Stiri

Invitatie la teatru!

TEATRUL HAI va invita la spectacolul de teatru documentar „Capete înfierbântate”, eveniment desfășurat în cadrul proiectului “13-15 iunie 1990”.

Text: Mihaela Michailov,
Performer: Alexandru Potocean,
Blue Lagoon Cafe – JCC, duminica 15 ianuarie 2012 ora 20.00

Popa Soare 18, Bucuresti, Romania

Ce este “Teatrul HAI”?

Teatrul HAI este un proiect  privind evenimente teatrale independente, underground,  care urmaresc trei directii de exprimare artistica:
1. aducerea in fata publicului a unor piese ale dramaturgilor evrei de pretutindeni si de oricand (si cat de curand vom vedea doua proiecte pe texte adaptate dupa Woody Allen);
2. aducerea in fata publicului a unor piese la a caror productie contribuie regizori, actori, muzicieni, … evrei (si in luna decembrie am vazut montarea unei piese scrise de Mihaela Michailov – care se joaca si la Green Hours – „Copii rai”, cu Katia Pascariu – actrita la TES, in regia lui Alexandru Mihaescu)
3. aducerea in fata publicului a unor piese  avand ca subiect evreul, iudaismul si toate problemele conexe.

Ce este “Proiectul 13-15 iunie 1990”?

„13-15 iunie 1990” este un proiect de cercetare si performare a istoriei recente, propunand spectatorilor sa participe la un act de retrocedare a memoriei colective, prin  prisma subiectiv-individuala.

Proiectul are la baza metoda documentarii prin interviu si prin arhivarea datelor si rapoartelor care contin referinte la evenimentele din 13-15 iunie.

Proiectul are doua componente: spectacolul de teatru documentar si o arhiva audio-video informala de interviuri realizate cu actanti ai evenimentelor, de la liderii miscarii “Piata Universitatii” la lideri politici, persoane ranite sau arestate, mineri

Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioada de disensiuni socio-politice majore cu efecte in devalorizarea democratiei romanesti, fragil instituite, in polarizarea societatii civile si in alterarea spiritului civic.

Spectacolul „Capete infierbantate” (regizor David Schwartz)- se incadreaza deci in pilonul 2 al proiectului teatrului HAI si  reactiveaza in constiinta publica un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicati in evenimente.

Adevarul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii si imposibil de redus la o unica perspectiva.

In acest context, nu ne ramane decit sa ascultam marturiile actorilor evenimentelor, sa descoperim efectele acestor evenimentele asupra lor si asupra intregii societati romanesti post-1989, si, urmand sfatul lui George Santayana („Cine nu are memoria istoriei, risca sa o repete”), sa rememoram traumele fizice si psihice pe care cei implicati in aceste evenimente le-au suferit.

Va invit sa fiti alaturi de noi in dezvoltarea acestui proiect cultural si aducerea lui in atentia iubitorilor de teatru de calitate. Contam pe participarea voastra si pe parerile pe care suntem interesati sa ni le impartasiti!

Articole similare

Câteva știri din lumea culturală românească (28 august – 3 septembrie 2017)

Jovi Ene

Câteva știri din lumea filmului românesc (17 – 23 octombrie 2016)

Jovi Ene

„Eterna călătorie și dilemele identitare. Despre neliniştea și provocările drumului”

Delia Marc

4 comments

Delia Marc 12 ianuarie 2012 at 19:14

Rezervari si bilete la teatrul.hai@gmail.com si la telefon0726-855776 (Elena)

Reply
Lou Gelehrter 12 ianuarie 2012 at 19:45

Imi pare rau ca nu sunt la Bucuresti, pare extrem de atragator. Mult succes!

Reply
Delia Marc 12 ianuarie 2012 at 20:14

Multumim, te asteptam la spectacolele Woody Allen!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult