Stiri

Michele Placido – Invitat special TIFF 2011

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi regizori italieni – Michele Placido, celebru pentru rolul Comisarului Corrado Cattani din serialul TV Caracatiţa / La Piovra, este unul dintre invitaţii de marcă ai ediţiei aniversare, cu numărul 10, a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Michele Placido va fi prezent la Cluj-Napoca, în seara zilei de sâmbătă, 4 iunie, la proiecţia celui mai recent film al său în calitate de regizor – Vallanzasca / Vallanzasca – Gli Angeli del Male.

Publicul clujean îl va putea întâlni pe Placido la Ursus Open Air – Piaţa Unirii, atât la începtul proiecţiei, la ora 21.45, cât şi la finalul proiecţiei, într-o sesiune de Întrebări şi Răspunsuri moderată de Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Alături de Michele Placido, la proiecţia filmului de sâmbătă seara va fi prezentă şi actriţa Monica Bîrlădeanu, una dintre protagonistele filmului. Pe scena de la Ursus Open Air, Monica Bârlădeanu îi va înmâna celebrului actor Premiul TIFF pentru Întreaga Carieră, oferit unei Personalităţi din Cinematografia Europeană.

La Piovra

Publicul şi presa acreditată la TIFF 2011 vor putea, de asemenea, să îl întâlnească pe Michele Placido în cadrul unei întâlniri informale, urmate de o sesiune de autografe, duminică, 5 iunie, ora 12.30 la TIFF Lounge în Piaţa Unirii.

Michele Placido s-a născut în 1946. A studiat actoria la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma şi la Academia de Arte Dramatice. Si-a făcut debutul în actorie în 1969 în piesa de teatru Visul unei nopţi de vară. Doi ani mai târziu şi-a început cariera în film, lucrând cu regizori precum Luigi Comencini, Mario Monicelli, Salvatore Samperi, Damiano Damiani, Francesco Rosi, Walerian Borowczyk, Marco Bellocchio şi Carlo Lizzani. Primul său mare succes a venit odată cu roul soldatului Paolo Passeri în Marcia trionfale (1976), rolul care i-a adus şi un trofeu David di Donatello – premiile industriei de film din Italia.

Vallanzasca

Doi ani mai târziu, Michele Placido a obţinut Ursul de Argint pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Berlin, pentru rolul unui muncitor homosexual din pseudo-melodrama Ernesto. În anii ’70 a apărut în mai multe filme de televiziune, însă anul 1983 reprezintă startul unei cariere strălucite în seriale TV, prin rolul care l-a făcut celebru – cel al comisarului Corrado Cattani din seria Caracatiţa / La Piovra.

Acţiunea filmului Vallanzasca, cea mai recentă producţie care poartă semnătura sa de regizor, se petrece în Italia anilor ’70, când, încununând o carieră de infractor începută la încă de la nouă ani, Renato Vallanzasca va ajunge cel mai celebru mafiot al Italiei la vârsta de 27 de ani. Cu propriul său cod al onoarei – spunea că niciodată „nu a împuşcat pe cineva în spate” – el şi grupul său şi-au scos din joc adversarii unul câte unul şi au început să controleze lumea subterană a oraşului Milano cu un şir de jafuri, răpiri şi crime. Arestat de mai multe ori, evadările sale din închisoare au înfuriat guvernul, i-au pus pe jar duşmanii şi i-au hrănit legenda. Filmul a fost prezentat cu mult succes în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia din 2010.

Articole similare

The Help (2011)

Victor Alartes

Câteva știri din lumea culturală românească (2 – 8 mai 2016)

Jovi Ene

Lansarea cărţii „Sufism şi poezie mistică în Persia”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult