus. Aşadar, am hotărât că e timpul să mă apropii şi de această zonă literară care face furori de atâtea secole. Căci primele romane gotice, apărute în secolele 17-18 în Marea Britanie, au devenit imediat un succes de public răsunător şi s-au menţinut astfel până în zilele noastre, pornind un adevărat trend literar care s-a dezvoltat pas cu pas, prinzând aripi nebănuite mai ales în secolul al XX-lea şi al XXI-lea, datorită nenumăratelor cercetări şi investigaţii care au permis aducerea la suprafaţă a din ce în ce mai multe cazuri de fenomene inexplicabile mai mult sau mai puţin verosimile.

Unul dintre volumele care tratează îndeaproape acest subiect delicat este Casa bântuită, un roman cult nu doar al genului fantasy-horror, dar şi al întregii literaturi americane aparţinând secolului trecut. Critici şi public, deopotrivă, o consideră pe Shirley Jackson, autoarea acestui roman de senzaţia, drept unul din cei mai importanţi şi influenţi autori din Statele Unite, prin modul ei unic de a construi o naraţiune, de a exploata tensiunea umană şi de a contura cu măiestrie caractere şi tipologii, adâncindu-se în structura lor psihologică. Aşa că demersul Editurii Litera de a publica un asemenea titlu în 2019 nu poate fi decât lăudabil, în primul rând datorită popularizării unei mici capodopere horror, dar şi datorită legăturii pe care cititorii o pot face între carte şi ecranizările deja existente.

Trebuie să recunosc de la început că m-a fascinat traducerea făcută exemplar de Marius Mihal Klimowicz, căci a păstrat aproape perfect un spirit al limbii engleze transpusă în română (un demers atât de greu şi care reuşeşte destul de rar), dar a ştiut şi să redea nici mai mult, nici mai puţin decât un sentiment de tensiune crescândă, de panică, de nesiguranţă – toate fiind în acord cu ce şi-a dorit autoarea să construiască. În al doilea rând, un punct maxim de atracţie şi interes pentru mine a fost construcţia elaborată şi minuţioasă a personajului central din Casa bântuită, Eleanor „Nell” Vance. Cu măiestrie reuşeşte Shirley Jackson să ofere un portet impresionant al unei persoane dezechilibrate psihic, dezechilibru cauzat de relaţiile familiale şi sociale eşuate, de chinurile la care a fost supusă mai întâi fata, apoi femeia Eleanor de către mama sa bolnavă şi, în cele din urmă de sora ei şi familia acesteia. Meritul scriitoarei este acela că prin vocea personajului său, prin gândurile cele mai ascunse ale ei pe care le putem citi cuvânt cu cuvânt, a permis cititorilor să descopere în mod lucid o lume care cu siguranţă ne fascinează pe toţi: aceea a bolilor nervoase. Cu siguranţă, oricine şi-a pus măcar o dată în viaţă  întrebarea: „Cum gândeşte un nebun? Ce se află în mintea tulburată a unui asemenea om?” Ei bine, Shirley Jackson ne facilitează accesul la răspunsurile acestor întrebări, răspunsuri care se nasc din propriile noastre concluzii pe care le tragem în urma analize psihologice rafinate pe care autoarea o face în cazul lui Nell. E drept că, pe alocuri, gândurile din ce în ce mai incoerente ale femeii tind să devină puţin indescifrabile, mai ales în legătură cu desfăşurarea acţiunilor principale. Însă oricine a citit romanul cred că poate fi de acord că tocmai acest haos al omului dezechilibrat mintal poartă în sine un grăunte artistic, iar modul în care este prezentat de Jackson redă o poezie a nebuniei atât de rar întâlnită în literatura contemporană. Aş putea chiar să asemăn Casa bântuită cu acele capodopere ale genului dark-horror semnate de maestrul genului, Edgar Allan Poe, tocmai prin măiestria în care este realizată naraţiunea, în strânsă legătură cu dezvăluirea unor personaje ce vor rămâne marcante pentru istoria literaturii americane şi universale.

Cu tot entuziasmul prezent până acum, trebuie să adaug şi o mică dezamăgire în ceea ce priveşte fenomenele supranaturale prezente în povestea concepută de Shirley Jackson. Deşi tensiunea este prezentă în fiecare paragraf al cărţii, deşi misterul ce planează asupra Hill House este clar palpabil, totuşi nu mă pot împăca cu o uşoară stare de confuzie ce planează asupra adevărului romanului. Este Nell cu adevărat nebună ori totul este o plăsmuire a imaginaţiei ei bolnave şi torturate? De altfel, toate celelalte personaje par fie să fi complotat împotriva ei într-o încercare de a o vindeca, fie par că îşi bat joc de ea. Sau, apare acum o altă întrebare, sunt cei din jurul ei vii ori morţi? Dacă doctorul montague, Theodora (care nici măcare nu are un nume de familie), Luke Sanderson, doamna Montague şi Arthur sunt cu toţii dispăruţi din lumea reală şi au reuşit să pătrundă în universul lui Nell spre a o aduce de partea lor? Iar un ultim fapt care a adăugat un plus de confuzie în această vagă ceaţă a acţiunii este modalitatea în care sunt creionaţii soţii Dudley, îngrijitorii conacului Hill House. Ceva din stilul de a vorbi m-a dus cu gândul la celebrul film The Others, cu Nicole Kidman, în care servitorii nu erau deloc ceea ce păreau. Acestea fiind spuse, romanul semnat de Shirley Jackson rămâne o capodoperă a genului, aclamată de personalităţi precum Stephen King, care îl declară al doilea cel mai important roman horror din lume şi de publicaţii prestigioase, care i-au acordat de-a lungul timpului recenzii de cinci stele.

În final, vă îndemn să deschideţi şi sâ parcurgeţi cu încredere (şi curaj) Casa bântuită, după care să urmăriţi în următoarea ordine şi ecranizările The Haunting din 1962 (cu Claire Bloom), The Haunting of Hill House din 2018 (pe Netflix, care e şi producătorul serialului) şi remake-ul cu mult mai slab al filmului din 1962 The Haunting, realizat în 1999. Veţi descoperi o lume fascinantă care vă va determina să descoperiţi mai multe din domeniul supranaturalului.

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Libris.ro/Elefant.ro.

(Sursă fotografii: Litera.ro, Wikipedia.org, Manhattanrarebooks.com)

Articole similare

Nu te încrede în nimeni! „Contractul Paganini”, de Lars Kepler

Corina Moisei-Dabija

Epidemie în timpul comunismului: ”A fost doar ciumă”, de Ludmila Ulițkaia

Jovi Ene

O prietenie neobișnuită: Toamna, de Ali Smith

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult