Stiri

Începe TIFF 2012!

A mai rămas o zi până la deschiderea oficială a celei de-a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Mâine, pe 1 iunie, de la 20.45, în Ursus Open Air (Piaţa Unirii) din Cluj, TIFF 2012 debutează oficial cu două premiere: la 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Méliès, Călătorie pe lună, va putea fi vizionată, pentru prima dată în România, într-o versiune color restaurată, iar comedia Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea prima proiecţie cu public.

O istorie amuzantă, inspirată de întâmplări reale, Despre oameni și melci relatează povestea unui grup de muncitori care lucrează într-o fabrică aflată în faliment, în România de la începutul anilor ’90. Totul se schimbă când unul dintre băieţi găseşte o soluţie inedită menită să-i salveze colegii de la şomaj şi să scoată uzina din faliment. Filmul va intra pe ecrane pe 14 septembrie 2012.

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, vor fi prezenţi actorii Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, Albert Dima, scenaristul Ionuţ Teianu, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile, scenograful Csaba Damokos, alături de regizorul Tudor Giurgiu şi producătoarea Oana Giurgiu.

La ceremonie sunt aşteptaţi şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Radu Moisin, producătorul Bobby Păunescu, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul Competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, cineastul Iosif Demian, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF – Daisuke Miyazaki (Sfârşitul nopţii, Competiţie), Philip Scheffner (documentarul Reconstituirea/ Revision), Rebecca Thomas (Copiii electrici), Daniel Moshel (Login2 Life) şi Michal Kosakowski, autorul documentarului Nicio victimă/ Zero Killed, precum şi actorii clujeni din spotul TIFF regizat de Iulia Rugină – Anca Hanu şi Adrian Cucu.

În prima zi de TIFF debutează şi una dintre cele mai interesante secţiuni ale festivalului, Focus China. După cutremur/ Aftershock (Feng Xiaogang), cel mai mare succes de box office în China, în 2010, şi propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, va fi proiectat la Cinema Victoria, de la 10.00. În aceeaşi secţiune, au fost incluse câteva dintre cele mai bune titluri realizate în China în ultimii doi ani: Sacrificiul, o dramă istorică semnată de Chen Kaige, Detectivul Dee şi misterul Flăcării Fantomă, selecţionat în competiţia Festivalului de la Veneţia, în 2010, şi regizat de renumitul cineast al Noului Val chinez, Tsui Hark, La umbra măceşului, unul dintre filmele recente ale celebrul Zhang Yimou, Shaolin (r. Benny Chan) şi Pianul din fabrică (r. Zhang Meng).

La Cinema Victoria, de la 20.00, Focus Danemarca se va deschide cu filmul Comediantul/ A Funny Man (r. Martin Zandvliet), în prezenţa lui Michael Sternberg, Ambasadorul Danemarcei în România. Secţiunea dedicată filmului danez este parte a unui parteneriat extins dezvoltat anul acesta cu Institutul de Film Danez, în semestrul în care Danemarca deţine preşedinţia UE. Premiat la Gala industriei daneze de film, Comediantul dezvăluie nesfârşita singurătate în care s-a cufundat actorul Dirch Passer (Nikolaj Lie Kaas) după ce a ajuns faimos într-un timp foarte scurt.

Prima dintre proiecţiile speciale TIFF 2012, Peliculă versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally) poate fi vizionată la Odeon Cineplex, Sala 5, de la 19.45. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul îl are pe pe Keanu Reeves în postura de intervievator şi producător. Actorul vorbeşte cu regizori, directori de imagine, studenţi la regie şi producători despre trecerea la digital în cinema, descoperind ce s-a câştigat, ce s-a pierdut şi ce ne aşteaptă în viitor.

Mâine, spectatorii din Cluj vor putea (re)vedea şi trei dintre filmele incluse în retrospectiva 100% Stanley Kubrick: Dr. Strangelove, Lolita şi Spartacus. La această ediţie, toate peliculele regizate de celebrul cineast american, alături de documentare dedicate lui, vor contura un portret complet al lui Kubrick.

1 iunie este şi ziua în care studioul mobil FILM-Y din Danemarca va staţiona la Muzeul de Artă din Cluj. De luni până vineri, grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y (câte o clasa pe zi), iar sâmbătă şi duminică atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor (vizitele se fac tot în baza programărilor).

FILM-Y este versiunea mobilă a unuia dintre studiourile de film computerizat pentru copii şi adolescenţi ale Institutului de Film Danez FILM-X din Copenhaga, şi le oferă acestora ocazia unică de a-şi face propriul filmuleţ. FILM-Y, proiect în cadrul EducaTIFF, este realizat cu sprijinul Institutului de Film Danez şi Petrom.

TIFF reia şi în acest an proiecţiile la Mănăştur Open Air, în zona terenurilor de sport de la Complexul Nora, pentru a duce filmele şi spiritul festivalului în cât mai multe zone ale Clujului. Filmele vor rula în fiecare seară, de la 22.00, iar accesul la proiecţii este gratuit. Primul film din seria rezervată spectatorilor de la Mănăştur Open Air este Vânătorul/ The Hunter (r. Daniel Nettheim, Focus Australia) povestea unui mercenar trimis de către o misterioasă companie specializată în biotehnologie tocmai în sălbatica Tasmanie, cu misiunea de prinde ultimul tigru tasmanian.

Două documentare legate într-un fel sau altul de România vor rula pe 1 iunie la TIFF, în secţiunea Ce se întâmplă, documentarule?. Reconstituirea (r. Philip Scheffner), proiectat la Odeon Cineplex, Sala 6, de la 15.15, redeschide discuţia despre un proces controversat în anii 90, în Germania, când nişte vânătorii care au împuşcat doi cetăţeni români, în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa, au fost achitaţi.

Cealaltă Chelsea: o poveste din Donetsk (r. Jakob Preuss), programat în aceeaşi sală, de la 17.45, explorează discrepanţele uriaşe în  principala zonă minieră din Ucraina. De o parte oamenii, cu salariile mizere, de cealaltă – oligarhii şi fotbalul. De aici vine şi echipa Şahtior Donetsk, finanţată de miliardarul Rinat Ahmetov, şi al cărei antrenor este Mircea Lucescu.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Articole similare

Întâlnire cu Cătălin Dorian Florescu despre bestsellerul ‘Bărbatul care aduce fericirea’; dialog cu Cristian Pătrășconiu, lectură publică și sesiune de autografe

Jovi Ene

Întâlnire cu istoricul FANIA OZ-SALZBERGER, alături de alte 7 evenimente, în programul de mâine al ţării invitate de onoare, Israel

Jovi Ene

La „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” se intră şi cu bani din comunism

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult