Stiri

„Periferic” a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius

Filmul Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, a obţinut Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, cel mai important eveniment de gen din Lituania. Trofeul i-a fost înmânat joi seara, pe 31 martie, producătorului asociat al peliculei, Mihaela Popescu. „Periferic” a concurat în competiţia principală, intitulată „New Europe – New Names”, cu 11 producţii europene.

Juriul care i-a acordat lungmetrajului românesc premiul celei de-a 16-a ediţii este alcătuit din Milcho Manchevski (regizor, Macedonia), Nadia Turincev (producător, Franţa), Gary McVey (directorul American Cinema Foundation), Fred Kelemen (regizor, Germania) şi Alantė Kavaitė (actriţă, Lituania).

  • În prima săptămână din aprilie, filmul poate fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City)
Bogdan George Apetri

Distincţia obţinută la Vilnius IFF se adaugă numeroaselor premii aflate deja în palmaresul filmului. La Locarno, Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare; la Viennale, pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia cu patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială Anei Ularu, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia. „Periferic” rulat şi la Toronto, Namur, Moscova, Cairo, Cottbus, Rotterdam sau Göteborg.

Scenariul dramei cu accente de thriller este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda (Ana Ularu) plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

În distribuţie intră şi actorii Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

Articole similare

League of Legends (Riot Games) vine la Comic Con!

Jovi Ene

Horror-ul, supranaturalul și romantismul sunt La graniță – Border, regizat de Ali Abbasi, se lansează în cinema pe 2 august

Jovi Ene

Teatrul Nostru pe Lipscani: Ne daţi ori nu ne daţi? pe 11 martie

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult