Stiri

There Will Be Steam – Mocanitza Reloaded @ Transilvanian Brunch Agnita 25 Sept.

Au trecut 100 de ani!!!… de când trenuleţul pe linie cu ecartament îngust a început să circule pe ruta Sibiu-Agnita. Pe atunci, în 1910, mocăniţei i se spunea Wusch şi circula deja de 12 ani pe ruta Sighişoara-Agnita. O vârstă respectabilă, care merită sărbătorită. Este adevărat că de vreo 10 ani mocăniţa se află într-un soi de downshifting impus de alţii, dar noi o iubim şi aşa. Sâmbătă, 25 septembrie 2010, începând cu ora 11, o vom aniversa cum se cuvine la ultimul Transilvanian Brunch din acest sezon, în gara veche de la ieşirea din Agnita, pe drumul care duce la Sibiu (vezi harta ataşată). Oferta culinară va ţine desigur seama de noile tendinţe din sezonul gastronomic de toamnă. Şi cum sărbătoare fără sărbătorit nu merge, o vom trezi din adormire pe bătrâna mocăniţă şi o vom pune din nou la treabă, pe sine! Vor fi din nou fuioare de abur şi şuierat de locomotivă pe Valea Hârtibaciului. Grăbiţi-vă să o prindeţi, că trece repede, cu „iuţeala maximă” de 10 km pe oră! Aşadar, toata lumea e poftită în vagoane! În vagon, mai corect…

Tot cu această minunată ocazie, artistul Saşa-Liviu Stoianovici din Timişoara ne-a pregătit un proiect artistic audio/vizual intitulat Două vagoane, care va fi instalat, desigur, în două dintre vagoanele vechii garnituri de tren. Transformate ad-hoc în mici galerii de artă, acestea vor deveni pentru câteva ore spaţiu de meditaţie şi introspecţie prin sunet, elemente foto&video, intervenţii vizuale, dar şi obiecte tradiţionale, făcând apel la o zonă a memoriei colective în care oscilaţia între hrană, amintire, poveste şi vis este o componentă esenţială. Aveţi ataşat afişul manifestării.

Astfel, sezonul de evenimente 2010 se sfârşeşte în acest weekend la Agnita. A fost un an bogat şi frumos: 6 brunch-uri, 7 cocktail-uri culturale, două inaugurări şi un eveniment special. Pregătiţi-vă pentru sezonul 2011: se vor purta în continuare momentele culturale de calitate, bucatele tradiţionale şi locaţiile inedite. Detalii referitoare la întregul proiect şi la artiştii implicaţi în 2010 găsiţi pe http://brunch.dordeduca.ro/

Transilvanian Brunch a apărut la începutul anului 2008, ca o iniţiativă a asociaţiei GAL Microregiunea Hârtibaciu de cunoaştere reciprocă şi colaborare în Valea Hârtibaciului, dar şi ca un exerciţiu de promovare a produselor locale (în special producători ai BioCoop Sibiu). Totodată, a fost un bun motiv de întâlnire multiculturală – „în afara orelor de program” – a celor care activează în turism, cultură, dezvoltare rurală şi socială, agricultură ecologică, renovare şi restaurare, branşe care într-un fel sau altul se completează şi se regăsesc în numeroase iniţiative şi proiecte actuale.

Brunch-urile sunt organizate de regulă în ultima sâmbătă a fiecărei luni, într-o locaţie deosebită, şi se bucură, pe lângă oferta culinară, de o tematică specială. Începând cu sezonul 2010, aceste evenimente s-au îmbogăţit cu cocktailuri culturale care pun accent pe specificul local. Acest proiect este finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE).

Articole similare

Top vanzari Nemira la Gaudeamus 2014

Jovi Ene

Editura RAO vă invită la Bookfest 2015

Jovi Ene

Noaptea Literaturii Europene la Bucuresti / 30 mai

Jovi Ene

1 comment

Chirca 25 septembrie 2010 at 14:32

Tare ne-ar fi placut sa putem fi acolo! Bravo pentru initiativa! Suntem convinsi ca va fi o zi frumoasa!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult