Stiri

Aproape 1000 de spectatori la proiecţia de gală a „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu”, la Iaşi

O sală arhiplină a întâmpinat vineri seară, la Cinema Victoria din Iaşi, filmul lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Aproape o mie de spectatori au format cozi la intrarea în cinematograf pentru a viziona unul dintre cele mai aclamate filme româneşti din ultimii ani, în prezenţa cineastului Andrei Ujică. După proiecţia care s-a sfârşit în aplauze, regizorul a răspuns întrebărilor publicului, într-o sesiune prelungită de Q&A, moderată de George Onofrei, redactor-şef al „Suplimentului de cultură”.

Filmul rulează, începând din 19 noiembrie, la Cinema Victoria din Iaşi. În următoarele săptămâni, pelicula îşi va continua traseul prin cinematografele din ţară, la Cluj, Craiova şi Mediaş.

Recent, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a obţinut o menţiune specială la Festivalul Internaţional de Documentar de la Copenhaga (4 – 14 noiembrie),

a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, şi cu Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).  Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes şi a mai fost prezentat, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver, Londra.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Articole similare

Noutățile editurii Nemi pentru copii la Gaudeamus 2017

Jovi Ene

Seara de poezie cu Ioana Nicolaie

Jovi Ene

Ediţia cu numărul 26 a Târgului de Carte LIBREX. Primăvara cărţilor la Iaşi

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult