Stiri

Anim’est a electrizat publicul din Chişinău

Ediţia Specială a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est de la Chişinău s-a încheiat duminică, 6 noiembrie. În faţa spectatorilor prezenţi la ultima proiecţie din program, cea a lungmetrajului 9, directorul executiv al festivalului, Vlad Ilicevici, a anunțat faptul că, începând din 2012, Animation Worksheep, atelierul de film de animație organizat de Anim’est în luna aprilie, este deschis şi tinerilor animatori din Republica Moldova. În aceeaşi seară, echipa şi cei 31 de voluntari ai festivalului au urcat pe scenă, în aplauzele publicului de la Odeon.

3500 de spectatori au participat la proiecţiile desfăşurate între 3 şi 6 noiembrie la Cinema Odeon, în inima Chişinăului. 135 de filme din 28 de ţări au fost proiectate în cadrul Ediţiei Speciale organizate de cel mai important festival de film din Bucureşti, iar spectatorii din Moldova au avut parte de experienţa Creepy Animation Night de-a lungul nopţii de sâmbătă, 5 noiembrie. Succesul înregistrat de prima ediţie a unui eveniment de film major din România la Chişinău şi reacţiile extrem de pozitive din partea spectatorilor şi partenerilor festivalului au demonstrat faptul că în Republica Moldova există un public avid de film de animaţie şi îi motivează pe organizatorii Anim’est să continue proiectul din Moldova şi în anii următori.

Filme ultra-premiate, precum Persepolis, Iluzionistul, Sunt un mic ticălos, 9, sau Crulic – Drumul spre dincolo, lungmetrajul care a deschis festivalul joi, 3 noiembrie, au fost proiectate în premieră pe marele ecran, în Republica Moldova, în faţa unor săli pline. Programul dedicat producţiilor din arhiva Moldova Film a adus la Odeon, la întâlnirea cu Guguţă şi regizorul Constantin Bălan, câteva sute de părinţi şi copii. Filmele premiate la Anim’est în 2010 şi 2011 au fost, de asemenea, savurate de publicul chişinăuean, la finalul programului de producţii răsplătite în acest an, spectatorii având parte de o surpriză, în premieră: filmul The Scream, câştigător al competiţiilor de Film Românesc şi Balkanimation, a fost proiectat într-o variantă „de iarnă”.

Animatorii principali ai filmului Crulic – Drumul spre dincolo (r. Anca Damian, România – Polonia, 2011), Dan Panaitescu şi Dragoş Ştefan, şi co-producătorul polonez Arkadiusz Wojnarovski; criticul de film şi jurnalistul francez Alexis Hunot; regizorul Constantin Bălan; regizorul Sebastian Cosor şi desenatorul Cosmin Sîrbulescu, realizatori ai filmului The Scream; muzicienii Minus şi Res Es şi artistul vizual Andrei Fantana, protagoniştii Creepy Animation Night de la Chişinău; jurnaliştii de film Oana Ghiţă, Ruxandra Grecu şi Ştefan Dobroiu au fost invitaţii primei ediţii a Anim’est Chişinău.

Anim’est mulţumeşte tuturor partenerilor şi invitaţilor săi, precum şi tuturor celor care au contribuit la succesul acestei Ediţii Speciale.

Articole similare

O noua aparitie la Editura Compania

Jovi Ene

Animation Workshop şi AniFest Teplice: invitaţi importanţi în programul Anim’est 2011

Jovi Ene

Editura Herald la Bookfest 2018

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult