Carti Carti de fictiune

Al nouălea mormânt, de Stefan Ahnhem

”Al nouălea mormânt” (Den nionde graven), de Stefan Ahnhem
Editura Litera, Colectia “Buzz Books”, București, 2019
Traducere din limba engleza Dana-Ligia Ilin

“At last my love has come along,
My lonely days are over and life is like a song.”

La cea mai inalta tensiune!

Sa citesc acest nou volum scris de Stefan Ahnhem – din seria in care evolueaza detectivul inspector Fabian Risk – s-a dovedit a nu fi – iarasi si din nou – o intamplare chioara. Asa cum spuneam, mai toate filmele la care ajung si cartile pe care le citesc se leaga cu situatii de care ma lovesc si stari prin care trec.

Asa cum declar de fiecare data, sunt o lacoma consumatoare de literatura thriller/policier – scandinava/americana si engleza. Scriitori foarte buni.

In cazul lui Stefan Anhnhem sunt la prima lectura, dar voi recupera, cautandu-le si pe celelalte aparute pe piata noastra.

Suedezul Anmhem scrie bine, al naibii de bine… pagina cu pagina, cititorul este prins intr-un malaxor al tuturor aspectelor politice, sociale si psihologice reprezentand societatea contemporana a doua tari nordice – recte Suedia si Danemarca – cu valori democrate bine stabilite, dar unde totusi… crimele cu multiple motivatii conexate – politice, financiare, razbunari, disperari, cinism, nebunie –  se petrec si angreneaza in rezolvarea lor un corp specializat politienesc. Oameni care isi dedica in intregime resursele pentru dezlegarea enigmelor, dar si oameni care aluneca pe langa misia lor, luand in calcul interese personale si politice. Oameni si oameni. Politisti si politisti.

Conexiunea de care nu am putut scapa, m-a dus catre abia vizionatul “The Golden Glove”, dar si catre oribilele intamplari ale cazurile din Romania zilelor noastre.

Desi volumul bate spre 650 de pagini, un cititor antrenat va fi captivat de maniera narativa a scriitorului, care construieste actiunea cu nerv, creioneaza personaje credibile si care trezesc empatie, dezvolta pagina cu pagina un mister care pune la incercare flerul cititorului in a descalci intrebarile… Cine? De ce? Cum?

Personajele principale ale celor doua nuclee politiste (daneza si suedeza) ni se lipesc de suflet, le urmarim cu interes pe fiecare, atat in viata personala, cat si in cea profesionala, de multe ori primand profesia in detrimentul familiei.

Scenele atroce ale crimelor, fundamentul motivational al acestora… iubirea, ura, razbunarea indelung ticluita, obsesii, sociopatii, misoginismul, rasismul, dar si lacomia si neomenia afacerilor legate de traficul de organe, inteligente diabolice, psihologii frisonante… pun politistului Fabian si politistelor Malin si Dunjia probleme insurmontabile, uneori acestia ajung in pragul propriilor lor morti.

Oricand insa exista vinovati, papusari care manevreaza, care construiesc conspiratii fara frontiere. Oricand exista amintirea unei iubiri ucise si o indelunga calculate razbunare. Fiecare detaliu conteaza… si puse cap la cap, toate adunate conduc catre rezolvarea misterului… cititorul va banui (cazul meu), dar va intelege adevarul abia la sfarsitul romanului. Ahnhem se joaca oarescum cu mintile noastre, ne ofera cate o supozitie, pe care apoi o demonteaza… si alta… si alta… si fiecare capitol se incheie cu cate o fraza scurta, usor ironica (uneori), sau amara (alte ori) sau care trebuie cititita cu atentie, pentru ca are un substrat cheie.

In orice caz, firul controsionat al intrigii (posibil inspirat din fapte reale), e tratat cu multa imaginatie creativa (vezi scenele descoperirii si descrierii macabre a victimelor) si cu aprofundare empatica in privinta vietii si muncii celor trei inspectori criminalisti numiti mai sus. Un remarcabil povestitor, Stefan Ahnhem!

In privinta inspectorului detectiv Fabian Risk (si chiar risca enorm omul acesta), am remarcat placerea deosebita de a asculta muzica, acasa sau in masina care il poarta pe pistele descoperite. Probabil ca autorul i-a conferit personajului ceva din eu-ul sau. Am cautat special cateva dintre aceste piese si va ofer doua dintre ele:

Cateva aprecieri sper sa va indemne in plus  – pe voi, iubitorii de gen – sa il cititi pe Stefan Ajnhem si al sau Fabian Risk! Cu “Al noualea mormant” in care odihneste in sfarsit iubirea.

„Plin de atmosferă și complex… cu polițiști extraordinar de abili și criminali înfricoșători și plini de imaginație.“ – Sunday Times, Marea Britanie

“Odata cu aparitia lui Stefan Ahnhem, s-a ivit in sfarsit un demn mostenitor al lui Stieg Larsson” – NDR, Germania

“Mai infricosator decat Jo Nesbo, mai intunecat decat Stieg Larsson” – Tony Parsons

“Fanii romanului noir scandinav nu trebuie sa rateze cu nici un pret acest thriller” – Publishers Weekly

Puteți cumpăra cartea: Editura Litera/Cartepedia.ro/Elefant.ro.

Articole similare

„Eu întotdeauna ți-am vrut binele”: Oameni mari, de Maria Orban

Hristina Frangos

Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere, de Garry Kasparov

Victor Alartes

Eu, Narine și întrebările uitate: „Din cer au căzut trei mere”, de Narine Abgarian

Hristina Frangos

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult