Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Regele Ugu, de Adam Stower

”Regele Ugu”, de Adam Stower
Editura Humanitas Junior, București, 2018
Traducere din engleză de Anca Bărbulescu

De mult timp nu am mai văzut o carte atât de inspirat și amuzant ilustrată! Având un format mic, hardcover, cartea ”Regele Ugu” surprinde nu numai cu textul său, despre care voi vorbi mai jos, ci și cu imaginile create în alb-negru tot de către autorul britanic Adam Stower, care descriu perfect întâmplările și locurile de care avem parte în acest volum simpatic, pe înțelesul tuturor copiilor. Pe undeva, seamănă cu seriile ”Jurnalul meu haios” sau ”Jurnalul unui puști”, care sunt, la fel, ilustrate în alb-negru, doar că aici totul este mai frumos încondeiat, tocmai pentru că personajele și evenimentele sunt mai fascinante.

Imagini preluate de pe Roatamare.com

Andrei Firicel, personajul principal, este cel care deschide cartea cu temerile sale privind evenimentele de la școală și din oraș. Băiat firav și timid, prototipul elevului obișnuit care nu vrea să deranjeze pe nimeni și care nu vrea să fie deranjat, la rândul său, de nimeni, el suferă de pe urma persecuțiilor lui Michi Înhățău, fiul primarului, și a bandei lui de bătăuși. De altfel, de aici pleacă și acțiunea cărții: plecat de la școală, este prins de cei de mai sus, obligat să întoarcă buzunarele, dar banii erau ascunși în niște caramele, care îl duc pe Michi în pragul nebuniei după ce își pierde un ”thinte”. 

Încercând să fugă, Andrei/Ardei ajunge, printr-un tunel subteran, într-o pădure ciudată, unde ajunge în fața Regelui Ugu, în casa acestuia din copac, a wombatului acestuia. Dar cine este Regele Ugu?

-Eu sunt REGELE UGU! Tu cine ești? Și ce cauți în pădurea MEA?
-Eu sunt Andi Firicel, începu Andi. Dar… ia stai așa! spuse el, mijind ochii. Ai barbă! N-am mai văzut în viața mea băiat cu BARBĂ!
-Cum ÎNDRĂZNEȘTI! protestă regele Ugu indignat. Eu sunt FATĂ cu barbă!
Andi se încruntă și, în timp ce se rotea încet de jur-împrejur, spuse:
-Păi atunci n-ar trebui să fii REGINA Ugu?
-Nu fi ridicol! zise Ugu. Cine-a mai pomenit regină cu barbă!”

Trecând prin spaima inițială, cei doi se împrietenesc și pun la cale metode inedite (și foarte ciudat mirositoare) de apărare împotriva găștii lui Înhățău, care continuă să caute răzbunare pentru dintele pierdut. Prilej pentru aventuri nemaiauzite, păcăleli și capcane, care vor rezolva chiar și enigma polițistă a orașului, ba chiar și viitoarele alegeri pentru primar. Totul împăcat cu dialoguri amuzante și imagini grăitoare. Iar Regele Ugu devine uneori o frumoasă… regină.

Cum spuneam, ”Regele Ugu” este o carte foarte frumos ilustrată, palpitantă, cu nume de personaje inspirat alese și traduse (foarte faină traducerea!), cu personaje inedite și neașteptate. O carte pentru copiii sub 12 ani foarte simpatică.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior.

Articole similare

Un număr de magie scos dintr-o pălărie: Pălăria președintelui, de Antoine Laurain

Iulia Dromereschi

Pe scurt, despre trei cărți apărute în Colecția Anansi. Autori: Maggie O’Farrell, Hervé Le Tellier, Martin Amis

Jovi Ene

The Courier (2011)

Jovi Ene

1 comment

Radu 31 mai 2018 at 15:14

Sună interesant!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult