Stiri

Lolele vor alunga din nou iarna grea si spiritele rele

Obiceiul stravechi al “Fugii Lolelor”, in germana “Urzelnlauf”, va fi sarbatorit si anul acesta, in perioada 11-13 februarie 2011, in Agnita, Sibiu, Cincu si Marpod. Evenimentul este organizat de Asociatia “Breasla Lolelor” din Agnita cu sprijinul Primariei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judetean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Saseasca Emil Sigerus, Muzeului Vaii Hartibaciuliu si a Institutului European pentru Itinerare Culturale.

Obiceiul Lolelor din Agnita, atestat in anul 1689, este strans legat de ritualul inmanarii lazii de breasla noului staroste. Lolele, personaje mascate si galagioase aveau rolul de a proteja alaiul breslasilor, dar si de a alunga iarna grea si spiritele rele. In anul 1911 a fost organizata prima parada comuna a breslelor pantofarilor, croitorilor, blanarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservata pana in prezent. In perioada razboaielor mondiale si a comunismului obiceiul a fost temporar interzis, dar in anii `80 lola a devenit o emblema a Agnitei. Odata cu emigrarea sasilor in 1990, obiceiul a disparut de pe strazile orasului si reinviat incepand cu 2006. Sasii agniteni isi prezinta obiceiul in noua lor patrie Germania, din 1965 in localitatea Sachsenheim, mai tirziu si in alte localitati, de exemplu la Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf si Bonn, dorind sa pastreze vie importanta acestui obicei pentru comunitatea saseasca.

Evenimentele, vor marca 100 de ani de la prima parada comuna a breslelor mestesugaresti din Agnita si vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor in forma sa originala, dupa urmatorul program:

–          vineri, 11 februarie ora 17.00, vernisajul expozitiei in sala Casei Artelor din Sibiu

–          sambata, 12 februarie, ora 08.30 Cincu – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

ora  12.30 Sibiu – Parada Lolelor in centrul orasului

ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor

–          duminica 13 februarie ora 10.00 Parada Lolelor in Agnita

11.00 spectacolul Lolelor in centrul orasului

12.00-18.00 Fuga Lolelor pe strazile orasului Agnita

20.30 Balul Lolelor

La parada vor lua parte peste 210 de lole – personaje mascate, (germ. Urzeln), cu varste cuprinse intre 3 ani si 75 de ani, care vor insoti personajele simbolice  ale breslelor sasesti din Agnita, alaturi de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln.

Expozitia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, organizata cu sprijinul Muzeului de Etnografie Saseasca “Emil Sigerus” si HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente traditionale din parada, mai multe costume de lole si o incapere saseasca in care lolele se intareau cu vin si gogosi. Ea va fi deschisa publicului pana in 31 martie 2011.

Ziua de sambata reprezinta pentru lole un schimb de experienta, cand localitatile Cincu si Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propiul lor obicei. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent in Sibiu in centrul orasului – Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.

Punctul culminant al evenimentului il reprezinta Fuga Lolelor din Agnita, cand orasul va fi in sarbatoare iar lolele vor umple strazile pana la ora 18.00. Incepand cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor, iar distractia va continua pana spre dimineata.

Asociatia “Breasla Lolelor” din Agnita a fost infiintata in anul 2008 si numara in prezent peste 140 de membri voluntari. Scopul asociatiei este organizarea, desfasurarea si conservarea obiceiului “Fuga Lolelor”, in vederea perpetuarii si pastrarii acestuia, ca patrimoniu cultural al orasului Agnita.

Articole similare

Întâlnire cu Constantin Abăluță în Club A, 28 februarie 2011

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 29 iunie – 1 iulie 2012

Delia Marc

Concurs: Câştigă trei cărţi „Enervări sau despre bucuria de a trăi în România”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult