Filme Filme americane

Viața ta cât costă? Worth (Netflix, 2020)

Worth (Netflix, 2020) – What Is Life Worth
Regie: Sara Colangelo
Actori: Michael Keaton, Amy Ryan, Stanley Tucci

11 septembrie 2001 – ziua în care terorismul a ajuns și în patria democrației: America. Pășind cu picioarele murdare într-un stat considerat a fi una dintre marile puteri ale lumii, acesta, aidoma unei molime medievale, a ras orice fel de certitudine din viețile tihnite ale americanilor. De la mic și până la mare, aceștia au fost prinși în mrejele unui carusel nebun de emoții, un amestec de furie și de deznădejde. Țin minte ca prin ceață că în acel an eram în clasa a II-a și mama mea, cu ochii în lacrimi, urmărea la televizor evenimentele sângeroase. Evident, eram conștienți că ne aflăm la mii de kilometri de epicentru, dar frica își croise drum până în adâncurile spiritului nostru.

S-au scris o sumedenie de cărți despre acest atac terorist, s-au discutat cauzele în nenumărate emisiuni televizate și în talk-show-uri internaționale, dar nedumerirea încă mai tronează în mințile noastre. Ce ar împinge la un astfel de gest disperat, nebun prin definiție, o mână de oameni? Să fie oare religia sau interesele geopolitice? Banii sau așa zisa onoare? Nu cred că vom afla prea curând răspunsul la aceste întrebări. Tot ce ne rămâne este să ne învățăm lecția.

Unul dintre filmele de neratat care abordează nu doar tema evenimentelor din 2001, ci mai ales dimensiunea etică a perioadei de după atentat, este filmul „Worth”, regizat de Sara Colangelo, în 2020, cu o distribuție de invidiat: Michael Keaton, Amy Ryan și Stanley Tucci. Pelicula abordează un subiect sensibil, dureros chiar, și anume recompensarea familiilor îndurerate. Inevitabil, primul gând se rezumă la a ne imagina cât costă o viață de om. E vreo diferență între un om de serviciu și un broker de acțiuni? Un om rațional va răspunde imediat cu un „Nu” ferm, dar ce faci atunci când ai un lobby puternic din partea companiilor avia și un afront din partea Casei Albe?

Michael Keaton joacă rolul lui Kenneth Feinberg, un avocat gata să ia lumea în piept doar pentru a se face util țării sale. Genul de eroism dus la extreme și mascat sub confortul unor decizii potrivite conducerii. La polul opus este Stabley Tucci care îl interpretează pe Charles Wolf, un jurnalist tenace care și-a pierdut soția în urma atentatului. Unul este întruchiparea legii și a matematicii raționale, altul – un luptător pentru dreptate și onoare.

Trebuie să recunosc că „Worth” este un film de înaltă calitate, care mi-a amintit de alte pelicule, precum „Philadelphia” sau „A time to kill”. Încercând mecanismele clasice de reflecție a subiectului, filmul este unul echilibrat, dar care menține spectatorul atent la detalii. Istoriile familiilor care și-au pierdut fii, fiice, soți și mame se împletesc organic cu lupta lăuntrică a personajului principal, care treptat încearcă să disece senzația de injustiție pe care o resimte ca fiind creată de propriile sale mâini.

„Worth” este ilustrația faptului că drumul spre Iad este pavat cu intenții negative și că uneori se cuvine să punem pe cântar nu doar rațiunea omniprezentă, ci și dreptatea condiționată de empatie.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: Youtube.com, Screen ranth)

Articole similare

O poveste de iubire imposibilă: Victoria and Abdul (2017)

Dan Romascanu

JCVD (2008)

Jovi Ene

Filme pe scurt: La La Land (2016)

Tudor Mirică

Leave a Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult