Stiri

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est vine la Chişinău!

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, cel mai important de acest gen din România şi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est, ajunge, începând de anul acesta, şi la Chişinău! Înfiinţat în 2006, Anim’est e cel mai mare festival de film din Bucureşti, ca număr de spectatori şi invitaţi, număr de filme, de cinematografe şi evenimente speciale. Adunând, pe parcursul primelor șase ediţii, peste 65.000 de spectatori şi proiectând peste 2.200 de filme de animaţie (lung şi scurt metraj, videoclipuri muzicale şi clipuri publicitare), Anim’est este festivalul de film cu cea mai spectaculoasă creştere în rândul publicului bucureştean.

Invitaţi la proiecţiile, workshopurile, seminariile Anim’est au fost, pe parcursul primelor şase ediţii, animatori precum Bill Plympton, John R. Dilworth, Shane Acker (nominalizaţi la Premiul Oscar), Mike Reiss (scenarist şi co-producător fondator The Simpsons), Georges Schwizgebel, Hayo Freitag, Juan Pablo Zaramella, Joan C. Gratz (câştigătoare a Premiului Oscar), Phil Mulloy, Mirai Mizue, Alexander Damm sau românii Ion Truică (selecţionat în competiţia Festivalului de la Cannes), Luminiţa Cazacu, Zeno Bogdănescu şi Isabela Petraşincu – distinşi cu Premiul Anim’est pentru Întreaga Activitate.

Misiunea Anim’est de resuscitare şi promovare a filmului de animaţie se face simţită prin premiile şi participările la festivaluri şi evenimente de film din România şi de peste hotare, obţinute de animatori debutanţi în competiţiile festivalului bucureştean.

Între 3 şi 6 noiembrie 2011, la Cinema Odeon, Anim’est le pregăteşte cinefililor din Moldova o ediţie specială, în cadrul căreia vor putea urmări peste 50 de titluri de scurt şi lung metraj, producţii internaţionale, româneşti şi moldoveneşti proiectate pe parcursul celor patru zile de festival.

Crulic – Drumul spre Dincolo (r. Anca Damian, România-Polonia, 2011), filmul de deschidere al Anim’est 2011 la Bucureşti, ţine capul de afiş al primei seri de festival la Chişinău, joi, 3 noiembrie, de la ora 19:00. El va fi proiectat în prezenţa animatorilor Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, precum şi a co-producătorului polonez al filmului, Arkadiusz Wojnarovski. Proiectat în premieră mondială în cadrul Competiţiei Oficiale a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, unde a obţinut o Menţiune Specială, lungmetrajul spune povestea  lui Claudiu Crulic, cetăţeanul român decedat în ianuarie 2008, într-o închisoare din Polonia, la vârsta de 33 de ani, după trei luni de greva foamei, ignorat cu desăvârșire, atât de autoritățile poloneze, cât și de cele române. Transformat în personaj de film interpretat de cunoscutul actor român Vlad Ivanov (Polițist, adjectiv; 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile; Principii de viață), Crulic își spune acum povestea pe ecranele internaţionale. Lungmetrajul Ancăi Damian face parte din selecţia oficială a unor festivaluri internaţionale de film de prestigiu, precum cele de la: Varşovia, Pusan (Coreea de Sud), Reykjavik, Cottbus, Jihlava, CPX DOX sau Festivalul de Film BFI Londra.

Programele includ o mare diversitate de filme de animaţie: de la cele mai noi producţii internaţionale, premiate la festivaluri importante din întreaga lume; până la filme de arhivă din România şi Republica Moldova, filme premiate în edițiile recente ale festivalului. Competiţiile de Videoclip & Advertising de la Bucureşti vor face în egală măsură deliciul iubitorilor de film şi muzică.

Patru zile de proiecţii de filme de animaţie sunt o premieră în Chişinău, iar ele aduc nu doar proiecţii, ci şi un concept foarte dinamic şi modern. Şi, de asemenea, multe surprize!

Articole similare

Travel Stories: Pakistan & the Karakoram Highway, with Pavlo Morkovkin from Ukraine

Jovi Ene

Editura Litera își așteaptă cititorii la Bookfest 2017

Jovi Ene

Proiecție BIFF: WULU (2017)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult