Stiri

Rodica Tapalaga (1939-2010)

Actrita Rodica Tapalaga, in varsta de 71 de ani, a murit in locuinta sa din Capitala, in urma unei boli care s-a agravat in ultimele doua luni si care i-a afectat plamanii si rinichii. Corpul neinsufletit se afla depus incepand de duminica la Biserica “Sfintii Trei Ierarhi” Coltea din centrul Capitalei, unde colegii si admiratorii ii pot aduce un ultim omagiu pana in dimineata zilei de 21 decembrie.

Rodica Tapalaga s-a nascut pe 12 ianuarie 1939, in Dorohoi. Absolventa a Institutului de arta teatrala si cinematografica din Bucuresti promotia 1959, aceasta a debutat din 1958 pe marile ecrane in comedia „Alo?…ati gresit numarul!”, alaturi de alte viitoare mari nume ale scenei si filmului romanesc ( Stefan Tapalaga, Stefan Mihailescu-Braila si Stela Popescu ).
In teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre : Teatrul National din Craiova, Teatrul Notarra si Teatrul Mic, pentru ca, din 1981 – in prezent, sa fie actrita a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucuresti.

A făcut roluri memorabile pe mari scene. Celebrul 702 şi Pygmalion (Teatrul N. din Craiova), Opera de trei parale, D’ale carnavalului, Aceşti nebuni făţarnici, Azilul de noapte, Unchiul Vania (Teatrul Bulandra), Colombe la Nottara, Unchiul Vania, Pluralul englezesc, Nebuna din Chaillot, la Teatrul Mic. În televiziune a apărut în scenete alături de Toma Caragiu şi Dem Rădulescu, dar şi în piese de teatru tv precum O scrisoare pierdută, Gaiţele, Cui i-e frică de Virginia Wolf. Pe marele ecran a jucat în Tănase Scatiu (regia Dan Piţa), Între oglinzi paralele (regia Mircea Veroiu), Artista, dolarii şi ardelenii (regia Mircea Veroiu), şi o ultimă interpretare în Sistemul nervos (2004 ? în regia lui Mircea Daneliuc). 2001 i-a adus recunoaşterea muncii de-o viaţă, încununată de acordarea Premiului Uniter pentru întreaga activitate.

Sa-i fie memoria binecuvantata!

Rodica Tapalaga si Dem Radulescu La doctor

Vezi mai multe video din haioase

Articole similare

Patru capodopere ale literaturii universale, reeditate la Polirom

Jovi Ene

Bibliotecile din Bucureşti în „Nocturna bibliotecilor” 25-26 septembrie şi 26-27 septembrie

Jovi Ene

Fereastra serviciilor secrete, o noua aparitie la Editura Compania

Jovi Ene

1 comment

Cristian F. 20 decembrie 2010 at 17:53

Am cunoscut (cat pot tine minte de la vasta de 7-8 ani) si pe Rodica si pe Stefan Tapalaga. Am locuit o vreme in acelasi bloc in Bucuresti (str. Parfumului, 18) si i-am urmarit activitatea actoriceasca (poate ca fiind si eu din aceeasi zodie , am avut ceva in comun). Dupa parerea mea a fost o actrita desavarsita cu o voce inconfundabila, cu o miscare scenica foarte elevata,cu o mimica superba.Cred ca poate fi model pentru actorii de azi. Dumnezeu sa o odihneasca !

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult