Filme Filme europene Recomandat

Wings of Fame (1990): Săptămâna Peter O’Toole

Wings of fameWings of Fame (1990) – Aripile gloriei

Regia: Otakar Votocek
Producatori: Laurens Geels, Dick Maas
Scenaristi: Otakar Votocek, Herman Koch
Distributia: Marie Trintignant, Colin Firth, Peter O’Toole, Andréa Ferréol, Robert Stephens, Ellen Umlauf, Maria Becker, Walter Gotell, Gottfried John, Michiel Romeyn, Nicolas Chagrin, Ken Campbell, Mark Tandy, Dagmar Schwarz, Phil Warnett, Hermann Lause, Terry Raven

Imaginatie debordanta, ironie fina si sarcasm, asa as descrie in cateva cuvinte „Wings of fame” pe care regizorul si scenaristul ceh Otakar Votocek l-a propus atentiei publicului in 1989.

Peter O’Toole ii da viata lui Cesar Valentine, un actor faimos care sfarseste impuscat de un fan la un festival de film. Asasinul Brian Smith, nimeni altul decat Colin Firth, moare la randul sau, in cateva minute dupa crima, sub greutatea unui reflector. Impreuna, victima si asasin, ii regasim pe o barca ce ii duce catre o destinatie misterioasa.

Viata de apoi sau antecamera acesteia capata asemenarea unui hotel grandios, lugubru, amenintator populat cu sufletele celor care se mai bucura inca de faima printre cei vii. Apartamente luxoase sau camarute insalubre sunt atribuite ocupantilor in functie de oscilatiile notorietatii in viata reala, cei cazuti in uitare disparand efectiv din locatie si din memoria angajatilor hotelului.

1

Ii regasim printre ocupantii activi ai spatiului de cazare pe Lassie, Albert Einstein, Hemingway si Horace T Merrick, alaturi de figuri necunoscute spectatorului, dar privite ca mari personalitati de ochiul magic al camerei de filmat. Ironia amara rezulta chiar din comportamentul faimoaselor personajei egocentrice, obsedate de propria persoana, dar private de „corul laudatorilor”, persoanele care sa le sprijine, sa le aduleze. Pierduti in linistea si monotonia acestui spatiu in vesnica schimbare, dar in care nu se intampla niciodata nimic, eroii nostri isi umplu timpul cu provocari noi.

Cesar Valentine (Peter O’Toole interpretandu-se cu naturalete  pe sine insusi) are o singura preocupare, aceea de a gasi motivul pentru care a fost asasinat, translatandu-si in viata de dupa viata egocentrismul si nevoia de a fi adulat.

2

Brian Smith, asasinul, este un fin observator al noii lumi in primele momente, insa dupa intalnirea cu Bianca (Marie Trintignant), cantareata amnezica, devine preocupat doar de intrebarea in ce masura isi poate implini dragostea in acest spatiu in afara timpului.

Ambii actori exploreaza la maxim posibilitatile interpretative ale personajelor pe care le intruchipeaza, cu un plus de energie, imaginatie si daruire pentru Colin Firth, caruia personajul ii ingaduie sa se desfasoare intr-o arie mai larga de sentimente.

3

Sfarsitul povestii este emotionant si surprinzator, fiecare personaj tragand propriile invataminte din „calatoria” intreprinsa, afland, acceptand si invatand lucruri noi despre ei insisi , primind in final fiecare ceea ce merita.

„Wings of fame” nu este o capodopera, insa propune un scenariu imaginativ, imbina momente comice cu cele tragice intr-o metafora a vietii de apoi, ridicand intrebari si oferind raspunsuri provocatoare pentru spectator. Pentru orice fan Peter O’Toole este inca o oportunitate de a savura talentul marelui actor.

Nota: 7/10

Articole similare

Favoritii nostri la Premiile Oscar 2011: dialog (II)

Jovi Ene

Fanny and Alexander (1982)

Dan Romascanu

Chloe (2009)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult