Stiri

Premiera internationala la One World Romania

Documentarul “The Perfect Belgian” are premiera internationala sambata, in cadrul festivalului One World Romania. Regizorul Kristof Bilsen a descoperit intr-un film din arhiva familiei o lume necunoscuta, de la sfarsitul anilor ’50, in care Belgia si cetatenii sai par intr-o perfecta armonie culturala si etnica. In cautarea belgianului perfect, acest road movie dezvaluie realitatile contemporane ale conflictului flamando-valon, care penduleaza intre exclusivitati lingvistice si exhibari nationaliste, totul in contextul globalizarii deloc favorbaila clarificarilor identitare.

Kristof Bilsen va fi prezent si la cele doua proiectii ale filmului sau – sambata de la ora 20:00 la Cinema Union si duminica de la ora 18:00 la Cinema Eforie (in continuarea filmului “Lone Samaritan”).

Dezbaterea de sambata, “Televiziunea, puterea si poporul” incepe dupa pranz. La ora 14:00, la Teatrul Arca – Club La Scena, se va proiecta documentarul “Videocracy”, urmand apoi dezbaterea propriu-zisa. Vor sta de vorba cu cei interesati de fenomenul media, dar si cu oameni din industrie, regizorul Erik Gandini, producatorul filmului “Enemies of the People” – Matthew Torne si din partea ActiveWatch – Mircea Toma.

Duminica, 20 martie, vom avea ultima dezbatere a festivalului – “Documentaristul, intre ciocanul intolerantei si nicovala obiectivitatii” – la care vor participa regizorii Stephen Marshall si Kristof Bilsen.

Seara, de la ora 19:00, la Noul Cinematograf al Regizorului Roman va avea loc proiectia speciala a filmului “William Kunstler – Disturbing the Universe”. La vizionarea documentarului despre unul dintre cei mai celebri avocati americani, va participa regizoarea si fiica avocatului, Emily Kunstler.

Recomandarea zilei: THE OATH / Cinema Corso / 14h30

“The Oath” spune povestea a doi oameni care au lucrat pentru Osama Bin Laden: Abu Jandal, fostul sau bodyguard, in prezent sofer de taxi in Yemen, si Salim Hamdan, fostul sofer, acum prizonier la Guantanamo Bay si primul om care a aparut in fata controversatului tribunal militar al inchisorii.

Laura Poitras prezinta aceste povesti personale, reusind astfel sa umanizeze si contextualizeze ceea ce presa occidentala a demonizat. Pe masura ce procesul lui Hamdan inainteaza, descoperim defecte fundamentale in sistemul tribunalului de la Guantanamo Bay. Urmarind interactiunile lui Abu Jandal cu fiul sau, cu tinerii din Yemen, cu jurnalisti sau chiar cu pasageri din taxiul sau, acesta ne dezvaluie evolutia complexa a sistemului sau de valori si credinte de dupa evenimentele de la 11 septembrie.

Dupa proiectie va avea loc o discutie intre public si jurnalistul Luca Niculescu, moderata de Corina Rebegea din partea Programului Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad Adenauer Stiftung.

Tot astazi, in cadrul festivalului One World Romania are loc un eveniment dedicat exclusiv liceenilor: cluburile de film One World. Acestea isi propun sa aduca dezbaterea despre drepturile omului mai aproape de liceeni. In cadrul evenimentului va fi proiectat filmul Mariannei Kaat, “Pit no. 8”.

Articole similare

Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana

Jovi Ene

Ro Image 2000 vă prezintă filmul “Charlie St. Cloud”

Jovi Ene

Concurs: Câștigă una dintre cele cinci cărți ”Povestiri cu tâlc”, de Rodica Chiriacescu! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult