Carti Recomandat

Best Movies of the 80’s

“Best Movies of the 80’s
Editor Jürgen Müller, Tachen America LLC, Col. Tachen

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe Books-Express.ro.

Pasiunea mea pentru cărţi şi filme a continuat în ultima vreme prin decoperirea unei noi pasiuni, care le întrepătrunde pe cele două: cărţi despre filme. Am început să citesc despre începuturile cinematografului, despre marile filme din epoca filmului mut sau despre capodoperele de la noi şi de prin toată lumea. Enciclopediile despre filme reuşesc să deschidă ochii cinefililor neprofesionişti cu privire la pelicule care au deschis drumul unor noi forme de cinematografie sau îi fac să descopere filme uitate pe nedrept în sertarele nedeschise de mult timp.

Pentru mine, una dintre seriile cu mult succes a fost cea a colecţiei Tachen, pe care am început-o acum un an cu „Best Movies of the 70’s” (despre care o să vă vorbesc mai pe larg în viitor) şi a continuat în acest an, cu bunăvoinţa partenerilor noştri de la Books-Express.ro, cu continuarea acesteia, „Best Movies of the 80’s”. Enciclopedia de faţă cuprinde 59 de filme care sunt, în opinia editorilor (conduşi de criticul de istoria artei Jürgen Müller), cele mai reprezentative filme ale deceniului 1980-1989.

Fiecare film este „despicat” prin intermediul unui eseu şi însoţit, de asemenea, de o definiţie sau o descriere amănunţită a unei persoane care a avut un rol important în apariţia filmului sau a unui termen cinematografic. Descrierea deceniului: „Anii 80 a fost un deceniu pentru aventurieri, câţiva dintre ei vizionari şi unii, poate, vanitoşi. Doar toate aceste filme au în comun dorinţa lor de a restaura misterul în lume.”

Găsim în această carte multe filme interesante, care cu siguranţă trebuie văzute şi revăzute, discutate cu atenţie şi supuse analizei detaliate, precum: The Elephant Man, în regia lui David Lynch, Le dernier metro al lui François Truffaut, Kagemusha regizat de cunoscutul Akira Kurosawa, „submarinul” Das Boot, Scarface, The Shining sau The Terminator, superbul Amadeus al lui Milos Forman, premiatul Out of Africa, block-busterele Top Gun, Beverly Hills Cop, Robocop sau Aliens. Filme unul şi unul, care împreună pot reprezenta o istorie a cinematografiei de calitate.

În final, vă voi prezenta câteva dintre filmele din această carte, astfel cum au fost recenzate de-a lungul timpului pe blogul nostru:

-1980-Raging Bull”: ““Raging Bull”, filmat in alb-negru, este poate cel mai bun si realist film despre box, un sport care a geneat numeroase drame si, probabil de aceea, intens folosit ca background pentru cinematografie. Seria “Rocky” se lansase de curand, fiind genul de film care place spectatorilor americani: tanarul atlet care se zbate sa reuseasca in societate, gaseste ca unica solutie forta si o pune in valoare pe ringul de box; reuseste, in cele din urma, intr-un happy-end multasteptat. “Raging Bull” pare construit pe aceeasi reteta, insa este doar o aparenta. Realitatea este mult mai dura: mult sange, o viata dezordonata, pe plan personal, dar si profesional, un final de cariera dezastruos.”

-1982-“Gandhi”: “Eu il consider unul dintre cele mai bune filme biografice, chiar cel mai bun, despre un om a carui viata este necesar sa o cunoastem in amanunt, pentru a constientiza felul in care o singura vointa determina schimbarea unei parti insemnate a lumii, schimbare non-violenta, profund pacifista, facuta de o persoana cu adevarat buna, calma, blanda, puritatea sufleteasca in persoana (Mahatma = Suflet Mare).”

-1983-“The King of Comedy”: ““The King of Comedy” este un film despre succes si calea de a ajunge la acesta, un film despre esecuri si modalitatea de a trece peste ele, despre cat de greu e sa razbesti intr-o cariera de artist si felul in care te privesc cei care au reusit deja. Cu toate acestea, daca esti perseverent, daca incerci cu toate mijloacele (inclusiv cele ilegale), vei putea trece peste toate obstacolele.”

-1985-“Out of Africa”: “Chiar si in cele mai mari povesti de dragoste, viata iti arunca tragedii si complicatii in drum. In povestea vietii, acestea reprezinta doar paragraful de inceput. Ceea ce urmeaza tine numai de capacitatea fiecaruia de a merge mai departe si de a se impaca cu viata…”

-1987-“The Untouchables”: “Nu am fost dezamagit de actiune, de povestea frumos pusa in scena a perioadei de prohibitie, a ilustrarii atmosferei pline de coruptie si de tensiune din orasul Chicago a acelor ani.”

Puteţi cumpăra cartea acum, de pe Books-Express.ro.

Articole similare

Ce-a vrut să spună autoarea? – ”Vis febril”, de Samanta Schweblin

Jovi Ene

Prin blogosfera cinefila (11 – 17 martie 2013)

Jovi Ene

Revista presei culturale (28 februarie – 6 martie 2014)

Jovi Ene

1 comment

maria 5 aprilie 2012 at 11:57

nu am citit Best Movies of the 80’s, pana acum, dar eu cred ca anii ’80 ne-au adus unele dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei. au fost produse foarte multe filme bune in aceea perioada.
p.s. Raging Bull my favourite

Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult