Editorial Recomandat

Filme, carţi şi câteodată fotbal: 24 iunie 2012

Rezultate 23 iunie:

Spania-Franta
Pronosticuri corecte: Eddie, Marian, Jules, Mihaela M.

Meciul zilei: Anglia-Italia. Pilula culturala: Jovi.

Cea mai importanta lucrare militara a imparatului roman Hadrian este zidul pe care l-a construit la limita de nord a imperiului, in anul 122 d.Hr., in timpul calatoriei sale in Britannia, Anglia de astazi. Intentia sa era ca zidul sa separe fizic romanii de barbari, sa ofere un punct de observatie si sa fie folosit pentru a controla orice schimb comerciale ce avea loc intre cele doua parti. Zidul masoara 6 metri inaltime, 3 metri latime si se intinde pe o lungime de 80 de mile romane (115 kilometri), de la localitatea care astazi se numeste Bowness, de la Marea Irlandei, si pana la gurile raului Tyne, in apropiere de Wallsend, la Marea Nordului.

Zidul pare sa fi fost un experiment multicultural. Pentru a-l construi, Hadrian a trimis trei legiuni de soldati din tot imperiul, cu scopul de a-si tine oamenii motivati si ocupati chiar si in timp de pace. A incurajat libertatea religioasa si a intarit, cu succes, sentimentul soldatilor de a fi romani, in ciuda diferentelor de etnie. Ironia sortii este ca, de indata ce imperiul roman a inceput sa se dezintegreze, zidul a primit o cu totul alta semificatie; chiar si astazi, unii britanici considera constructia antica o granita intre doi rivali istorici – Anglia si Scotia.

Tot Hadrian a fost imparatul roman care nu a iubit niciodata Roma. Asa ca, de fiecare data cand trebuia sa se intoarca la treburile imperiale de la centru, nu prefera Roma, ci se retragea la Tivoli, in Italia de astazi, la o villa pe care a proiectat-o el insusi. Construita in doua etape, intre 118 si 134 d.Hr., Villa Adriana era asezata pe un teren de aproape 120 de hectare. Sub impulsul pasiunii sale pentru civilizatiile greaca si egipteana si entuziasmului sau fata de arta, istorie si filosofie, Hadrian a reprodus, in miniatura, principalele monumente din imperiu, pentru a crea „un oras ideal” doar al sau.

Pronosticuri meciuri 24 iunie 2012. Anglia-Italia

Jovi: 1-2
Eddie: 0-1
Dan:  2-1
Marian: 2-1
Mihaela St.: 1-1 (calificata Italia)
Iulian: 1-1 (castiga Anglia)
Alartes: 2-1
Mike: 1-0
Codrut: 1-1 (castiga Italia)
Jules: 1-2
Costi: 1-1 (castiga Italia)
Mihaela M.: 0-1

Clasament intermediar (s-a acordat, conform regulamentului, 1 pct. pentru cei care au ghicit echipa calificata in semifinala):

1. Marian – 49 pct.
2. Mihaela M. – 35 pct.
3. Mike – 33 pct.
4. Codrut – 32 pct.
5. Eddie – 28 pct.
6. Mihaela St. – 26 pct.
7. Dan – 24 pct.
8-10. Alartes, Iulian, Jovi – 23 pct.
11. Jules – 21 pct.
12. Costi – 16 pct.
Parteneri concurs: Editura Polirom şi Books-Express.ro.

Momentul partenerului Books-Express.ro: Pele: The Autobiography Edison (Edson) Arantes do Nascimento, mai cunoscut sub pseudonimul de Pelé (n. 23 octombrie 1940) este un fost fotbalist brazilian, considerat de multă lume ca fiind cel mai mare fotbalist din toate timpurile. În anul 1999, Pelé primit titlul de Atlet al Secolului din partea Comitetului Internațional Olimpic. El a alcatuit FIFA 100, un top al celor mai buni fotbalisti ai tuturor timpurilor. Acest magnific jucator in 1276 de meciuri jucate a marcat 1201 goluri.

Va precizam ca oricine poate comenta la articolele noastre, iar cel care va ghici cele mai multe rezultate în comentariile înaintea jocurilor va primi un pachet de cărţi-surpriză din partea Filme-carti.ro.

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (8 – 14 februarie 2016)

Jovi Ene

Cărți pentru copii: Cartea marilor descoperiri

Jovi Ene

Povestea poveștii în filmul românesc (1912-2012), de Marilena Ilieșiu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult