Carti Carti pentru copii

4 cărți pentru copii recomandate de la Editura Humanitas Junior, de găsit la Bookfest 2023

Se apropie 1 Iunie, Ziua Copiilor, așa că am făcut „un efort” să citesc câteva apariții noi din categoria cărților pentru copii, de data aceasta de la Editura Humanitas Junior, pentru a vi le recomanda pentru achizițiile viitoare pentru ziua celor mai mici, inclusiv de la Bookfest 2023.

Le-am ordonat în ordinea vârstelor recomandate, așa că putem porni la drum:

Prietenii noștri pisoi”, de Axel Scheffler și Franz Wittkamp

Traducere de Ioana Pârvulescu

Pasiunea pentru pisici și pisoi este arhicunoscută în rândul aproape tuturor oamenilor, iar copiii sunt cei mai mari fani ai acestora. Pisicile sunt drăăgălașe,  drăgăstoase, simpatice și uneori distante, jucăușe și pufoase, așa că cei mai mici dintre noi sunt atrași de aceste animăluțe care par leneșe, dar ne conduc viața și îi îndrăgesc pe copii. Un volumaș simpatic care are în centru pisicile noastre, în note muzicale, ritmate și rimate, cu ilustrații colorate, va fi în mod sigur pe placul copiilor. Iată un exemplu: 

„Cântă multe mâțe-n cor
când e luna spectator,
Câinii – poate-o să vă mire –
Nu-ncetează să le-admire.”

Recomandată copiilor de peste 3 ani.


Aventurile lui Mac”, de Lucia Olteanu și Livia Rusz

După cum aflăm de pe coperta a patra a volumului, „Aventurile lui Mac” reprezintă un volum devenit clasic al benzii desenate din România, fiind publicate încă de la finalul anilor 1960, pentru a fi reunite pentru prima oară într-un volum de sine stătător în anul 1970. Acum, au fost reluate de Humanitas Junior pentru ca cei mai mici să descopere că benzi desenate de calitate se scriau și în epoca în care tehnologia nu era așa de dezvoltată și totul se realiza de mână (contur, desen, culoare, imagine, text).

Nu citisem la timpul lor Aventurile lui Mac și ale piticilor Pic și Punepiedici, așa că totul a fost o surpriză pentru mine, una foarte plăcută. Am descoperit o aventură incredibilă, care i-a purtat pe cei trei prin tot felul de lumi nemaipomenite, pline de tot felul de personaje fabuloase. Construcția are o oarecare doză de avangardism, de absurditate, are imaginație, ba chiar și ceva elemente de ecologism și modernitate.

„Un prieten le-a recomandat un mijloc rapid ca să le scadă burtica. Așa se face că s-au adresat unui maseur. Metoda dădea rezultate excelente: Leul se repezea să-i prindă și să-i pape, iar ei, de frică, slăbeau văzând cu ochii.”

Sigur, există aici și Moș Gerilă (pentru care e nevoie de o notă de subsol), ba chiar și ceva naivitate în ilustrații, specifică epocii, dar pe ansamblu este o aventură isteață și plină de imaginație. Recomandată copiilor de peste 5 ani.


Kepler62. Cartea întâi: Invitația”, de Timo Pervela, Pasi Pitkanen și Bjorn Sortland

Traducere de Andreea Niță

Kepler62 este denumirea unei planete care va permite oamenilor să trăiască în continuare, după ce Pământul are din ce în ce mai puține resurse. Kepler62 este și un joc misterios, care a atras copiii din întreaga lume, dar care nu a fost terminat de nimeni, ultimul nivel fiind foarte misterios și aparent nerezolvabil. Doar cei doi frați Ari și Joni au șansa de a reuși acest lucru, însă ceea ce descoperă acolo le va schimba viața.

„În fața  ochilor a apărut un peisaj frumos și limpede precum cristalul. Apă turcoaz, strălucitoare, munți care se înălțau maiestuoși, păduri de un verde catifelat și văi. Aproape că simțeau mirosul de aer curat și auzeau păsările cântând. Apoi peisajul s-a înclinat în jos ca perspectiva unui vultur care planează din văzduh spre pământ. Mai întâi au văzut o pajiște, apoi doi băieți.”

Cartea 1 din Kepler62 este începutul unei serii distopice antrenante și promițătoare, care va fi îndrăgită de copiii din jurul vârstei de 10 ani (și nu numai, mi s-a părut plăcută și pentru adulții care apreciază genul) și care vor căuta cu siguranță volum cu volum, până când va apărea în întregime în traducere românească.


Misterul turnului din Vista Point”, de Ben Guterson

Ilustrații de Petur Antonsson
Traducere de Maria Rizoiu

După ce familia Einstein se mută la marginea orășelului Vista Point, cei patru copii încep să cerceteze împrejurările, să caute locurile ascunse, să își imagineze viitorul în acest loc aflat în mijlocul pădurii, aproape de un turn dărăpănat, care le suscită imaginația. Zack, în vârstă de 11 ani, este cel care poartă pe umeri o vinovăție pe care nu și-o poate scoate din minte: a fost de față la moartea surorii sale, Susan, așa că este mereu distant, tăcut, taciturn, până când întâlnește o fată misterioasă în pădure, în apropierea turnului.

„Oare așa e, cum spune Ann?” se întreabă Zack pe drum. Era convins că vorbele ei nu dezvăluiau tot adevărul. Îi plăcea să-și petreacă timpul cu ea și era bucuros că se împrieteniseră, dar unele lucruri pe care i le spunea n-aveau niciun sens.”

Deși nu oferă prea multe momente spectaculoase, Misterul turnului din Vista Point este, în mod sigur, o carte care va plăcea copiilor, având personaje pe placul și de vârsta acestora, dar și ceva aventuri și mister. Pentru mine, a avut și ceva rezonanțe din Cireșarii, așa cum pentru cei tineri poate avea ceva urme din mult-iubitul serial Strangers Things. 

Articole similare

Patimiri si iluminari din captivitatea sovietică, de Radu Mărculescu (I)

Codrut

Prin blogosfera literara (19 – 25 septembrie 2011)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefila (18 – 24 noiembrie 2013)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult