Editorial

Nominalizari Globurile de Aur 2012: cel mai bun film de animatie

Anul acesta se pare ca este o mare concurenta la categoria “cel mai bun film de animatie” atat la Globurile de Aur 2012, cat si la Premiile Oscar 2012. Care sunt favoritele? “Tintin” si “Cars 2”. Pentru prima data in ultima perioada, duelul se anunta extrem de egal, iar filmul lui Steven Spielberg poate detrona cei cinci ani de victorie ai celor de la Pixar la Globurile de Aur.

Asociatia Presei Straine de la Hollywood a considerat destul de tarziu ca este necesar un premiu pentru filme de animatie. Prima data, in anul 2002, s-a decernat primul premiu Oscar pentru animatie, iar castigatorul a fost productia celor de la DreamWorks Animation, “Shrek”. Cinci ani mai tarziu, s-a instituit si premiul Globul de Aur pentru animatie (in trecut, filmele de animatie erau nominalizate/premiate la sectiunea de film de comedie sau musical). Pentru ultimii cinci ani, cei de la Pixar au castigat toate premiile: “Cars” a luat Globul de Aur inaugural pentru animatie, invingand concurenti precum “Happy Feet”, “Monster House” sau “Bee Movie” (pentru ca la Oscar, in acelasi ani, sa castige “Happy Feet”).

De atunci, in fiecare an, un alt film Pixar a pastrat aceasta traditie: “Ratatouille”, “WALL-E“, “Upsi Toy Story 3” au castigat rand pe rand.

In acest an, Lasseter se intoarce cu partea a doua de la “Cars”, in care Lightning McQueen (Owen Wilson) si Mater (Larry the Cable Guy) se intrec din nou in cursele de masini, parca special pentru a castiga un nou premiu la Globurile de Aur. Nu lipseste insa nici “Happy Feet Two”, o parte a doua si a principalului concurent de acum doi ani. Nu este insa aceeasi cursa ca in 2006. Sunt mai multi concurenti care asteapta o nominalizare: “Kung Fu Panda 2” si “Puss in Boots” (de la DreamWorks Animation), “Rio” (de la Fox), “Rango” (de la Paramount), “Winnie the Pooh” (de la Disney) si “Arhur Christmas” (de la Sony).

Cu toate acestea, se pare ca principalul concurent este un nou venit in lumea animatiei: Steven Spielberg, care regizeaza prima sa animatie, “The Adventures of Tintin“, care foloseste ultimele tehnici ale cinematografiei 3D, avandu-l ca producator pe Peter Jackson. Tintin este un nume faimos in Europa, acolo unde multi dintre membrii Asociatiei Presei Straine de la Hollywood isi au originea. Desi Paramount nu va lansa filmul in Statele Unite pana pe 21 decembrie, la aproape o saptamana dupa anuntarea nominalizarilor la Globurile de Aur, el are deja un succes masiv in lume, unde a strans peste 160 de milioane in primele doua saptamani de la lansare.

Cine va castiga? Si noi suntem la fel de curiosi.

Articole similare

Editura Vellant la Bookfest 2019

Jovi Ene

Letters from Iwo Jima (2006): Saptamana Clint Eastwood

Jovi Ene

Martin Puchner la Bucureşti

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult