Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (20 – 26 octombrie 2014)

LucianȘtirile săptămânii: Lucian Dan Teodorovici la Suceava şi Rădăuţi: spectacol-lectură şi lansare de carte; KILIPIRIM, cel mai important târg de carte cu discount, se mută la Unirea.

 

Lucian Dan Teodorovici la Suceava şi Rădăuţi: spectacol-lectură şi lansare de carte

Lucian Dan Teodorovici revine la Suceava şi Rădăuţi cu un spectacol-lectură pentru care semnează textul şi regia. Cu acest prilej, Lucian Dan Teodorovici, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori din noua generaţie, va vorbi despre volumul său de teatru Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii, apărut recent la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală.


Luni, 27 octombrie, de la ora 20.00, la Lounge Padrino (foaierul mare al Casei de Cultură a Sindicatelor) din Suceava, va avea loc prima reprezentaţie a spectacolului-lectură şi lansarea volumului Unu + unu (+ unu…). Nişte comedii. Alături de autor, va vorbi criticul literar Sabina Fînaru.
Marţi, 28 octombrie, de la ora 17.00, la Biblioteca „Tudor Flondor” din Rădăuţi, va avea loc spectacolul-lectură şi lansarea cărţii în prezenţa autorului.

Distribuţia spectacolului-lectură este următoarea: Ionuţ Cornilă (Cristian), Dumitru Năstruşnicu (Tânărul 1), Alex Iuraşcu (Tânărul 2), Adian Marele (Cumnatul), Delu Lucaci (Reportera), Ancuţa Gutui (Cameramanul), Andreea Spătaru (Povestitorul).

Spectacole susţinute de Compania Doitreizeci din Iaşi. Evenimente susţinute de cotidianul Crai nou, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Centrul Cultural Bucovina şi Librăriile Alexandria.

Cum arată lumea pentru un sinucigaş cocoţat pe-un stîlp? Mai mică, mai uşor de înţeles, mai plină de umor decît atunci cînd te afli în mijlocul ei. Ce se întîmplă într-un teatru cînd regizorii şi actorii s-au săturat de lipsa de respect a spectatorilor? Răspunsul este destul de sumbru pentru cei din sală, însă spectacolul comic e asigurat. Şi, în fine, care este legătura dintre elefanţii roz, elefanţii galbeni şi oamenii cu care se întîlnesc pe „terenuri” imaginare? E una care ne lasă dezbrăcaţi în public, ridicoli şi totuşi veseli, în tristeţea noastră. Cele trei comedii cuprinse în volum deschid, cu mijloacele absurdului, trei perspective inedite, cuceritoare, asupra unei lumi care, chiar dacă pare imposibilă, e exact lumea noastră.

„Dintotdeauna m-am visat prozator. Şi cam atît. Cîndva, cu destui ani în urmă, spre a exersa dialogurile în folosul cărţilor mele de proză, am scris o piesă de teatru. A fost premiată în cîteva rînduri, a fost pusă în scenă, a avut un succes mai mare decît tot ce scrisesem pînă atunci. Ceea ce nu mi-a dat totuşi idei. Peste alţi cîţiva ani, m-am înscris la Facultatea de Teatru, în primul rînd pentru a-mi îmbunătăţi modul de a construi relaţii între personaje şi a reuşi să vizualizez mai bine spaţiul într-o naraţiune, ceea ce m-ar fi ajutat, fireşte, să scriu mai bine proză. Am sfîrşit prin a mă îndrăgosti de teatru şi a pune în scenă spectacole. Dar nici măcar asta nu mi-a dat ideile peste cap. De-o vreme însă, mă străduiesc să scriu un nou roman. În locul lui, m-am trezit, habar n-am cum, scriind «sfîrşit» la finalul acestui volum. Nu-s perfect lămurit nici acum, mărturisesc, în privinţa relaţiei mele cu teatrul. Dar măcar am intrat, în sfîrşit, la idei.” (Lucian Dan Teodorovici)

KILIPIRIM, cel mai important târg de carte cu discount, se mută la Unirea

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc într-un nou spaţiu, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 22.00, intrarea fiind liberă.

Prima noutate legată de această nouă ediţie a Kilipirim este noul loc de desfăşurare: Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi. Sperăm ca în felul acesta să ne deschidem şi mai mult către publicul cititor şi să câştigăm şi mai mulţi vizitatori. Editurile au reacţionat cu promptitudine la invitaţia noastră de a se înscrie, vor sosi cu oferte generoase de titluri, iar reducerilevor fi mai mult decât prietenoase. Nu vor lipsi nici evenimentele dedicate publicului larg. Vă aşteptăm aşadar cu drag în noua noastră casă.” (Louisa Udrescu, organizator)

kilipirim toamna 2014KILIPIRIM reprezintă o ocazie unică pentru iubitorii de carte din Bucureşti de a achiziţiona cărţi cu reduceri substanţiale din oferta celor mai importante edituri autohtone. Humanitas, Rao, Curtea Veche, Polirom, Cartea Româneasca, Nemira, Trei, Litera, Herald, Aramis, Prut, House of Guides sunt doar o parte dintre editurile care vor avea standuri în cadrul KILIPIRIM. Fiecare expozant practică, la Kilipirim, reduceri substanţiale de preturi, de până la 90%.

Pe parcursul celor cinci zile de Kilipirim, organizatorii le propun cititorilor o serie de evenimente dedicate atât copiilor, adolescenţilor, cât şi cititorilor cu experienţă: de la evenimente care au ca public-ţintă pe iubitorii de literatură, la evenimente dedicate celor interesaţi de cărti de popularizare.

În cadrul târgului, va avea loc şi Festivalul de Spiritualitate şi Terapii Complementare „A Noua Dimensiune”, unde vizitatorii vor putea achiziţiona cărţi şi produse ezoterice  sau pot participa la programul permanent de conferinţe pe teme generale de dezvoltare personală sau tehnici de îmbunătăţire a calităţii vieţii.

Lansat în 2005 şi ajuns la cel de al X-lea an de existenţă, KILIPIRIM este unul dintre cele mai populare proiecte dedicate cărţii din capitală, nelipsit din agenda culturală a tuturor iubitorilor de carte.

Pentru mai multe informatii, accesaţi pagina de Facebook a KILIPIRIM.

Parteneri media: Radio ZU, Ştirile TVR, România liberă, Calendar evenimente.ro, b365.ro, 121.ro, Agenţia de carte, Bookaholic, BookMag, Filme şi cărţi, Semne bune, Bună dimineaţa, Bucureşti!, Suplimentul de cultură, Observator cultural

Articole similare

O noua aparitie la Editura Compania: Zid de pace, turnuri de fratie

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (6 – 12 octombrie 2014)

Jovi Ene

Concurs: Câștigă un loc gratuit la cursul ”Filosofia stoică: Despre libertate, fericire si virtute”! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult