Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (20 – 26 august 2018)

Știrile săptămânii: Spune-mi o poveste adevărată. Repede. Cu Aristoteles Workshop; Caravana filmului românesc ajunge şi la Paşcani; Concertul Horace Andy de la București – anulat; “Alpha”, pregătit să domine la cinema; „Licu, o poveste românească”, de vineri în cinematografe; „Un om integru”, filmul lui Mohammad Rasoulof interzis în Iran, din 31 august în cinematografe în România; Începe Divan Film Festival 2018: filme balcanice senzaționale, concerte electrizante, teatru și demonstrații culinare de poveste.

Spune-mi o poveste adevărată. Repede.

„Ia o cameră, filmează ceva, arată cuiva.” – Jean Luc Godard

De trei săptămâni încoace, cinci echipe de filmare străbat Țara Hategului în lung și în lat. Provocarea e mare: poți să faci un film (de festival) în cinci săptămâni, de la zero până la prima proiecție în fața unui juriu internațional? Dintre toți aplicanții, 15 tineri au câștigat șansa să arate ce pot și să învețe de la câțiva dintre cei mai buni profesori de film documentar ai momentului. La Aristoteles Workshop, facem asta în fiecare an, de 13 ani. Din 2006, de când Adina Pintilie câștiga aici premiul pentru filmul ei de debut „Nu te supăra, dar…” Așadar, cine ar putea fi următoarea Adina Pintilie?

Și despre ce ziceai că e filmul?

E cea mai grea întrebare la care fiecare dintre cei 15 regizori, directori de imagine și editori trebuie să răspundă. Vin apoi în suită „Să spunem că e despre asta. Ce filmezi acum?” și mai ales „Și apoi ce urmează? Ce mă face să vreau să mă uit în continuare?” Dacă cei doi tutori John Appel și Jeroen Berkvens sunt mulțumiți de răspuns, dau verdictul cel mai râvnit: „Vino înapoi cu ceva care să merite văzut”. Cum ar fi…

Pe drumul spre Petroșani mașinile trec fără să se oprească prea des la stup. În rulota de lângă albine, un apicultor trăiește în afara timpului.

În Valea Lupului viața curge după ritmul muncii câmpului, cu tradiții moștenite peste generații. Mai există oare continuare pentru acest mod simplu de viață? Cine preia ștafeta?

În 1962, un baraj pe râul Cerna condamnă o întreagă comunitate la strămutare și vechiul lor sat la uitare. Unul dintre ei însă, se încăpățânează să rămână. Povestea lui și a satului de sub ape o spun supraviețuitorii.

Conversație de coafor, terapie sau filosofie? Micul salon de manichiura dintr-un sat din Hațeg e o răscruce de povești de viață.

De la o duminică la alta, Estera se botează și se căsătorește. Cum trece o tânără de 20 de ani de la adolescență la statutul de femeie măritată, după rigorile comunității baptiste?

15 realizatori și artiști de urmărit

Echipele sunt un amestec de nouă națiuni, limbi și abilități, cu trei roluri prestabilite: regizor, director de imagine și monteur. Pentru că documentarea este importantă, există câte un vorbitor de limbă română în fiecare dintre ele. Cine sunt cei 15?

Iată cele cinci echipe care încearcă să facă cel mai bun film al ediției.

Prima echipă

Laura Rodriguez, din Spania, este realizator de film documentar cu experiență în jurnalism, unde are un master de la Universitatea Complutense și unul de la Universitatea Francisco de Vitoria din Madrid. A lucrat în radio și televiziune ca reporter timp de patru ani. Este în postproducție cu primul ei film, un documentar de lungmetraj despre vindecări miraculoase în cultele religioase în Cuba. La Aristoteles Workshop este regizoarea unuia dintre cele cinci filme.

Luca Gennari, din Italia, este director de imagine din noua generație a filmului italian. A absolvit studii de film la Universitatea din Bologna, Școala de Fotografie Kaverdash din Milano și, în 2011, Școala Națională de Film și Televiziune, CSC, sub îndrumarea maeștrilor Giuseppe Rotunno, AIC, ASC și Giovanni Fiore Coltellacci, AIC. După o ucenicie de trei ani în echipa de cameră, lucrează acum în publicitate și proiecte narative. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

Ioana Pop, din România, este cameraman și fotograf. Este absolventă a Facultății de Teatru și Televiziune și masterandă în cadrul Programului de Documentary Filmmaking la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu care AW s-a asociat. Lucrează cu mai multe festivaluri de film și teatru și cu Create.Act.Enjoy, o organizație nonguvernamentală activă în proiecte de terapie prin artă în spitalele din Cluj-Napoca. Filmul ei de licență a obținut premiul publicului la Filmul de Piatră din Piatra Neamț în 2016. A fost asistent de regie la „Emigranții”, de Andra Salaoru, câștigătoarea competiției locale la TIFF în 2018. La Aristoteles Workshop este editor.

A doua echipă

Antonio Valerio Frascella, din Italia, face filme la confluența dintre antropologie, documentar și experimental. A studiat scenaristica la Școala de Cinema și Televiziune „Luchino Visconti” din Milano, dar și-a dezvoltat abilitatea de realizator filmând și montând pentru o agenție de publicitate și chiar pentru un campionat de fotbal, pentru Universitatea din Milano. Este autorul filmului documentar „La louviere sud”, care spune povestea câtorva dintre personajele care se intersectează într-o gară în sudul Belgiei. La Aristoteles Workshop este regizor.

Lamia Sabic este regizoare și director de imagine de film documentar și ficțiune din Bosnia. A studiat regie de film la Film Factory în Sarajevo, unde și locuiește în prezent. A produs și lucrat la peste 20 de proiecte de film din 2013 și regizează din 2014. Filme ei sunt portrete de personaje și locuri. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

Gabriela Forfotă, din România, a regizat și co-regizat 4 filme documentare de scurtmetraj în România, Letonia și Cuba. Lucrează la primul ei documentar de lungmetraj despre Emeric Imre și scena folkului românesc, care va fi și filmul-disertație de master în cadrul Programului de Documentary Filmmaking al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Este stabilită în Olanda de 12 ani, unde a studiat pentru prima data filmul la SAE Institute Amsterdam, dar călătorește des în România, unde își găsește subiectele. La Aristoteles Workshop este editor.

A treia echipă

Andrei Răuțu, din România, face film documentar și de ficțiune din 2013 în România, China, SUA și Portugalia. A fost reporter la Forbes și a lucrat în televiziune. A coordonat workshopurile Festivalului Internațional de Film Kinodiseea din București și a fost asistent de regie pentru Corneliu Porumboiu la filmul „Gomera”.     Scurtmetrajul lui de ficțiune „Ela, Panda și Madam” a călătorit la festivaluri în toată lumea și a câștigat premiul publicului la ShortsUP – Marele Picnic, în 2015. Este absolvent de regie de film al UNATC și are un master în comunicare audio-video la SNSPA. La Aristoteles Workshop este regizor.

Anai Paz este realizatoare de film documentar și experimental, de origine din Chile. A absolvit Technische Kunsthochschule, secțiunea animație și își va continua studiile cu regie de film documentar la FilmArche în Berlin, unde locuiește din 2013. Este autoarea filmului documentar „Ckausama” (i.e. „Aproape mort”, în limba kunsa) despre viața populației indigene pe cale de dispariție din deșertul Atacama, din Chile, unde apa e o resursă privată deținută de trei corporații, după o lege dată de regimul Pinochet în 1981. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

Andrea Ruethel din Germania este autoare de film documentar și experimental. A absolvit un program de master în Media Art and Design la Bauhaus University în Weimar în 2016. A lucrat și studiat în Rusia, Kazahstan și România, iar în prezent locuiește în Leipzig. Și-a expus și prezentat filmele și experimentele în multe festivaluri internaționale de artă media. La Aristoteles Workshop este editor.

A patra echipă

Vincent Sparreboom este regizor de film documentar din Olanda. După absolvirea Facultății de Antropologie Culturală la Amsterdam, este acum student de film documentar la Universitatea de Arte din Utrecht. După două scurtmetraje în primul an de facultate, este acum, la Aristoteles Workshop, regizor pentru primul lui film documentar de 30 de minute.

Anelise Sălan, din România, este videograf cu experiență de 12 ani în televiziune. A absolvit Facultatea de Juralism a Universității Media, școala de jurnalism, film și televiziune a grupului de presă MediaPro, în 2002 și programul de master al Facultății de Jurnalism al Universității București. De atunci a scris, regizat, filmat și montat pentru producții precum „Bucătăria lui Radu”, „Descoperă România” sau making of-uri de lungmetraje precum „Breaking news”, de Iulia Rugină. La Aristoteles Workshop este singurul director de imagine român din grup.

Magnus Lorenz este autor de film documentar din Berlin, Germania. A studiat media și comunicare la Universitatea Passau și în prezent este masterand în Programul de Documentary Filmmaking al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. A lucrat în Georgia, Germania, Tanzania și Tadjikistan, și acum în România, la Aristoteles Workshop, unde este editor. Este deja în pregătire cu următorul proiect, un documentar despre lumea muzicii electronice din Tbilisi, Georgia.

A cincea echipă

Sofia Iulia Nelega este regizoare de film documentar și de ficțiune din România. A absolvit imagine de film la Facultatea de Teatru și Televiziune și este masterandă în Programul de Documentary Filmmaking al Universitatății Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Filmul ei de licență a fost selecționat în festivaluri internaționale de film studențesc din România și din Portugalia și la TIFF. La Aristoteles Workshop este regizoarea unuia dintre cele cinci proiecte.

Jordan Mihailovsky este regizor de film independent în Bulgaria. A absolvit Central Film School la Londra, unde s-a pregătit să devină director de imagine și editor și apoi a lucrat ca videograf și în echipa de cameră în scurtmetraje și videoclipuri muzicale. Este masterand la New Bulgarian University din Sofia în regie de film. Lucrează la un canal youtube de eseuri video despre lumea filmului care va fi lansat în curând. La Aristoteles Workshop este director de imagine.

Marie Leeman, din Paris, este studentă la jurnalism de televiziune la DREAM-Universitatea din Valenciennes, în Franța. A lucrat pentru mai multe proiecte studențești că producător, co-scenarist, cameraman și editor. La Aristoteles Workshop este editor, pentru prima dată într-o echipă internațională, și tot pentru prima oară într-un proiect de film documentar de 30 de minute.

Până când o nouă șarjă va fi proaspăt scoasă din montaj, producțiile finalizate Aristoteles Workshop pot fi văzute pe cinepub.ro, o platformă online gratuită de cinema românesc dedicată iubitorilor și creatorilor de film românesc.

Din 2018, AW este partener cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Televiziune și cu cinepub.ro, platforma unde filmele românești se văd gratuit și legal de oriunde din lume.

Ediția din acest an este finanțată de Centrul Naţional al Cinematografiei CNC, UCIN (Uniunea Cineaștilor din România) și DACIN SARA și suținută de NouMax.

Traversăm Țara Hațegului în lung și în lat după idei și oameni extraordinari cu mașini oferite de partenerul nostru pentru excelență Mercedes-Benz.

Ne răcorim si ne bucurăm de-o poveste bine spusă cu partenerii noștri Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Duc vestea mai departe de filme bune ce va să vină partenerii noștri media cinemagia.ro și liternet.ro.

Despre Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) a fost creat în 2006 de către producătorii Dan Nuțu și Cristina Hoffman, cu sprijinul televiziunii franco-germane Arte, pentru a susţine o nouă generaţie de cineaşti de film documentar, cu o experienţă anterioară în film sau producţia video. Experţi recunoscuţi din domeniul filmului documentar oferă pregătire profesională participanţilor. Programul se adresează tinerilor cineaşti cu talent şi pasiune, opinii proprii, dorinţa de a propune şi susţine, angajament şi capacitate de lucru în echipă.

AW este producătorul a zeci de documentare care au primit aprecierea publicului şi a juriilor internaţionale, fiind finaliste în selecţia oficială sau câştigătoare ale unor festivaluri de marcă precum Cannes Film Festival – Quinzaine des Réalisateurs, DoK Leipzig, IDFA Amsterdam sau Locarno International Film Festival.


Caravana filmului românesc ajunge şi la Paşcani

În cei şase ani de când prezentăm Capodoperele cinematografiei naţionale din toate timpurile, în oraşele mari şi mici ale României, am ajuns la mintea şi la sufletul a peste 100.000 de oameni.

Acum iată că, între 24 şi 26 august sosim la Paşcani, care se adaugă astfel celor peste 30 de oraşe în care publicul de toate vârstele a apreciat prestaţia marilor actori români.

E timp frumos, aşa că vă invităm la proiecţii gratuite, în aer liber, în Piaţa din faţa Primăriei Municipiului Paşcani.

Şi cum am putea veni în oraşul marelui povestitor care a fost Mihail Sadoveanu, decât cu filme de mare calitate artistică, selectate pentru dumneavoastră, ca să putem astfel omagia împreună Centenarul Marii Uniri?

Deschidem „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale”  pe 24 august, la ora 20:30, cu pelicula „Triunghiul morţii” (1999), în care maestrul filmului de acţiune, Sergiu Nicolaescu, reconstituie epopeea luptelor din 1917, din Moldova, ce au constituit un punct nodal în evoluţia Primului Război Mondial. La Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, armata română a oprit ofensiva germană, în cea mai mare bătălie de pe frontul românesc, din Războiul de Reîntregire a Neamului. Maia Morgenstern este Regina Maria, în această peliculă, în care regizorul şi-a rezervat rolul Generalului Averescu, creierul operaţiunilor militare din Moldova, care au dus la stabilizarea frontului, în timp ce actriţa Teatrului naţional din Bucureşti, Ilinca Goia, a întruchipat-o pe tânăra şi brava eroina Ecaterina Teodoroiu.

A doua zi, sâmbătă, 25 august, la aceeaşi oră, „Ecaterina Teodoroiu”, un film semnat de Dinu Cocea, cu douăzeci de ani mai devreme şi dedicat tot eroinei Primului Război Mondial. Cercetaşă şi asistentă medicală pe front, tânăra a cerut să intre în focul luptelor, după ce fraţii ei au murit în război. Luată prizonieră de nemţi, a evadat, a fost apoi rănită, decorată şi şi-a pierdut viaţa la 24 de ani, în luptele de la Mărăşeşti, comandând unul din plutoanele româneşti care au respins ofensiva germană din Moldova. Filmul semnat de Dinu Cocea urmăreşte povestea de război a acestei gorjence dârze, o adevărată eroină a neamului românesc.

Încheiem weekendul cu proiecţia filmului regizat de Andrei Blaier, „Momentul adevărului (Dreptatea)”. Produs în 1989, cu câteva luni înainte de căderea comunismului, filmul nu a rulat în cinematografe decât o săptămână, după care a fost cenzurat, adică pus la păstrare. Pentru că, sub alt nume, personajul principal al acestei poveşti de dragoste proiectate pe fundalul marilor frământări istorice, petrecute în preajma Marii Uniri, era unul din făuritorii ei: marele om politic ţărănist Iuliu Maniu. După ce a participat la alcătuirea României Mari, îşi va sfârşi zilele în 1953, în semn de recunoştinţă din partea guvernului comunist, în închisoarea de la Sighet. 

În fiecare seară, înainte de proiecţia filmelor, vă aştepăm de la ora 19, alături de voluntarii asociaţiilor ATEAM, Şansa 2010 şi ATOR Paşcani, să vă alăturaţi flash mob-urilor organizate de ele. Distracţie asigurată!

Nu rataţi cele trei seri de proiecţii cinematografice ale Caravanei filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale!

Va rămâne în amintirea dumneavoastră. Şi în istoria oraşului.

***

Program Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale

Piaţa din faţa Primăriei Municipiului Paşcani, 24 – 26 august 2018

Vineri, 24 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010, Asociaţia ATOR Paşcani;

Vineri, 24 august, ora 20.30TRIUNGHIUL MORŢII

Scenariul şi regia: Sergiu Nicolaescu

Cu: Sergiu Nicolaescu, Maia Morgestern, Ilinca Goia, Eusebiu Ştefănescu, George Alexandru, Florin Zamfirescu

Sâmbătă, 25 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010,  Asociaţia ATOR Paşcani;

Sâmbătă, 25 august, ora 20.30ECATERINA TEODOROIU

Regia: Dinu Cocea; Scenariul: Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă

Cu: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru

Duminică, 26 august, 19.00 – 20.30: Activităţi pentru copii în aer liber – organizate de voluntarii Asociaţiei ATEAM şi Şansa 2010, Asociaţia ATOR Paşcani;

Duminică, 26 august:, ora 20.30MOMENTUL ADEVĂRULUI (DREPTATEA)

Regia: Andrei Blaier; Scenariul: Titus Popovici

Cu: Gheorghe Dinică, Alexandru Repan, Irina Petrescu, Mircea Albulescu, Ilinca Goia, Eusebiu Ştefănescu

***

Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale” este un proiect aflat în al şaselea an de existenţă. El aduce filmul românesc acasă la oameni, promovându-l într-o manieră accesibilă. Filme de patrimoniu şi succese ale ultimilor ani, toate sunt prezentate publicului din toate oraşele ţării, mari şi mici, în spaţii diverse, de la pieţe centrale, la biblioteci, muzee, sau spaţii neconvenţionale. Aceste evenimente, rememorând marile momente ale istoriei şi prezentului filmului românesc, contribuie la formarea unei culturi cinematografice a publicului şi stimulează sentimentul de mândrie locală, prin punerea în valoare a geografiei culturale a oraşelor.

***

Asociaţia CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) şi Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel naţional, prin cele două secţiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.

În cei cinci ani de existenţă, Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori şi consemnând 2.500 de referiri în presa locală şi naţională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi  imagine.


Concertul Horace Andy de la București – anulat

Concertul muzicianului reggae Horace Andy, ce urma să aibă loc în 14 septembrie, la București, se anulează din motive logistice.

Programat pentru data de 14 septembrie, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din București, în cadrul celei de-a treia ediții DokStation Music Documentary Film Festival, concertul artistului jamaican Horace Andy nu va mai avea loc. Anularea survine în urma unor întârzieri în procesul de emitere a vizei de rezidență în Marea Britanie, semnalate de managementul artistului.

„Ne pare foarte rău pentru această situație, pe care nu am reușit să o rezolvăm în timp util. Horace Andy regretă că nu-și va putea respecta angajamentul față de fanii români”, precizează managementul artistului.

Toți cei care au achiziționat bilete la acest eveniment își vor recupera integral contravaloarea acestora.

Cei care au achiziționat bilete online prin Eventbook.ro vor fi informați printr-un email de la office@eventbook.ro despre procedura de returnare. Cei care au achiziţionat bilete de la librăriile partenere din rețeaua Eventbook îşi pot recupera banii odată cu prezentarea biletelor la punctul din care au fost cumpărate.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018. Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe va fi disponibil în curând la www.dokstation.ro.

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale și concerte live, în clădiri cu istorie și tradiție, dar și în spații neconvenționale.

Evenimentele din cadrul DokStation 2018 vor fi găzduite, ca și anul trecut, de Parcul Drumul Taberei, Control Club, Spațiul M60, DESCHIS Gastrobar și Apollo 111.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată Wearebasca și Asociația DokStation. Parteneri: Centrul Cultural European Sectorul 6 – Primăria Sectorului 6, Cohn and Jansen JWT, Control Club, Apollo111, Spațiul M60, DESCHIS Gastrobar, CINEPUB.ro, Cărturești, TANĂNANA.


“Alpha”, pregătit să domine la cinema

Sfârșitul verii aduce pe marile ecrane o producție impresionantă atât prin povestea inedită, cât și prin efectele vizuale spectaculoase: “Alpha”. Reunind o distribuție internațională, filmul realizat de Columbia Pictures și Studio 8 prezintă o călătorie prin vremuri imemoriale, în timpul erei glaciare, pe când Homo sapiens făceau primele încercări de domesticire a lupilor, transformându-i din fiare și dușmani în prieteni – o experiență emoționantă, care transcende milenii. “Alpha” va rula, în premieră, la cinema începând de vineri, 24 august 2018.

În zorii istoriei, acum 20.000 de ani, primii Homo sapiens învață atât tainele supraviețuirii în condiții vitrege, cât și secretele comunicării dincolo de limitele speciei.

Într-o Europă înghețată, cu ierni lungi și grele, tânărul solutrian Keda din tribul Cro-Magnon(interpretat de Kodi Smit-McPhee, care a jucat și în filmele “Let Me In,” “X-Men: The Apocalypse”) este rănit grav în timpul primei sale vânători de bizoni. Considerat mort și rămas singur, trebuie să înfrunte o mulțime de pericole, dar are și șansa de a se apropia de un lup rănit și singur ca și el: Alpha. Treptat, relația dintre ei avansează și fiara se transformă în prieten, iar Keda, devenit războinic în toată regula, descoperă că împreună au mai multe șanse să supraviețuiască, dacă învață să comunice și au încredere unul în celălalt. Prietenia lor nu doar că le schimbă amândurora viața, ci dă un alt sens existenței și influențează pentru totdeauna viitorul omenirii. Reînviind o eră demult apusă, această poveste universală depăşește barierele lingvistice și ne arată cum trăiau strămoșii preistorici. Autenticitate, emoţie şi imagini uimitoare – iată ce ne rezervă “Alpha”, din 24 august 2018, la cinema.

Desigur, intensitatea filmului se datoreazămult și efectelor vizuale, echipa de producție oferind spectatorilor o călătorie fantastică prin peisaje glaciare. Pentru o mai mare încărcătură emoţională, majoritatea scenelor au fost filmate cu animale reale, nu realizate digital. Totodată, pentru a portretiza Solutrienii în termeni cât mai veridici, producătorii au colaborat cu arheologi și paleologi pentru capersonajele să arate și să comunice întocmai așa cum se presupune că ar fi făcut-o primii oameni, ba chiar au creat o limbă nouă, limba Cro-Magnon – o adevărată provocare pentru lingviști și actori. Scenariul nu abundă însă în dialoguri, astfel încât mare parte din comunicare se realizează prin limbajul trupului, sporind dramatismul și dinamica vizuală. De altfel, nu întâmplător producătorii au ales o distribuție internațională: actorii din Australia, Islanda, Suedia, Polonia, Belgia, Chile, Bolivia, SUA și Canada, alături de câinii-lup din Cehia, Spania și insulele scoțiene Orkney transmit spectatorilor sentimentul că, dincolo de barierele culturale și lingvistice, toți avem aceleași nevoi și temeri.

“Este aproape ca o poveste spusă la focul de tabără de pe vremuri”, spune Albert Hughes, regizorul și creatorul poveștii Alpha (cunoscut pentru producția“The Book of Eli”). O poveste a comunităţii, care ne prilejuiește o călătorie emoţionantă într-un trecut cu totul necunoscut, dar şi o lecţie despre prietenie și încredere, despre comunicare și evoluție.

Filmările au avut loc în Canada, în Vancouver şi în preeria şi mlaştinile din sudul Albertei, în estul Islandei, în Los Angeles şi Apple Valley, California, precum și la Dinosaur Park, sit aflat sub egida UNESCO, unde se păstrează 150 de schelete complete de dinozauri din perioada cretacică, de acum 75 de milioane de ani.

Echipatehnică include laureați la Oscar, iardin distribuție fac parte Jóhannes Haukur Jóhannesson, Leonor Varela, Marcin Kowalczyk, Jens Hultén, Natassia Malthe, Spencer Bogaert, Mercedes de la Zerda și câinele-lup Chuck din Cehia în rolul lui Alpha.Realizat de Columbia Pictures şi Studio 8, filmul durează 96 de minute, se adresează audienței generale și este distribuit în România de InterComFilm Distribution. Trailerul poate fi urmărit aici: https://www.youtube.com/watch?v=QaPquFB4h1k


„Licu, o poveste românească”, de vineri în cinematografe

Cel mai emoționat documentar românesc al anului, „Licu, o poveste românească”, realizat de Ana Dumitrescu, va rula, începând de vineri, în cinematografele din țară, iar evenimente speciale sunt pregătite la Sibiu și Oradea.

Câștigător al trofeului Golden Dove la DOK Leipzig 2017, „Licu, o poveste românească” va rula la București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema & More Băneasa, Hollywood Multiplex, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Europa), Alba Iulia (Casa Forum), Bacău (în cadrul Festivalului Național „Film mai aproape” – ediția a treia), Baia Mare (Cinema Dacia), Bârlad (Cityplex Victoria), Botoșani (Cinema Unirea), Brăila (Cinema Central), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Craiova (Cinema Modern), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Publicul din Sibiu îl va putea întâlni pe Licu, sâmbătă, 25 august, de la ora 18.00, la Teatrul Gong.

Documentarul va rula în premieră la Brașov, la Cinemateca Patria, vineri, 31 august, de la ora 20.00.

În plus, „Licu, o poveste românească” a fost inclus în selecția primei ediții TIFF Oradea, care va avea loc în perioada 7 – 9 septembrie 2018.

Filmul Anei Dumitrescu, care a intrat în cursa pentru o nominalizare la Oscar, la categoria „cel mai bun documentar”, după ce a câștigat trofeul Golden Dove la DOK Leipzig 2017, a fost prezentat anul acesta la Muzeul Filmului din Düsseldorf, la Festivalul pentru Drepturile Omului „Solidarity” de la Tel Aviv, la festivalul ZagrebDox şi la Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World România, unde a avut premiera naţională. A participat la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, la Serile Filmului Românesc de la Iași, Festivalul Ceau Cinema de la Timişoara şi în selecţia festivalului MakeDox din Macedonia.

„Licu, o poveste românească” este un documentar despre trecerea timpului și despre bătrânețe, o meditație despre propria condiție și efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale – despre familie și momentele importante ale vieții lui. Fiecare secvență de film este construită precum o fotografie dintr-un album.

Documentarul va fi lansat în cinematografele românești, pe 24 august 2018, de ROLLERCOASTER PR şi este distribuit la nivel internaţional de Taskovski Films.


„Un om integru”, filmul lui Mohammad Rasoulof interzis în Iran, din 31 august în cinematografe în România

Un om integru, în regia iranianului Mohammad Rasoulof, câștigător al premiului pentru cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2017, va fi lansat în cinematografele românești începând cu 31 august 2018, fiind distribuit de Voodoo Films.

La fel ca filmele sale anterioare „Manuscripts Don’t Burn” (2013) și „Goodbye” (2011), ambele prezentate și premiate la Cannes, „Un om integru” a fost, de asemenea, interzis în Iran pentru discursul critic asupra regimului politic. În 2010, Mohammad Rasoulof a fost arestat împreună cu o altă voce marcantă a cinematografiei contemporane iraniene, regizorul Jafar Panahi (Ursul de Aur la Berlin pentru „Taxi” – 2015; Cel mai bun scenariu la Cannes pentru „Three Faces” – 2018), iar pașaportul său a fost confiscat în septembrie 2017, în Teheran.

Despre cenzură și creativitate, Mohammad Rasoulof declara în 2017: „De multe ori s-a spus că cenzura şi limitele pe care le impune îi fac pe artiști să fie mai creativi. Doar că nu este întotdeauna adevărat. Până la urmă se ajunge la un punct de saturaţie în care artistul se lasă copleşit de deznădejde. […] E un pic descurajator – însă mereu se vor găsi oameni în jur care caută adevărul.”

Filmat în secret în Iran, „Un om integru” urmăreşte povestea lui Reza, un bărbat care duce o viaţă modestă alături de soţia şi fiul său, undeva în afara oraşului, câştigându-şi traiul de pe urma creşterii peştilor de apă dulce. O companie privată are interesul de a obţine în orice condiţii pământul din zonă şi este gata să facă orice pentru a-l determina pe Reza să-l vândă. Numai că Reza nu este un bărbat uşor de înduplecat.

Filmul va rula din 31 august la București (Hollywood Multiplex, Băneasa Grand Cinema, cinema Elvire Popesco, cinema Muzeul Țăranului – din 1 septembrie, cinemateca Union – din 15 septembrie) Iași (Ateneul din Iași – din 3 septembrie), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex), Pitești (Cinema București – din 1 septembrie), Târgu Mureș (cinema Arta 3D) și Slobozia (Casa de cultură).


Începe Divan Film Festival 2018: filme balcanice senzaționale, concerte electrizante, teatru și demonstrații culinare de poveste

Festivalul dedicat cinematografiei și bucătăriei balcanice – Divan Film Festival – începe în forță la Craiova, vineri, 24 august. 13 filme în avanpremieră națională, concerte cu zvâc și demonstrații culinare însoțite de povești se regăsesc în program, reunite sub tema “Balcanii visează”.  Divan Film Festival are loc în perioada 24 – 26 august la Craiova (Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu) și între 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate.

Ediția 2018 a Divan Film Festival începe vineri, 24 august, la Teatrul de Vară din Craiova, cu un show plin de energie al formației transilvănene care combină teatrul, muzica și poveștile: sZempöl Offchestra. Vioară, trompetă, tobe, bass, și instrumente electronice sunt ingredientele cu care sZempöl Offchestra vin la Divan Film Festival pentru un performance electrizant.

Kazim Öz, autorul unui demers cinematografic extrem de curajos în Turcia zilelor noastre, vine la Divan FF cu cel mai recent film al său. “Zer” , filmul care va deschide cea de-a 9-a ediție a festivalului, tratează cu sensibilitate un episod sângeros din istoria acestei țări, pe care establishmentul dorește cu orice preț să îl dea uitării: masacrul turc asupra etnicilor kurzi de la Dersim. La finalul proiecției de la Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, regizorul Kazim Öz va participa la o sesiune Q & A.

Un eveniment special din cadrul festivalului îl constituie proiecția filmului de referință al lui Stere Gulea, “Moromeții”, unde va rula și un fragment de 15 minute din cel mai așteptat film al anului, “Moromeții 2”. Horațiu Mălăele și Iosif Paștină, actorii care dau viață personajelor lui Ilie și Niculaie Moromete în noul film, vor participa la proiecție.

Parteneriatul cu Festivalul de Teatru Tânăr Ideo – Ides aduce anul acesta la Divan FF o poveste de dragoste neconvențională, plină de evenimente tragi-comice: “Semne de bună purtare”, un spectacol oferit de Trupa AS din București, duminică, 26 august, ora 19.30, la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Sala Studio, Craiova.

De luni, 27 august, până sâmbătă, 1 septembrie, Divan Film Festival continuă pe malul Dunării, în Port Cultural Cetate, cu producții inedite precum SF-ul sârbesc “Ederlezi: Ascensiunea” / “Ederlezi Rising” (r. Lazar Bodroza), care o are ca protagonistă pe celebra actriță Stoya, avanpremiera națională a primei părți din trilogia lui Florin Șerban, “Dragoste 1: Câine”, la care va participa actorul Valeriu Andriuță, sau filme recent premiate cum este “Aga” (r. Milko Lazarov, premiul cel mare la festivalul de la Sarajevo).

Demonstrațiile culinare sunt oferite de gazda festivalului, Mircea Dinescu și invitații săi, și sunt introduse prin povești fascinante de către istoricul culinar Cosmin Dragomir.

Aida și Noi invită la dans spectatorii din Port Cultural Cetate cu un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, în timp ce Mambo Siria vine c-o ofertă irezistibilă ultima seară a festivalului: versuri deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Divan Film Festival va avea loc în perioada 24 – 26 august în Craiova, la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul Romanescu, și 27 august – 1 septembrie în Port Cultural Cetate. Intrarea la evenimentele Divan FF este liberă.

Mai multe detalii despre Divan Film Festival sunt disponibile pe site: http://divanfilmfestival.ro/

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie “Mircea Dinescu” și Casa de Cultură “Traian Demetrescu”, Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România.

Articole similare

Actorii selectați în proiectul 10 pentru FILM

Jovi Ene

Începe Dracula Film Festival. Argumente pentru o experienţă… fantastică

Jovi Ene

Concurs: Câștigă o invitație dublă la premiera documentarului ”Aici Nora Iuga”! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult