Stiri

Film-cult despre muzica underground berlineză a anilor ’80 & concertul trupei Jolly Goods, în încheierea ZFGXI

jolly-goodsMâine, 10 noiembrie, se încheie, triumfal, cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German, unul dintre cele mai vizibile proiecte organizate anual de Goethe-Institut.

Evenimentul de mâine, la care publicul are acces gratuit, se desfășoară în Control Club, începând cu ora 21.00, când are loc proiecția peliculei „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!”, un film-cult scris şi regizat de Oskar Röhler, având story-ul plasat în Berlinul de Vest al deceniului opt, cu efervescenta sa viaţă cultural-artistică, din care apar pe ecran figuri legendare precum Blixa Bargeld, Nick Cave şi Rainer Werner Fassbinder. Proiecția este urmată, de la 23.00, de concertul trupei germane Jolly Goods, sosită special la București pentru seara de încheiere a ediției din acest an a Zilelor Filmului German.

„Moarte hipioților!! Trăiască punk-ul!” al lui Oskar Röhler are toate ingredientele unui film-cult. Bazat pe propriul roman, Mein Leben als Affenarsch (O viaţă de tâmpit), în care Röhler povestește cu accente puternic autobiografice viața unui tânăr punkist în Berlinul de Vest, filmul este considerat cea mai bună creație a regizorului de după „Die Unberührbare”.

Robert (Tom Schilling), în vârstă de 19 ani, s-a săturat de viața de internat în orășelul de provincie vest-german, de prietena lui dificilă și de hipioții peste care dă la tot pasul. Pentru a putea trăi ca un punker autentic, pleacă în Berlinul de Vest, unde mai întâi își câștigă banii făcând curățenie într-un bar de striptease. În schimb, proprietarul clubului, Schwarz (Wilson Gonzales Ochsenknecht), îl introduce în viața de noapte a Berlinului. Urmează nopți lungi și sălbatice în decadenţa strălucitoare a Berlinului anilor ’80. Filmul lui Röhler arată, fără urmă de compasiune sau intenție de înfrumusețare, furia înlănțuită și umorul tinerilor, aducând totodată în prim-plan, cu ajutorul satirei, întârziata scenă punk berlineză.

O nouă frescă a unor alte timpuri, dar mai ales o satiră acută a establishment-ului, plin de dialoguri fără perdea, dureros, dar în acelaşi timp foarte antrenant”, au declarat criticii germani la apariția filmului.

Filmul lui Oskar Röhler este sutitrat în limba română. Organizatorii recomandă acordul părinților pentru copiii sub 12 ani.

moarte-hipiotilorTrupa Jolly Goods, formată din surorile Tanja Pippi and Angy Lord, a fost înfiinţată în 2003, într-un subsol din Rimbach, Odenwald (Germania). Tanja Pippi e vocalistă, cântă la chitară, pian şi orgă. Angy Lord e backing vocal şi cântă la tobe, percuţie şi pian. Muzica lor este un amestec de punk, folk, shoegaze, riot grrrl, garage, pop și noise. În 2007, au lansat albumul de debut, „Her Barium” la casa de discuri berlineză Louisville Records. În 2007 şi 2008, Jolly Goods au susţinut concerte în Germania, Austria, Elveţia, Franţa şi Suedia. Au avut, de asemenea, apariţii la Volksbühne din Berlin, la Palladium din Köln, Fleche dor din Paris (FR) şi la Girls Rock Festival în Alexandria (Egypt). În 2010, au participat la opera rock „Peaches Does Herself“, în cadrul HAU Berlin. În 2011 au lansat cel de al doilea album, „Walrus”, înregistrat la casa de discuri staatsakt. Ulterior au pornit într-un turneu de promovare alături de alţi doi muzicieni, Simon Bauer & Hans Unstern. În 2012 Jolly Goods au susţinut un turneu în Canada şi SUA. În ultimul an trupa lucrează la cel de al treilea album. Tanja Pippi este şi fotografă şi creatoare de film(www.tanjapippi.net). Angy Lord are, la rândul ei, un proiect solo, în cadrul căruia cântă piese dark morbid la pian şi orgă.

„Jolly Goods, surori în spirit şi în realitate, ne arată ce se mai poate face în muzica rock: minimalism, calm, dar şi zgomot şi precizie.” (Ran Huber)

Cea de a XI-a ediție a Zilelor Filmului German la București are loc în perioada 4-10 noiembrie 2016, la Cinemateca Eforie (filmele pentru copii sunt difuzate în parteneriat cu KINOdiseea). Prețul biletelor este de 10 lei, însă există și posibilitatea abonamentelor: 4 intrări à 8 lei, total 32 lei. Abonații Cinematecii Eforie beneficiază de tarife reduse. Programul casei de bilete este zilnic, între orele 14-20.

Ultima proiecție are loc în Club Control (joi, 10 noiembrie, de la ora 21.00), eveniment la care intrarea este gratuită. În Club Control va avea loc proiecția filmului „Moarte hipioţilor!! Trăiască punk-ul!“, scris şi regizat de Oskar Roehleravând, urmată de concertul trupei germane Jolly Goods.

Organizator: Goethe-Institut

Parteneri: Control Club, TIFF

Sponsor: Lufthansa, Brot Manufactur

Parteneri media: Ştirile TVR, RFI România, News.ro, Accente, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ceașca de cultură, Calendar evenimente, Cinefan, Cinemagia, Filme şi Cărţi, Sub25, IQAds, LiterNet, Nine O’Clock, Romania Journal, Gratuitor

Articole similare

Incepe PRIME Maraton!

Jovi Ene

FILB aduce la Bucureşti spectacolul cu „cele mai antrenante lecturi”, Literary Death Match

Jovi Ene

Grupul Editorial ALL la Târgul Internațional Gaudeamus 2017

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult