Stiri

Noul film al lui Igor Cobileanski: un scenariu „problematic” și un zbor de 10 secunde

Igor CobileanskiRegizorul Igor Cobileanski își aduce pe marile ecrane din România, din 27 septembrie, debutul său în lungmetraj de cinema: „La limita de jos a cerului”. Filmul îi va purta pe spectatori într-o lume vizitată rareori în cinematografia contemporană, într-o țară împărțită între dorința de se deschide către Occident și rămășițele sale din epoca sovietică.

Înainte de a ajunge în selecția Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, în competiția East of the West, „La limita de jos a cerului” a petrecut o perioadă lungă în pregătiri și apoi în post-producție. Cele mai mari emoții i le-a dat lui Igor Cobileanski chiar scenariul.

„Scenariul original al filmului a fost scris de Corneliu Porumboiu și acesta a fost, probabil, unul dintre cele mai «problematice» aspecte pentru mine, la nivelul emoțional, pentru că îmi închipuiam că spectatorii se vor gândi la filmele lui când îl vor vedea pe al meu și-l vor compara cu ele”, spune Igor Cobileanski, autorul celebrelor scurtmetraje „Când se stinge lumina”, „Saşa, Grişa şi Ion” şi „Plictis (şi inspiraţie)”.

Povestea scrisă de Corneliu Porumboiu era plasată inițial într-un orășel din zona Moldovei și a fost transferată ulterior și adaptată de Igor Cobileanski pentru Republica Moldova.

La limita - making of

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său (Sergiu Voloc) îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte (Ela Ionescu) urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

„Am avut noroc de un scenariu scris cu foarte mult talent, de un producător foarte dedicat, de o echipă tehnică profesionistă și de un director de imagine experimentat – Oleg Mutu. Toate acestea împreună mi-au dat curajul să trec peste lipsa de încredere pe care o implică un debut”, adaugă regizorul.

Turnajul a avut loc în Republica Moldova, timp de 35 de zile, iar post-producția a fost realizată la București. Unul dintre obiectele esențiale din film, deltaplanul, este protagonistul unei scene memorabile, pentru care un specialist a lucrat timp de patru luni: deltaplanul a fost controlat de la sol, una dintre puținele reușite de acest fel în lumea piloților. „Și nouă ne-a fost puțin frică la filmare, pentru că nu știam cum se va comporta în aer. Dar a mers, mai bine zis, a zburat… 10 secunde. Suficient pentru o singură dublă posibilă, în ultima zi de filmare”, explică Igor Cobileanski.

La limita1 - making of

***

În distribuție apar Igor Babiac, student la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău,  Sergiu Voloc – actorul distribuit de Igor Cobileanski în toate scurtmetrajele sale, Ela Ionescu, actriță de teatru din București, îndrăgitul actor Igor Caras-Romanov și Angela Ciobanu.  Imaginea poartă semnătura lui Oleg Mutu, iar montajul a fost realizat de Eugen Kelemen și Cristina Ionescu. Producător este Alexandru Teodorescu, de la Saga Film, iar producător executiv și story editor, Mihaela Popescu.

La limita de jos a cerului” a primit o finanțare de 1.282.395 de lei din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC). Scenariul a fost dezvoltat cu sprijinul rezidenței la Atelierul Cinefondation, un proiect al Festivalului de la Cannes.

Igor Babiac

***

Facebook: https://www.facebook.com/limitacerului

Produs de: Saga Film

Cu sprijinul: Centrului Național al Cinematografiei, Programului MEDIA al Uniunii Europene și Netherlands Production Platform, 8Cent East Market Warsaw, Les Arcs

Co-finanţatori: Starcom Mediavest Group, Zenith Media, Initiative Media, Mindshare, Mediaedge, Media Direction, Raiffeisen Bank, Romaqua Group, Spoon Media, Optimedia, Violet Advertising

Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerrilla, Zile și nopți, Cinematique, Cinemagia.ro, Ziare.com, Realitatea.net,  CinemaRx.ro,  Money.ro,  Orasulm.eu, Liternet.ro, Ziarul Metropolis, Filmreporter, Filme-carti.ro, CooperativaUrbana.ro, Cinefan.ro,  Blogdecinema.ro, Librăria Cărturești, FAB România

Articole similare

Eveniment de lansare a cărților: Primește iubirea pe care o dorești și Dăruiește iubirea care vindecă

Jovi Ene

Concurs #BestHunt: Câștigă unul dintre cele 3 vouchere de 100 lei, valabile la Bookfest 2019! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un pachet ”Expert în cărți de dragoste” (trăistuță și semn de carte), oferit de Cartepedia! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult