Editorial Recomandat Saptamani de autor

Saptamana Elizabeth Taylor (25-30 aprilie 2011)

Cand Elizabeth Taylor a murit acum cateva saptamani articolele omagiale s-au ocupat in detaliu de viata ei publica si particulara. Greu de ocolit aceste aspecte cand este vorba despre o actrita care a ocupat paginile rubricilor de can-can-uri incepand de la varsta copilariei cand era una dintre actritele copii din generatia imediat urmatoare lui Shirley Temple si Mickey Rooney, a crescut pentru a deveni una dintre exponentele ‘star-system’-ului din Hollywood, s-a casatorit de opt ori dintre care de doua ori cu marele actor englez Richard Burton, a aparut de 14 ori pe coperta revistei ‘People’ si a fost una dintre primele actrite cunoscute care a pozat nud pentru ‘Playboy’, a intretinut un stil de viata extravagant si relatii esoterice cu star-uri cel putin la fel de bizare cum a fost Michael Jackson, si si-a dedicat ultimele decenii ale vietii (si nu putini bani) unor cauze cum ar fi lupta cu boli fatale ca SIDA.

Mult mai putin s-a vorbit despre cariera sa artistica, exceptand desigur presa de specialitate. O personalitate spectaculoasa poate uneori pune in umbra un mare artist si acesta pare a fi si cazul ei. Elizabeth Taylor a fost una dintre cele mai importante actrite ale deceniilor 50 si 60 din cinematografia americana si engleza. Gama ei de roluri a acoperit genuri diferite, de la saga istorica si sociala de mare succes in Hollywood la mijlocul secolului trecut, trecand prin superproductii istorice (cam oricine cunoaste faptul ca a jucat in ‘Cleopatra’) si pana la dramele sociale si ecranizarile pieselor unor dramaturgi importanti ca Tennessee Williams si Edward Albee in anii 60. I-a avut parteneri pe multi dintre cei mai importanti actori ai perioadei sale – Montgomery Clift, Katharine Hepburn, Rock Hudson, James Dean, Paul Newman, Richard Burton, Warren Beatty, Marlon Brando, Jane Fonda si a lucrat sub indrumarea unor regizori ca John Huston, Vincente Minelli, Franco Zefirelli. A luat un premiu Oscar pentru rolul din ‘Cui ii este frica de Virginia Woolf’.

In saptamana aceasta vom scrie pe filme-carti.ro despre cateva din filmele in care a jucat Elizabeth Taylor. Speranta noastra este ca ati vazut sau veti vedea aceste filme dupa ce veti citi cronicile noastre si ca poate veti fi de acord cu noi ca Elizabeth Taylor a fost nu numai o mare vedeta dar si una dintre cele mai bune actrite dintre marile vedete.

Articole similare

Aniversarea, de Bill Macllwraith

Delia Marc

Să citim împreună: Citește-i iepurașului tău, Rosemary Wells

Carmen Florea

Prin blogosfera literara (17 – 23 februarie 2014)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult