Filme Filme americane Recomandat

Up in the Air (2009)

Up in the Air (2009) – Sus, in aer
Regie: Jason Reitman
Actori: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick

Va scriam zilele trecute despre o meserie care poate parea dintre cele mai grele din lume. Era vorba despre militar in Departamentul de Instiintare a Victimelor, din filmul “The Messenger”. Nu peste mult timp, dau peste unul dintre filmele despre care se spune ca are multe sanse la Oscarurile din 2010-Up in the Air. Aici ne aflam in fata unei meserii din civilie, care are consecinte dramatice pentru viata oamenilor cu care ea ia contact: aceea de consilier de anutare a disponibilizarilor (pentru ca, aflam, “dat afara” nu este un cuvant ce trebuie pronuntat).

George Clooney este Ryan Bingham, unul dintre cei care se ocupa de aceasta meserie grea, care calatoreste de-a lungul si de-a latul Americii pentru a da afara, fara consecinte dificile, cat mai multi oameni. Pentru el, aceasta meserie nu este epuizanta, nici macar psihic. Are alte idealuri: pastrarea unei distante sentimentale fata de cei mai multi oameni si scopul suprem: atingerea celor 10 milioane de mile in zborurile aeriene, ceea ce ii va aduce intrarea intr-un club extrem de exclusivist.

Eu nu l-am privit nicio clipa ca fiind un om nefericit sau nemultumit de propria viata: ii place calatoria aeriana, ii plac hotelurile, tine conferinte despre rucsacul cu amintiri si se refugiaza des in bautura, aventuri de-o noapte si flirturi. Nu va ajunge niciodata mai departe, dar viata se poate schimba prin aparitia a doua femei: de una se indragosteste fara a o spune niciun moment, este imaginea sa din oglinda, femeia de cariera care are agenda la fel de plina ca a sa, cu care isi programeaza partidele de sex dintre avioane si care nu vrea o relatie serioasa.

A doua femeie este cea care ii poate darama idealurile: ea vrea sa schimbe lucrurile in firma, pare impersonala si nu ii pasa nici de drama celor pe care ii concediaza, dar nici de drama colegilor care si-au construit viata in jurul calatoriilor de serviciu. Ryan hotaraste sa o poarte prin aeroporturi si institutii, cu scopul de a o determina sa renunte la propriile idei si sa lase totul sa mearga in aceeasi directie ca pana atunci.

Sub multiple aspecte, Up in the Air este un film modern sau macar adaptat modernitatii. Plecand de la chiar tara societatii moderne si anume completa aservire a omul de catre cariera, slujba, ban. Nimic nu mai are sens fara acestea si in afara acestora, astfel incat Ryan si partenera sa nu sunt decat modele de comportament in cadrul corporatiilor, roluri pe care si le asuma si le interpreteaza cu mare acuratete.

Din aceasta perspectiva, pot sa imi reafirm propria parere si anume aceea ca nu mi-a placut niciodata George Clooney. Chiar am avut momente pe parcursul filmului in care i-am asemanat rolul cu cel din “Michael Clayton”, film caruia i-am dat, la acea vreme, o nota mica, in pofida parerilor pozitive ale criticilor de cinema. Aici el face un rol corect, in nota obisnuita, fara indoiala fiind un actor de calitate si talent, dar care nu ma impresioneaza ca interpretare. Probabil este unul din motivele pentru care nu va lua premiul Oscar, desi va fi nominalizat.

Este insa un film cu un scenariu de calitate, care ne dezvaluie marile probleme ale vietii. Una dintre aceastea, in jurul careia se concentrează intreaga poveste, este tema singuratatii. Eroul se simte bine, fericit, dar  fara sa stie este cu adevarat singur, chiar daca se agata la nesfarsit de cariera si uneori de femeile din viata sa. El sfarseste ca un simplu spectator al listelor de plecari si sosiri din aeroporturi. Un film bun, de calitate, dar nu suficient pentru Oscarul din 2010.

Nota: 9/10

Articole similare

Motivele unei sinucideri: ”Hipotermie”, de Arnaldur Indriðason

Jovi Ene

Top 10 cele mai bune cărți citite în 2021

Jovi Ene

Prin blogosfera literară (28 martie – 3 aprilie 2016)

Jovi Ene

1 comment

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult