Recenzii filme si carti

Recenzii despre filme si carti

Rio Bravo (1959)

Articol publicat de Jovi pe 21 Ianuarie 2011
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Rio Bravo (1959)
Regia: Howard Hawks
Distributia: John Wayne, Dean Martin, Ricky Nelson, Angie Dickinson, Walter Brennan

Filmele western nu fac parte din categoria mea de filme favorite, insa recunosc ca in ultima vreme am ales acest gen, pe indelete si cu mare atentie si nu am fost deloc dezamagit de alegerile mele. Dupa Saptamana Clint Eastwood, urmeaza cateva filme cu John Wayne, considerat pe drept cuvant cel mai important nume ale filmului western, omul care a revolutionat cinematografia americana si a readus Vestul Salbatic in prim-plan. Inainte de True Grit al fratilor Coen, unul din candidatii la Premiile Oscar 2011, a existat True Grit cu John Wayne, pentru care actorul american a primit singurul premiu Oscar al carierei.

John Wayne

Azi ma opresc asupra lui Rio Bravo, un film realizat in 1959 si care isi pastreaza cu siguranta prospetimea dupa mai mult de 50 de ani de la aparitie, putandu-l compara fara greseala cu mai recentul Unforgiven al lui Clint Eastwood. Regizorul Howard Hawks ne pregateste in acest film o surpriza: nu este doar un western, ci o impletire de genuri pe fundalul unui orasel din statul Texas. Nu lipsesc momentele romantice intre un taciturn si serios serif, John T. Chance (John Wayne) si frumoasa calatoare prin tinut (interpretata de frumoasa Angie Dickinson). Nu lipsesc momentele de comedie autentica, absolut delicioase dupa parerea mea, sustinute mai ales de batranelul Stumpy (Walter Brennan), care sunt de o savoare fina si intregesc partitura curajoasa a acestuia. Nu lipseste nici chiar un moment muzical, interpretat de Dean Martin si Ricky Nelson, frumos, melodios, potrivit momentului.

Rio Bravo

Insa cele mai importante momente sunt cele date de transformarea psihologica a unor personaje cheie. Daca pentru Chance, seriozitatea este primordiala, starea sa de spirit obisnuita si aparent nimic nu il poate scoate din fire, exista o singura solutie si anume iubirea. Calcaiele i se aprind, orice plecare temporara din biroul sau este categorisita atat de el, cat si de ceialalti drept o incercarea de a o vedea pe ea. Transformarea autentica insa ii apartine lui Dude (Dean Martin), ajutorul de serif care incearca sa isi recupereze viata dupa o iubire intensa si dezamagitoare in cele din urma si dupa alcoolismul de care sufera de atata timp. Tanjeste dupa un pahar cu whisky, este bataia de joc a adversarilor si este chiar supranumit Borrachon (Betivul). El este insa, in acelasi timp, un stalp al dreptatii unui mic oras si trebuie, in ciuda dificultatilor, sa isi revina la viata.

Demarcatia dintre baietii buni si baietii rai este extrem de clara. Nu putem decat sa ii simpatizam pe cei stransi in jurul lui Chance, fara deosebire si asteptam cu nerabdare ca fratii Burdette sa piarda disputa cu slujitorii legii. John Wayne este stalpul legii, este cel care prin propria atitudine reuseste sa adune oameni simpli pentru a arunca cu un ghiveci in geam sau a folosi o pusca doar pentru a-si salva propriul serif. Personal, in afara lui, mi-au placut foarte mult Dean Martin si exceptionalul Walter Brennan, iar felul in care a fost regizat, scenariul si exceptionala imagine (pentru care este responsabil in primul rand Russell Harlan) il indreptatesc pe Rio Bravo sa fie unul dintre cele 1001 filme pe care trebuie sa le vezi intr-o viata.

Nota: 9.5/10

Îmi place să citesc, pe scurt. Altfel, sunt Project Manager al acestui blog colectiv cultural, unde pasiunea mea pentru cărți și filme se materializează în formă scrisă. Nu am pretenții să știu totul despre această lume, iar pasiunea rămâne pasiune. În rest, vă pot scrie și despre bere, și despre Grecia, despre călătorii sau despre familie. Dar azi n-am chef :)


« »

Un raspuns la “Rio Bravo (1959)”

  1. Cristian F. says:

    Am vazut,in tinerete,multe filme cu John Wayne si mi-au lasat, in general, o impresie buna.Acum cred ca nu pot sa spun nici unui tanar ca filmul “X” cu John Wayne este un film exceptional.Sigur o sa zica :Ia uite la ce se uita si batranul asta !!! Dar pentru cei care savureaza arta cinematografica (si teatrul) asemenea filme le dau emotii placute!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Parerea voastra

Ultimul vostru articol

Booking.com

FOTOVIVA - Fotografie de nunta si portret

Fotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premiumFotografie de nunta premium
Fotografie de nunta premium