Carti Carti de fictiune Recomandat

Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes

bookpic-5-mintile-lui-billy-milligan-4330”Mințile lui Billy Milligan”, de Daniel Keyes

Editura Arthur-YoungArt, București, 2015
Traducere din limba engleză și note de Iulia Arsintescu

Foarte interesantă povestea lui Billy Milligan și a fost nevoie de talentul scriitoricesc al lui Daniel Keyes pentru a ne-o aduce la suprafață, pentru a transpune o asemenea poveste reală și incredibilă, probabil s-ar fi pierdut prin analele tribunalelor și ale spitalelor de psihiatrie. Să stabilim de la început că eu unul sunt destul de sceptic în legătură cu anumite boli psihice (cum ar fi chiar personalitatea multiplă sau depresia), după cum nu sunt niciun partizan al psihiatrilor și psihologilor. Dar e vorba despre mine și trecând peste toate acestea, viața lui Billy Milligan a fost cu totul deosebită și a meritat să se scrie despre ea.

Nu vom afla chiar de la început povestea vieții lui și, de altfel, prima parte a cărții, care se întâmplă mai mult în închisoare și la tribunal, când trebuie să îl descoperim treptat pe Billy și pe celelalte 23 de personalități care îl acaparează, este destul de ternă, greoaie (chiar dacă stilul nu este complicat) și oarecum plictisitoare. Auzisem lucruri frumoase despre această carte și nu știam când va porni la drum cu adevărat sau dacă va porni vreodată. Treptat însă, după ce te deslușești cumva cu privire la persoanele (sau personalitățile, după unii) cuibărite în mintea lui Billy, după ce acesta dă de medici cu metodă, care înțeleg tulburarea lui și știu cum să o vindece, cititorul începe să fie cuprins de poveste și nu o mai poate lăsa din mână.

Prin intermediul Profesorului, una din persoanele din mintea sa, Billy începe să își povestească viața și aflăm de unde a pornit totul:

”Raportul întocmit de doctorul George Harding pentru tribunal a recapitulat aceste evenimente: ”Pacientul relatează… că a suferit un abuz sexual sadic, inclusiv prin penetrare anală, din partea domnului Milligan. După spusele lui, abuzul a continuat timp de un an, pe când avea 8 sau 9 ani, în general la o fermă unde rămânea singur cu tatăl său vitreg îl va omorî, întrucât îl amenințase că ”îl va îngropa în hambar și îi va spune mamei lui că a fugit de acasă.” În acel moment, mintea lui, sentimentele și sufletul i s-au rupt în douăzeci și patru de bucăți.” (pag. 228)

Daniel Keyes
Daniel Keyes

Spargerea asta a fost treptată, iar persoanele cu nume, vârste și sexe diferite au tot venit și au plecat. Mișcarea a fost haotică, era nevoie doar să închidă ochii și apărea Danny, Arthur sau Ragen, care se trezeau în locuri diferite, în ipostaze ciudate sau obișnuite, fără să știe care este urmarea, ce trebuie să se întâmple mai departe. Ba chiar, de câteva ori, s-a trezit și în avion sau în orașe îndepărtate, fără să știe de ce și cum a ajuns acolo. Rând pe rând, persoanele care ”îl locuiau” apăreau la suprafață, într-un mod total dezorganizat și a fost nevoie de cei mai puternici pentru ca indezirabilii să plece (cei care făceau infracțiuni etc.) și planul de acțiune să fie mai închegat. Cu toate acestea, în mintea lui, în mod sigur, domnea o harababură:

”-Spui că ai stat de vorbă cu Ragen, a zis Judy. Cum se întâmplă asta? Vorbiți cu voce tare, sau în mintea voastră? Folosiți cuvinte, sau gânduri?

Arthur și-a împreunat palmele.

-Se întâmplă în ambele feluri. Uneori este o discuție internă și sunt aproape sigur că nimeni altcineva nu știe că are loc. Alteori, de obicei atunci când suntem singuri, vorbim categoric cu voce tare. Presupun că dacă ne-ar vedea cineva, el sau ea, ne-ar considera complet nebuni.” (pag. 68)

Așadar, este diagnosticat cu personalitate multiplă, dar amalgamul ăsta de 24 de personalități are și părți rele, malefice, tragice. De altfel, cartea începe cu cercetarea lui judiciară pentru două presupuse violuri (de care este vinovat), dar a fost achitat după un proces complicat și internat apoi ani în șir în diferite spitale psihiatrice, unde apucă să-și spună, treptat, povestea care stă la baza acestei cărți. O carte complexă, care te ține cu sufletul la gură și care are meritul că descrie o poveste reală, despre una dintre cele mai interesante și complicate tulburări medicale, greu de dignosticat, și mai greu de vindecat și de înțeles.

Puteți cumpăra cartea: Editura Art/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

Revista presei culturale (20 – 26 iunie 2014)

Jovi Ene

Despre idealuri: ”Această poveste”, de Alessandro Baricco

Jovi Ene

Îmi lipsește Angelina Jolie: Tomb Raider (2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult