Stiri

Laureaţii Galei Premiilor Observator cultural 2016

Gala premiilor Obs culturalPeste 300 de scriitori, oameni de cultură și cititori de toate vîrstele, printre care şi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, au venit luni, 28 martie, la Teatrul Odeon pentru a afla care sînt laureaţii Premiilor Observator cultural. Membrii juriului au avut o misiune dificilă şi, în final, au acordat opt distincții la şase categorii, precum şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Cea de-a zecea ediţie a marcat o noutate absolută – premiul Observator Lyceum, atribuit de un juriu alcătuit din 21 de elevi de la şapte licee de elită din Bucureşti. Evenimentul, moderat de actorul Sever Andrei, a fost punctat de band-ul Mike Godoroja & Blue Spirit, într-o ambianță semnată de scenografa Flavia Barabas. Trofeele oferite laureaţilor, simbol al Galei timp de 10 ani, au fost create de Elena Dumitrescu, sculptor.

Gala Premiilor Observator cultural a adus, la categoria Debut, două premii: Cristian Fulaş a fost premiat pentru romanul Fîşii de ruşine, Editura Gestalt Books, iar Ionelia Cristea, pentru volumul de poezie Noaptea de gardă, apărut la Editura Cartea Românească.

Juriul a acordat premiul pentru Proză ex-aequo lui Mircea Cărtărescu, pentru romanul Solenoid (Editura Humanitas), şi lui Daniel Vighi, pentru romanul Trilogia Corso (Editura Cartea Românească), în timp ce cartea anului la Poezie a fost aleasă Cerul senin de Ştefan Manasia (Editura Charmides).

De asemenea, la categoria proză, 21 de elevi de la şapte licee de elită din Bucureşti, propuşi de profesoarele lor de limba şi literatura română, au acordat premiul Observator Lyceum lui Octavian Soviany, pentru volumulMoartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească.

Au participat elevi de la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu“, Colegiul Naţional „George Coşbuc“, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“, Colegiul Naţional „Sfîntul Sava“, Colegiul Naţional „Tudor Vianu“, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“.

La Critică literară/Istorie literară / Teorie literară, profesorul Mircea Martin a fost recompensat pentru volumul Radicalitate şi nuanţă (Editura Tracus Arte).

Gabriel Andreescu a primit Premiul Observator cultural  la categoria Eseistică/ Publicistică, pentru volumul Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul comunist (Polirom).

Cea mai bună carte de Memorialistică a anului 2015 a fost Mîini cuminţi. Copilul meu autist (Polirom), semnată de Ana Dragu, o poveste emoţionantă despre fiul scriitoarei, diagnosticat cu autism de la vîrsta de doi ani.

Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia, decernat poeteiAngela Marinescu

Născută în 1941, la Arad, Angela Marinescu a debutat cu poeme în revista Tribuna de la Cluj în 1965, iar editorial, în 1969, cu volumul Sînge albastru. A publicat peste cincisprezece volume de poezie şi este prezentă în numeroase antologii în ţară şi în străinătate.

Începînd cu 2015, Editura Charmides a publicat, sub titlul Opere complete, două volume care cuprind toate poeziile Angelei Marinescuși un al treilea volum , ce conţine proză, eseistică și pagini de jurnal.

Traducătorul Dinu Flămînd a fost omagiat în cadrul Galei Observator cultural 2016. Ca în fiecare an, trofeul oferit traducătorului a fost creat de ceramista Elena Lot Vlad.

Dinu Flămînd (născut în 1947, în Susenii Bîrgăului) este poet, jurnalist, eseist şi un prolific traducător din spaniolă, portugheză, franceză, italiană. Printre cele mai importante traduceri în limba română se numără scrieri de Fernando Pessoa: Cartea neliniştirii, Opera poetică, Cronica vieţii care trece (în colaborare cu Micaela Ghiţescu), Ultimatum şi alte manifeste, precum şi antologia de proze poliţiste, Quaresma,descifrator, toate apărute la Editura Humanitas Fiction. Dintre traducerile recente, amintim: Inima inimii de António Lobo Antunes, Nu există lumină pură de Pablo Neruda, Maşina timpului şi alte poeme de Carlos Drummond de Andrade.

*

Precizare:

Fiecare scriitor premiat a primit un premiu în valoare de 2.000 de lei, în timp ce valoarea premiului „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost de 6.000 de lei.

Din juriul celei de-a X-a ediţii au făcut parte: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bianca Burţa-Cernat, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş.

Sponsor principal al Premiilor Observator cultural 2016: Muşat&Asociaţii.

Laureaţii celei de-a X-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2016

 Debut

  • Cristian Fulaş,Fîşii de ruşine (proză), Editura Gestalt Books
  • Ionelia Cristea,Noaptea de gardă (poezie), Editura Cartea Românească

Critică literară/ Istorie literară / Teorie literară

  • Mircea Martin,Radicalitate şi nuanţă, Editura Tracus Arte

Eseistică/ Publicistică

  • Gabriel Andreescu,Existenţa prin cultură. Represiune, colaboraţionism şi rezistenţa intelectuală sub regimul comunist, Editura Polirom

Memorialistică

  • Ana Dragu,Mîini cuminţi. Copilul meu autist, Editura Polirom

Poezie

  • Ştefan Manasia,Cerul senin, Editura Charmides

Proză

  • Mircea Cărtărescu,Solenoid,  Editura Humanitas
  • Daniel Vighi,Trilogia Corso, Editura Cartea Românească

Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia

  • Angela Marinescu

Premiul Observator Lyceum

  • Octavian Soviany, Moartea lui Siegfried, Editura Cartea Românească

Articole similare

PSIHOatelier: INDRĂGOSTEȘTE-TE PESTE 3 ANI! Iubește cu ochii deschiși | invitat psih. Alexandru Busila

Jovi Ene

Serile Filmului Românesc 2016: O expoziție pop-art de Ion Bârlădeanu, în premieră la Iași

Jovi Ene

Semnal TV filme: weekend 20 – 22 ianuarie 2012

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult